Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Ukrainiečius priimančioms šalims EK skyrė 100 mln. eurų, Lietuva gaus apie dešimtadalį

Karo pabėgėlius iš Ukrainos priimančioms šalims Europos Komisija (EK) skyrė 100 mln. eurų, maždaug dešimtadalis šios sumos – 8 mln. eurų – atiteks Lietuvai.

„Pinigus tikimės gauti kitąmet. Iš tos sumos milijoną pasidalys Sveikatos apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijos. Likusi suma bus panaudota patirtoms išlaidoms padengti už šiuos metus ir ukrainiečiams priimti ateityje“, – BNS sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrės atstovas Tomas Kavaliauskas.

100 mln. eurų iš viso pasidalys septynios valstybės: ne tik Lietuva, bet ir Lenkija, Slovakija, Čekija, Bulgarija, Estija bei Latvija. Tai jau antroji paramos dalis.

Iš viso EK įsipareigojo skirti maždaug 400 mln. eurų daugiausiai pabėgėlių iš Ukrainos priimančioms šalims.

Pirmoji 248 mln. eurų skubios pagalbos dalis penkioms valstybėms narėms – Lenkijai, Rumunijai, Vengrijai, Slovakijai ir Čekijai – skirta gegužę.

Kaip nurodo Komisija, valstybės narės gali naudoti šias lėšas, kad ir toliau teiktų skubią pagalbą pabėgėliams, pavyzdžiui, maistą, transportą ir laikiną apgyvendinimą.

Šiomis lėšomis taip pat galima remti ukrainiečių integravimą, įskaitant pažeidžiamus asmenis, pavyzdžiui, nelydimus nepilnamečius.

„Pilietinės visuomenės organizacijos, vietos ir regionų valdžios institucijos taip pat atlieka svarbų vaidmenį teikiant pagalbą. Todėl valstybės narės turės užtikrinti, kad šis neatidėliotinas finansavimas būtų skiriamas ir joms“, – nurodoma pranešime.

Likę 52 mln. eurų vėliau bus skirti naujiems poreikiams, pavyzdžiui, apgyvendinimo projektams, kokybiškos pirmosios psichologinės pagalbos, psichosocialinės paramos teikimui iš Ukrainos bėgantiems asmenims.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us