Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Pabėgėlių iš Ukrainos srautui reikia ruoštis, tačiau daugeliui patalpų reikia investicijų

Pabėgėlių antplūdžiui iš Ukrainos reikia ruoštis, tačiau patalpų savivaldybėse stokojama, o likusios yra apleistos, nešildomos ir reikalauja remonto, sako Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

„Kol kas tokio naujo srauto nematome, bet matome valstybės pastangas, stebime situaciją Ukrainoje ir Rusijos veiksmus“, – LRT radijui pirmadienį sakė savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius. 

Anot jo, paskelbta Rusijos mobilizacija ir sustiprėję karo veiksmai gali paskatinti Ukrainos žmones ieškoti saugesnių vietų gyvenimui.

„Tam reikia ruoštis, suprantame, kad valstybė prie to, kas padaryta, ieško papildomų resursų, papildomų vietų, kad būtume pasiruošę, jei pabėgėlių skaičiai suintensyvėtų“, – teigė M. Sinkevičius.

Pasak jo, daugumoje savivaldybių likusios nebenaudojamos patalpos, netinkamos pabėgėlių apgyvendinimui. 

„Reikalas tas, kas mūsų pajėgumai nėra begaliniai, gal vieną kitą nebenaudojamą patalpą rasi, jos visai kitos paskirties, jų pritaikymas neleidžia priimti pabėgėlių. Kuria prasme? Iliustratyviai pasakysiu – na, nepriimi gi svečių į šaltą, drėgną rūsį. Nori priimti šiltai, patogiai. Kai kur tos galimybės priimti kaimo mokykloje, kuri uždaryta, ji tiesiog nepritaikyta, nes šildymo sistema atjungta, sanitariniai mazgai gal veikia arba veikai per mažai“, – kalbėjo LSA prezidentas.

Anot jo, savivaldybės nenori tokių situacijų, kai priimama, nes „lygtai yra stogas, nelyja, nesninga, durys, langai yra, to šiuolaikiniam žmogui jau seniai nebepakanka“. 

„Daugumos merų atsakymas toks centrinei valdžiai – taip, turime kaime x mokyklą, taip, ji stovi, neplanuojam šildyti, neplanuojam jos šiais metais eksploatuot, bet jei norite kaip valstybė priimti, norite, kad mes gebėtume priimti tinkamai, reikia įjungti šildymo sistemą, kažką padaryti. Daugelis merų pasako, kad jei yra laisvos patapos, reikia kokių tai einamųjų investicijų. Nenorime, taip  savotiškai, į palapinę priimti, be patogumų, be karšto vandens“, – teigė M. Sinkevičius. 

Jo teigimu, turi būti atsižvelgta, ar verta investuoti į patalpą, „su viltimi, kad galbūt atvažiuos pabėgėliai, o jeigu neatvažiuos?“ 

Praėjusią savaitę socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, jog artėjant šaltajam sezonui gali išaugti būstų poreikis pabėgėliams iš Ukrainos. 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Praėjusią savaitę pranešė apie dalinę mobilizaciją jo šalyje. Tai signalizuoja, jog Rusija neketina sustoti vykdyti karinių veiksmų, o šie gali paskatinti ukrainiečius bėgti iš šalies. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us