Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Prokurorai įrodė, kad už greituosius testus buvo sumokėta per daug – daugiau nei 4 milijonus eurų teismas nurodė grąžinti valstybei

Išnagrinėjęs Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroro pateiktą apeliacinį skundą dėl šių metų vasarį paskelbto Vilniaus apygardos teismo sprendimo, kuriuo buvo atmestas prokuroro ieškinys dėl įsigytų greitųjų COVID-19 testų, šiandien Lietuvos apeliacinis teismas tenkino prokuroro prašymus dėl aktualių sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir restitucijos taikymo.

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo sprendimą bei pripažino niekinėmis ir negaliojančiomis nuo sudarymo momento Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos ir uždarosios akcinės bendrovės „Profarma“ viešojo pirkimo –pardavimo sutartį bei susijusią uždarosios akcinės bendrovės „Profarma“ ir uždarosios akcinės bendrovės „Bona diagnosis“ sudarytą sutartį.

Teismas taip pat nusprendė taikyti restituciją ir iš abiejų bendrovių valstybės naudai priteisė 4 142 600 eurų bei 5 procentų dydžio metines palūkanas už priteistą sumą nuo šio teismo sprendimo priėmimo dienos ir iki visiško teismo sprendimo įvykdymo.

2021 m. sausį Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą prašydama pripažinti negaliojančia Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos sudarytą pirkimo – pardavimo sutartį dėl 510 000 vnt. greitųjų testų „COVID-19 EXPRESS“ įsigijimo už bendrą daugiau nei 6 milijonų Eur sumą ir valstybės naudai priteisti 4 142 600 Eur.

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorų vertinimu, minima pirkimo – pardavimo sutartis buvo sudaryta neieškant kito tiekėjo, neįvertinus kitų pasiūlymų, sutikus su bendrovės pasiūlyta kaina ir dėl to sumokėjus ženkliai daugiau, nei rinkos įkainiais. Tokiu būdu buvo pažeistas Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintas skaidrumo principas ir neracionaliai panaudotos valstybės biudžeto lėšos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us