Raseinių naujienų portalas

KitaKultūraLaisvalaikis

Kūrybinis pleneras „Nemakščių ratais“

2021 m. birželio 29 d. Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių 2022 m. projektų atrankos komiteto spendimu buvo paskelbti devyni šalies miesteliai, kuriems suteiktas mažosios kultūros sostinės titulas. Tarp jų ir Raseinių rajone esantys Nemakščiai. Tais pačiais metais Raseinių rajono savivaldybė patvirtino specialią programą, kurioje nutarė, jog 2022 m. miestelio simbolis – ratas, kuris pavaizduotas Nemakščių herbe. Nemakščiai garsėja tuo, kad čia gyvenęs aštuonratės važiuoklės išradėjas bajoras Pšemislovas Neveravičius, o jo garbei čia skirtas visas muziejus – tai šios vietos unikalumas.

Gegužės 16-20 d. Nemakščiuose vyko kūrybinis pleneras „Nemakščių ratais“. Jo metu gatvės menininkai Ieva Voroneckytė ir Ramūnas Vaicekauskas bei Nemakščių miestelio bendruomenė sukūrė 8 piešinius – ratų abstrakcijas, papuošusias miestelio viešąsias erdves. Nemakščių bendruomenės nariai per savaitę trukusį plenerą ne kartą susitiko. Šių susitikimų metu sukurti piešinių eskizai bei diskutuota dėl kūrinių pavadinimų. Itin aktyviai į plenero veiklas įsitraukė Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazistai. II gimnazijos klasės mokinės Gustė Masiulytė ir Agnė Zubrickaitė vieną piešinį ant rūsio durų piešė savarankiškai. Kiti gimnazistai leidosi į chaotišką mokyklos sienos tapymą, kuris vėliau virto harmoninga vitražo tipo abstrakcija. Du mokiniai tapo šio kūrinio dalimi – jiems teko pozuoti kuriant piešinį „Išminties ratas“, kuris dar ilgai puoš gimnazijos fasado sieną.

Kūrybinis pleneras „Nemakščių ratais“ vietos bendruomenę iš arčiau supažindino su gatvės menu, suteikė piešimo bei kūrybos įgūdžių. Taip pat paskatino puoselėti meilę savam miesteliui, jo istorijai ir simboliams. Informaciją apie plenero kūriniu rasite svetainėje www.nemaksciai.lt

Projektą įgyvendino – VšĮ „Atrask Raseinius“. Projektą iš dalies finansavo Raseinių rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Projekto vadovas, VšĮ „Atrask Raseinius“ direktorius Arnas Zmitra

PLENERO DARBAI:

„Ryto saula“

Piešinys sukurtas pagal lietuvių liaudies sutartinę, kurios žodžiai yra įrašyti ir piešinyje „Ryto saula riedula – ryto žemę ritinėja“. Vaizduojamas saulės kelionės cikliškumas, riedulys besiritantis per žemės rutulį. Saulės simbolis nuo seno žinomas kaip besisukanti ir šviesos, gyvybės energiją skleidžianti archajiška svastika, subtiliai matoma ir šiuose saulės vaizdiniuose. 

Aut. Ieva Voroneckytė, Ramūnas Vaicekauskas

„Portalas į mažąją Lietuvos kultūros sostinę Nemakščiuose“

2022 metais Nemakščiai paskelbti mažąja Lietuvos kultūros sostine. Šis portalas Jums parodys aštuonratį autobusą. Būtent taip atrodytų stotelės ženklas Nemakščiuose, jei prieš šimtą metų bajoras Pšemislovas Neveravičius būtų sėkmingai užpatentavęs aštuonratės važiuoklės išradimą ir pradėjęs jos masinę gamybą.

Aut. Ramūnas Vaicekauskas

„Išminties ratas“

Piešinyje – dviejų Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos moksleivių Gustės ir Edgaro siluetai laikantys, liečiantys, siekiantys švytinčios sferos, kuri apjuosta augaliniu motyvu – vis auganti, besiplečianti.

Pradžioje į šią mokinių rankose esantį ratą norėta įpinti mokinių mintis apie svarbiausius dalykus jų gyvenime, vertybes, siektinus ir apie tai, ką jiems reiškia mokykloje įgyjamos žinios. Tačiau bepiešiant kūrinio idėja pasikeitė ir švytintis sferos ratas pasiliko atviras visų mintims bei interpretacijoms. O  ką jūs įrašytumėte į šį išminties ratą?

Aut. Ieva Voroneckytė, Ramūnas Vaicekauskas

„Karpinių rateliai“

Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos mokinių labai laisvai interpretuoti, nupiešti, iškarpyti ir trafareto būdu nupurkšti kūriniai RATO tema. Tai įvairiapusiškai ir simboliškai atskleidžiamos besikartojančios gamtos ciklų, simbolių temos, į RATĄ žvelgiant giliau, su filosofinėmis potekstėmis. Daug mažų piešinių atskleidžia skirtingus požiūrius ir asmenybes, kurios susitelkė bendram kūrybiniam tikslui – pagražinti erdvę prie miestelio bendruomenės namų. 

Aut. Irena Klikienė ir Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos mokiniai

„Vaizduotės vingiai“

Piešta ant sienos, be pasiruošto eskizo. Negalvojant, laisvai ir intuityviai pynėsi daugybė linijų. Kūrinio esmė –  pradžioje esantis chaotiškas, linijinis piešinys, palengva virsta harmoninga, vitražinio tipo abstrakcija. Meno terapijoje toks metodas naudojama mintims išsigryninti, kokiai nors problemai spręsti. Ir nors čia nėra pavaizduota nieko konkretaus, tai visiška abstrakcija, bet pasitelkę vaizduotę mokiniai įžvelgė įvairiausių dalykų. Ką šiame piešinyje įžvelgiate jūs?

Aut. Ieva Voroneckytė, Ramūnas Vaicekauskas ir Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos mokiniai

„Gyvybės ratas“

Lietuvių liaudies meno stiliaus piešinyje vaizduojamas kiekvieną pavasarį matomas siužetas. Gamtiniai motyvai savyje talpinantys ir žmonių gyvenimams aktualias vertybes – gyvybės ratą, savyje talpinantį rūpestingumą, supratingumą, bendrystę.

Aut. Ieva Voroneckytė

„Berniukas ritantis ratą“

Senovinės nuotraukos iliuzija bei grafišku lino raižinio stiliumi perteikiama istorija apie anksčiau buvusį labai populiarų vaikų žaidimą – rato ritimą. Apie šią ir daugybę kitų įdomių istorijų jums gali papasakoti Aštuonračio muziejaus įkūrėjas Leonas Tamulevičiaus, kurio valdose ir atsirado šis piešinys.

Aut. Ieva Voroneckytė

„Kosminiai gyliai“

Anot moksleivių Agnės ir Gustės, idėja šiam piešiniui kilo perskaičius Ričardo Bacho citatą „Žinote Kosminį dėsnį – įsivaizduokite, ko norite, ir tai ateis į jūsų gyvenimą.“. Šio projekto autorėms citata pasirodė gili ir prasminga, todėl ją nusprendė atvaizduoti savaip.

Aut. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos mokinės Agnė Zubrickaitė ir Gustė Masiulytė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us