Raseinių naujienų portalas

Laisvalaikis

Veterinarė atsako, kas per šventes augintiniams kelia didžiausią nerimą

Šventės yra puikus laikas suartinti draugus ir šeimos narius, tačiau kartu kalėdinis laikotarpis dažnai sukelia ir nemažai įtampos, kurią jausti gali ir jūsų augintiniai. Pasikeitusi rutina, svečiai, šurmulys, dekoracijos ir šventiniai fejerverkai gali keturkojį šeimos narį neraminti ar net rimtai išgąsdinti.

Kol vieni augintiniai džiaugiasi, jog namuose vis dažniau mato naujus ir pažįstamus veidus, kitiems tai kelia stresą. Kaip pastebėti augintinio nerimą ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad šventinis laikotarpis jums ir jūsų augintiniui būtų jaukus ir malonus, aptaria KIKA veterinarijos gydytoja Rasa Bičiulaitienė.

Pasikeitusi aplinka ir svečiai

Kaip teigia veterinarė, švenčių laikotarpis gali stipriai paveikti augintinio aplinką. Pavyzdžiui, įvairios dekoracijos bei šviesos jums gali būti svarbios, siekiant sukurti kalėdinę nuotaiką, tačiau kaip žinoti, ar tai neapsunkins keturkojo gyvenimo?

„Kalėdinė eglutė, dovanos ir papuošimai gali blokuoti jūsų augintinio priėjimą prie maisto, vandens ar kraiko dėžių. Tai ypatingai svarbu vyresniems augintiniams, kuriems sunkiau manevruoti ir įveikti kelyje pasitaikančias kliūtis, o naujovės gali ir gąsdinti, todėl labai svarbu įvertinti, kiek ir kaip puošiate savo namus ir kaip tai paveiks augintinio komfortą“, – pastebi R, Bičiulaitienė.

Nors dalis augintinių džiaugiasi dėmesiu ir mėgsta būti glostomi, kitus visa tai gali nemenkai išgąsdinti. „Neįprastas bruzdesys namuose, kasdien vis kiti veidai ar dažnesnės kelionės į svečius augintinį gali ne tik varginti, bet ir kelti nerimą, todėl įsisukus į šventinį šurmulį, svarbu nepamiršti jam skirti ne mažiau dėmesio nei įprastai – nevaikščiokite paskubomis ir pasidžiaukite laiku kartu“, – pataria ekspertė.

Kaip pastebėti, ar augintinis jaučia nerimą

Anot R. Bičiulaitienės, šventiniu laikotarpiu ypač svarbu stebėti augintinio reakcijas ir pasikeitusius įpročius, kurie gali signalizuoti apie jaučiamą stresą.

„Jei matote, kad šuo ar katė ima draskyti baldus, žaislus ar gadinti kitus namuose esančius daiktus, tai gali būti pirmasis ženklas, jog jam neramu. Kartais elgesys tampa itin žalingas – paliktas augintinis gali bandyti ištrūkti kramtydamas aptvarą ar duris, gadindamas užuolaidas ir gali netgi susižaloti pats“, – perspėja ekspertė.

Kačių patiriamas stresas, anot veterinarės, paprastai pasireiškia atsisakant naudotis kraiko dėžute – gyvūnas gali pradėti šlapintis ant baldų ar sienų, tuštintis ant lovos ar grindų. Taip pat išduoti šuns ar katės jaučiamą įtampą gali padidėjusi agresija, drebulys, dažnas noras slėptis ar sumažėjęs apetitas.

Ką daryti, kad šventinis laikotarpis būtų malonus?

Ekspertė pažymi, kad padėti augintiniui įveikti šventinio laikotarpio keliamą stresą gali dvi priemonės.

„Pirmiausia, apdovanokite savo keturkojį šeimos narį dėmesiu. Stenkitės kiek įmanoma labiau išlaikyti jo įprastą rutiną, daugiau laiko skirti žaidimams ar pasivaikščiojimams gryname ore, o į namus atėjus svečių, aptarkite su jais, koks jų elgesys priimtinas ir augintiniui – galbūt jis nenori būti glostomas ir tai gali sukelti agresiją“, – siūlo R. Bičiulaitienė.

Taip pat palengvinti augintinio nerimą gali ir specialiai tam skirtos priemonės, tokios kaip antistresiniai antkakliai ar raminantys guoliai: „Tokie antkakliai – natūrali priemonė, galinti padėti kovoti su stresu, nes yra sukurti eterinių aliejų pagrindu, o įveikti šventinę įtampą gali padėti ir kvapnus, pavyzdžiui, levandų kvapo, guolis, kuris taip pat gali veikti raminančiai.“

Ekspertės teigimu, antistresinis antkaklis ar kvepiantis guolis galėtų būti ir puiki kalėdinė dovana, kuri pasitarnautų sutinkant Naujus metus, kai fejerverkų keliamas triukšmas itin baugina šunis ir kates.

„Per Naujuosius metus nuo šeimininkų iš baimės pabėga daugybė augintinių, todėl nesiveskite savo gyvūno į lauką, geriau uždėkite antistresinį antkaklį ir palikite jį namuose, o svarbiausia – nepalikite gyvūno išsigandusio ir stebėkite jo savijautą“, – pažymi KIKA veterinarijos gydytoja.

Pavojingiausi produktai nuo šventinio stalo

Be šventinio šurmulio keliamų iššūkių, viena svarbiausių taisyklių augintinių priežiūroje, kurios nederėtų pamiršti ir prasidėjus švenčių laikotarpiui, – nevalia šunį ar katę šerti maistu nuo stalo. R. Bičiulaitienės teigimu, dėl jam netinkamų produktų augintinis gali sunegaluoti, todėl, jei ketinate jį palepinti, verčiau pasirūpinkite gyvūnui skirtu visaverčiu pašaru bei natūraliais skanėstais.

„Kai kurie tradiciniai patiekalai ar produktai, esantys ant Kūčių ar Kalėdų stalo, gyvūnams gali būti netgi mirtinai pavojingi. Ypatingai reikėtų vengti šokolado, riešutų, vynuogių ir razinų bei česnakų, svogūnų“, – didžiausią grėsmę keliančius produktus pristato veterinarė. Ji priduria, jog jei augintiniui visgi pavyktų kažką nugvelbti, pirmoji pagalba, kuria iš anksto turi pasirūpinti šeimininkai, padedanti esant skrandžio veiklos sutrikimams bei jų prevencijai, toksinų šalinimui, – vulkaninės kilmės klinoptilolito bei kalcio kreidos papildai.

„Šventės yra smagus laikotarpis, kai susitinka draugai ir artimieji, tačiau turite būti atidūs – jei apleisite savo augintinį ir nepastebėsite jo siunčiamų signalų, dėl jaučiamo streso tai gali turėti psichologinių padarinių, o gavus netinkamo maisto – ir fizinių, tokių kaip vėmimas ar viduriavimas. Turėkite omenyje, jog per Kalėdas ar Naujuosius rasti veikiančią veterinarijos kliniką gali būti itin sunku, todėl saugokite savo keturkojus draugus ir šventes sutikite be rūpesčių“, – linki R. Bičiulaitienė.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us