Raseinių naujienų portalas

KultūraNaujienos

Kelionės laiku kodas – „PASANDRAVYS. J.M-M. 160“

Begalinės laiko lygiagretės susikerta viename taške mistinėje erdvėje, Sandravos ir Luknės takoskyroje. Kaip pasikeitė pasaulis per 160 metų? Poezija, muzika, dailė – idėjos, kurios buvo naujos ir maištingos tarpukario Kaune, nugrimzdo į praeities šešėlius... „Kaip bangos ant marių, kaip mintys žmogaus, taip mainos pasaulio darbai!“. Tačiau kūrybinis procesas niekada nesustoja – jis keičia savo formas, priima naujus iššūkius, bet visada remiasi daugelio kartų patirtimi. Ar įsivaizduotume lietuvių poeziją be Maironio?...
Performansas „PASANDRAVYS. J.M-M. 160“ yra tarsi kelionės laiku kodas – nuo lyriškos ar kartais sentimentaliai patriotiškos Maironio poezijos iki šių laikų postmodernios realybės. Tai kvietimas susitikti su poetu šiuolaikinio spektaklio scenoje, kur susijungia poezija, muzika, judesys, vaizdas. Ar šių dienų chaose, neapibrėžtume, informacijos sraute dar pažįstame save pačius, vieni kitus, ar pastebime savo didvyrius? Maironis gali tapti raktu, atveriančiu duris į naują estetinę patirtį. 

Artėjant poezijos klasiko Jono Mačiulio Maironio 160-osioms gimimo metinėms jo gimtinėje rengiamas išskirtinis renginys, performansas „PASANDRAVYS. J.M-M. 160“. Rugsėjo 10 dieną 20 val. Raseinių krašto istorijos muziejus kviečia susitikti su poetu jo gimtinėje, kur tradicija ir modernumas jau surado savo dermę. Šiuolaikinio spektaklio scenoje susijungs poezija, muzika, judesys, vaizdas: alternatyvios elektroakustinės muzikos duetas „Ambulance on Fire“ (Mėta Gabrielė Pelegrimaitė –fleita, bosinė gitara, efektai, balsas; Jūra Elena Šedytė – balsas, elektronika, klavišiniai), urbanistinio šokio teatras „Low Air“ (Vaiva Paukštė – choreografija, šokėjai Ieva Jasaitė, Katrina Gušča, Vaiva Paukštė, Aretas Piaseckas), audiovizualinio meno grupė „BIONICS“ (vaizdo instaliacija Linos Pranaitytės, Urtės Pakers), RRKC mišrus choras „Šatrija“ (vadovas Gražvydas Jegnoras),  skaitovas Darius Peckus; scenarijaus autorius ir režisierius Arūnas Kazlauskas, dailininkė: Gintarė Norkienė, projekto vadovė Birutė Kulpinskaitė, apšvietimas, įgarsinimas „LVZ projektas“.

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Raseinių rajono savivaldybė, projekto partneriai: asociacija „Idėjų upė“, Raseinių r. kultūros centras, VšĮ Urbanistinio šokio teatras „Low Air“.

Renginio pradžia 2022 m. rugsėjo 10 d. 20.00 val. poeto tėviškėje Bernotuose. Iš Bernotų, Luknės ir Sandravos išraižytais slėniais, Ąžuolų taku keliausime į Pasandravio dvaro sodybą naujai patirti Maironį.

Raseinių krašto istorijos muziejus

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us