Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Sekmadienį – pasaulinė diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti

Tik elgdamiesi atsakingai ir atsargiai galime išvengti skaudžių netekčių, kurios sukrečia ne tik eismo įvykiuose nukentėjusiųjų šeimas, bet ir visą visuomenę. Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys. pabrėžia, kad kiekvienas eismo dalyvis – jaunas ir vyresnio amžiaus – turi elgtis kelyje tinkamai, nes už jame visų mūsų daromas klaidas mokame per didelę kainą.

Iki š. m. lapkričio 18 d. Lietuvoje dėl nelaimių šalies keliuose žuvo 104 eismo dalyviai, t.y. 21  proc. mažiau nei 2021 m. Pernai per tą patį laikotarpį Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 132 žmonės. Dėl netekčių skaičiaus skaudžiausia Lietuvai buvo 1991m., kai šalies keliuose žuvo apie 1090 žmonių. Per pastarąjį dešimtmetį (2010–2021m.) eismo įvykiuose netekome iš viso 2 727 žmonių, 44 270 žmonių buvo sužeisti.

Šiaulių apskrities keliuose šiemet žuvo 9 eismo dalyviai, o Telšių apskrityje – 4. Sužeisti atitinkamai 293 ir 106 ir eismo dalyviai.

Keičiantis policijos galimybėms, technikai ir technologijoms, iki šiol vis dar mokomės branginti savo ir kito gyvybę, o visuomenei reikia kelių policijos pareigūno, kuris, prireikus, ne tik įspėtų, sudrausmintų, pastebėtų ir apsaugotų, bet ir padėtų mums visiems saugiai dalyvauti viešajame eisme. Pastarieji dešimtmečiai į Lietuvos kelių policijos istoriją įeis kaip sparčiausi, diegiant naujas technologijas eismo kontrolės srityje, ir kūrybiškiausi, ieškant sprendimų, kaip galima dar labiau apsaugoti eismo dalyvius.

,,Saugiai dalyvauti viešajame eisme tikrai galime, jei tik patys to norime. Turime daryti tai, ką galime – saugoti save ir rūpintis tais, kurie šalia. Transporto priemonės vairuotojas prie vairo turi sėsti tik blaivus, pasirinkti saugų važiavimo greitį, nesinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis vairuodamas, kartu su keleiviu ar keleiviais segėti saugos diržus. Pėsčiasis ar važiuojantysis dviračiu ar elektriniu paspirtuku važiuojamąją kelio dalį turi kirsti tik įsitikinęs savo saugumu, tamsiuoju paros metu naudoti matomumą gerinančias priemones: atšvaitus, prožektorių, ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Šie paprasti dalykai turi didžiulę svarbą eismo saugoje“, – apie eismo dalyvio pareigą laikytis Kelių eismo taisyklių primena Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Šį sekmadienį, lapkričio 20 dieną, vyks Šv. Mišios žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti.

Šiaulių apskrityje:
Šiaulių r., Kužių Švč. Mergelės Marijos Gimimo  bažnyčioje – 11.00 ir 12.30 valandomis

Radviliškio Švč. M. Marijos gimimo bažnyčioje – 10 val. Po šv. Mišių, visi kviečiami į Radviliškyje, V.Landsbergio-Žemkalnio gt., esančią Ažuoliukų giraitę – ten bus uždegtos žvakutęs už žuvusius rajono keliuose.

Telšių apskrityje:

Telšių Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje – 10 val.
Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje -10,30 val.
Naujosios Akmenės Šv. Dvasios Atsiuntimo bažnyčioje – 10 val.
Kelmės Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje – 10 val.

2005 m. lapkričio 26 d. Jungtinių Tautų Organizacija priėmė rezoliuciją, kuria kreipėsi į šalių vyriausybes, kad kiekvienais metais trečiasis lapkričio sekmadienis būtų skirtas žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti. Pagrindinis šios atmintinos dienos tikslas – solidarumas ir dvasinis palaikymas, skirtas šeimoms, kurių nariai, artimieji, draugai, pažįstami žuvo eismo įvykiuose.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us