Raseinių naujienų portalas

Kita

Pompastiškai pristatytas fontanas-upelis palengva virsta „myžupiu“*

*Lietuvių kalbos žodynas įvardina, kad viena iš žodžio myžupis (mỹžupis) reikšmių yra griovys nešvarumams nuleisti.

Čiuožykla? Baseinas? Ar tiesiog artėjantys rinkimai? 2023 m. pavasarį vyks merų, savivaldybių tarybų rinkimai. Tad per tuos mėnesius, iki rinkimų finišo tiesiosios, prisiklausysime įvairių pažadų, kad tik Raseiniai netaptų svajonių „Vasiukais“.

Mūsų rajono meras Andrius Bautronis – puikus viešųjų ryšių ekspertas ir svajonių pardavėjas. Paskutinis tautai mestas masalas – pasiūlymas betoninėje Nepriklausomybės gynėjų aikštėje žiemos metu įrengti čiuožyklą. Trims mėnesiams šis malonumas, pasak rajono galvos, kainuotų niekingus 72 tūkst. Eurų. Tikrai puiki idėja, jei ne vienas bet.

2019 metai. Net centrinės Vilniaus gatvės kapitalinis remontas, miestelėnų gyvenimas, kaip apkasuose, nesutrukdė įspūdingai pristatyti naują Raseinių miesto puošmeną – fontaną-upelį su interaktyviomis projekcijomis ant vandens. Unikalų, UAB „Poolservice.LT“ kurtą fontaną aprašė beveik visi šalies portalai. Fontanas įtrauktas į Raseinių rajono lankytinų objektų sąrašą.

Fontanas-upelis viena iš rekomenduojamų aplankyti vietų Raseinių mieste

Šiandien – tai tykus ir vos apšviestas fontanėlis, kurio grožis ir unikalumas jau užmarštyje. O įrengimo kaina įspūdinga – 269 936,10 eurų su PVM. Pasak savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir projektų valdymo skyriaus vyr. specialisto Valmanto Bentnoriaus, šių darbų atlikimo rangos darbų sutartis pasirašyta su UAB „Urbasta“. Atliktų darbų garantinis terminas – 5 metai, tačiau ne pačiai įrangai, tai yra instaliacijoms ir t.t.

Deja, tik pastatyti neužtenka. Linksmoji ir brangioji dalis – viso to išlaikymas. Beje, kaip ir planuojamo baseino, ar čiuožyklos.

Fontano kūrėjų nusivylimas

UAB „Poolservice.LT“, įmonė kuri sukūrė puošmeną Raseinių miestui, garsi savo kūriniais. Jų fontanus rasite beveik visoje Lietuvoje: Palangoje, Panevėžyje, Vilniuje, Trakuose ir t.t. Vienas įspūdingiausių – dinaminis sūkurinis fontanas Butrimonyse.

Dinaminis sūkurinis fontanas Butrimonyse

„Poolservice.LT“ direktorius Mantvydas Šakalys paklaustas, ar žino, kaip šiandien atrodo jų kurtas fontanas -upelis Raseiniuose, neslėpė apmaudo: „Mums situacija žinoma ir dėl to labai apmaudu. Išskirtinis objektas dėl netinkamos priežiūros-nepriežiūros yra užleistas, bei funkcionuoja netinkamai. Dažniausiai tai perkančios organizacijos (šiuo atveju Raseinių savivaldybės administracijos, aut.past.) nustatytas per mažas fontano priežiūros biudžetas, nes jis nustatomas „iš lubų“.

Bendrovės vadovas M. Šakalys akcentavo, kad jų įmonė siūlė už papildomą sumą įsigyti nustatytų veikimo sutrikimų ir pažeidimų šalinimo darbus (projektorių kalibravimą), bei naują įrangą (neveikiančias LED juostas ir kt.), tačiau iš savivaldybės administracijos gavo atsakymą, kad tai per brangu. „Visi fontanai, kuriuos prižiūri kvalifikuotas personalas ir laikomasi fontanų eksploatacijos taisyklių veikia tinkamai, o sutrikimai pašalinami per trumpiausius terminus. Čia kažkas panašaus, kaip įsigijus naują automobilį. Visi supranta, kad jam reikalinga priežiūra: tepalų, kaladėlių, padangų ir t.t. keitimas ir priežiūra,“- dėstė įmonės UAB „Poolservice.LT“ vadovas Mantvydas Šakalys.

Fontanas 2019 metais

Kaip naujas automobilis, taip ir įspūdingas fontanas reikalauja priežiūros

Fontano eksploataciją palyginęs su naujo automobilio priežiūra, M. Šakalys pateikė vaizdingą ir teisingą pavyzdį. Taip, iš salono nupirkę prabangų automobilį jūs galite taisyti pigiau pas meistrą iš garažiuko, tačiau neteko girdėti, kad taip elgtųsi ta pati mūsų rajono valdžia. Atnaujintas savivaldybės administracijos automobilių ūkis tikrai netaisomas pas Petrą, o ir padangos perkamos ne nudėvėtos.

Raseinių miesto fontano-upelio priežiūrai 2022 m. sezonui (gegužės – lapkričio mėn) skirta apie 11 tūkst. Eur. Pasak Raseinių miesto seniūno Artūro Milašausko, darbus atlieka MB „Brasana“, kuri vieną kartą per savaitę valo, naudoja chemiją ir t.t. Tačiau pasak „Poolservice.LT“ atstovo įvertinus po COVID-19 tiekimo grandinių sutrikimus, kainų augimą Raseinių miesto fontanui-upeliui prižiūrėti ir išlaikyti jį 100 proc. funkcionuojantį reiktų apie 30 tūkst. Eur.

Video: kaip atrodė, ir kaip atrodo fontanas rasite čia:

Kas yra brangu?

Ar triukšmingai visuomenei pristatyto, išreklamuoto mūsų gražiojo miesto fontano priežiūra verta 30 000 eurų per metus? Tokį klausimą reiktų užduoti jo statybą suplanavusiems ir tikriausiai pamiršusiems, kad Lietuvoje būna žiema, kad bet kokį įrenginį, deja, reikia prižiūrėti. Tačiau šiandien jis yra. Nors į klausimus atsakinėję specialistai teigia, kad veikia net 4 iš 6 projektorių, vaizdelis liūdnas ir nykus.

O čia dar planuojamos baseino statybos. Čiuožyklos. Taip, viso to tikrai labai reikia mūsų žmonėms. Kuo daugiau pramogų, tuo populiaresnis ir patrauklesnis mūsų kraštas. Tačiau baseinas be vandens? Čiuožykla be ledo?

Jei manote, kad mūsų savivaldybė neturi pinigų – irgi klystate. Nuo 2018 metų vien Raseinių savivaldybės administracija savo darbų viešinimui išleido 280 000 eurų. Padalinkite. Ir prašom. Ne vieną interaktyvų fontaną išlaikytume. Ir čiuožyklą įsirengtume. Dėl baseino… pasiliekame teisę abejoti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us