Raseinių naujienų portalas

Kita

Kaip nuotrauka socialiniuose tinkluose gali pavogti jūsų Kalėdas

Dalis gyventojų kasmet per didžiąsias metų šventes patiria ne tik džiaugsmą, bet ir susiduria su situacijomis, kurios stipriai apkartina gerą nuotaiką. Ekspertas papasakojo, kodėl net viena nuotrauka Instagrame gali „pavogti“ šventes, kuo pavojingos žvakės kalėdiniuose vainikuose, kodėl būtina uždaryti balkoną ir langus Naujųjų naktį bei daug kitų dalykų, apie kuriuos būtina pagalvoti šiuo laikotarpiu, kad nuotaikos liktų pakilios ir netektų papildomai ištuštinti piniginės.

Apžvelgus gruodžio mėnesį galima matyti, kad yra keletas sričių, kur žmonės susiduria su didžiausiais nuostoliais. „Lietuvos draudimo“ ekspertas dalinasi penkiais esminiais patarimai, ką svarbu prisiminti ir kam verta skirti papildomo dėmesio šventiniu laikotarpiu.

Nekelkite atostogų ir šventinių nuotraukų į socialinius tinklus

Ne paslaptis, kad žmonės mėgsta kelti nuotraukas į socialinius tinklus, ypač pasigirti gražiai papuoštais namais ar džiuginančiomis atostogomis. Tačiau yra ir kita medalio pusė, kai įsikėlus tokias nuotraukas, gali tekti nusivilti grįžus namo pasisvečiavus ar iš kelionės.

„Ilgapirščiai tikrai nesnaudžia ir puikiai žino, kad šventiniu laikotarpiu namai gali būti tušti. Yra tokių, kurie stebi namus, žino kas juose gyvena ir socialiniai tinklai gali būti puiki pagalba sužinant, ar šeimininkai yra namuose.

Šiemet vagysčių skaičiai ir taip augo, lyginant su pernai metais, todėl besibaigiant metams svarbu pagalvoti, ar tikrai būtina kelti nuotraukas į socialinius tinklus. Galbūt, norint pasidžiaugti, nuotraukas galima kelti jau grįžus iš kelionės ar svečių, vertėtų atidžiau pasvarstyti ir prieš keliant namų nuotraukas – pasistenkite, kad nesimatytų nuotraukoje daiktų išdėstymas namuose, prabangūs daiktai, kurie galėtų patraukti vagišių akis“, – pataria „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Nepalikite be priežiūros žvakių ar girliandų

Kalėdinis laikotarpis išsiskiria, nes norisi puošti namus, deginti daugiau žvakių, išsitraukiame įvairias girliandas ir kitus papuošimus. Žinoma, žvakės ir lemputės suteikia jaukumo, papildo kalėdinius vainikus ir kitas šventines dekoracijas, eglutę. Tačiau labai svarbu atsargiai elgtis u šventinėmis dekoracijomis, nes jos gali atnešti netikėtų ir labai nemalonių nuostolių.

„Šiemet dėl gaisrų jau išmokėjome daugiau nei 3 milijonus eurų ir žvakės, girliandos tikrai yra viena iš tų rizikų, kai galime susidurti su gaisru namuose. Pavyzdžiui, 2021 metais vienam iš klientų išmokėjome daugiau nei 87 tūkst. eurų dėl girliandos sukelto gaisro namuose“, – dalinasi A. Juodeikis.

Anot jo, estetika išties svarbu, bet saugumas yra visų svarbiausia. Išvykstant iš namų ar einant miegoti būtinai išjunkite iš elektros lizdų visus elektrinius papuošimus, užpūskite žvakes. Būtinai apžiūrėkite, ar nėra pažeistų elektros instaliacijų, kad nebūtų trumpo jungimo, kuris irgi sukelia gaisrus.

„Žvakėmis išvis vertėtų nepuošti namų dekoracijų, nebent vieną be jokių aplinkinių daiktų deginti aiškiai matomoje vietoje. Venkite puošti vaikinus, tvirtinti prie eglės šakų ar kitaip dėti aplink dekoracijas, kurios lengvai gali užsiliepsnoti“, – sako „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Būkite kantrūs kelyje

Kaip pastebi Artūras Juodeikis, gruodžio mėnesį nutinka ir daug eismo įvykių.

„Prie tokios statistikos prisideda ir slidūs, snieguoti keliai, ir skubėjimas renkant dovanas ar vykstant į svečius. Pernai gruodžio mėnesį gyventojams išmokėjome daugiau nei 2,3 milijonus eurų transporto nuostoliams padengti. Ši suma sudarė beveik 20 proc. visų gruodžio mėnesio nuostolių sumos“, – draudimo ekspertas.

Anot jo, daug nuostolių pernai gruodžio mėnesį skaičiavo ir komercinio transporto vairuotojai – draudimo bendrovės duomenimis, buvo išmokėta beveik 2,4 milijonai eurų suma komercinio transporto nuostoliams padengti.

„Žiemą visada reikia pakeisti vairavimo įpročius: rytais dažnai būna pašąlę, slidu, vairuotojai nuolat susiduria su plikšalomis, sniego kalnais, kai, ypač siauresnėse gatvėse, būna sunkiau prasilenkti su kitais eismo dalyviais.

Verčiau skirkite papildomas porą minučių ryte – pašildykite stiklą iš vidaus, kad ledo sluoksnis atitirptų, neskubėkite valyti su valytuvais, nes juos tik galite sugadinti, braukiant per leduką, esantį ant stiklo. Pasirūpinkite geru matomumu, įvertinkite ilgesnį stabdymo kelią, laikykitės saugaus atstumo nuo kitų automobilių, neskubėkite ir būkite atidūs bei mandagūs su kitais“, – sako Artūras Juodeikis.

Saugokite save bei namus nuo fejerverkų grėsmės

Ekspertas primena, kad nelaimių būna ir dėl žmonių neatsargaus elgesio su pirotechnika. Jis pataria būtinai užsidaryti balkonus, langus, nors ir norisi matyti vidurnaktį fejerverkus aiškiai, bet saugoti save ir savo namus būtina.

„Sprogimo metu įvyksta didelės energijos smūgis, kartu veikia aukšta temperatūra ir yra cheminis poveikis. Todėl žmonės susiduria su labai sunkiais sužalojimais ir nudegimais. Nukenčia rankos, plaštakos, kartais nutraukiami pirštai. Be to, patiriami ir veido sužalojimai, nukenčia akys, pažeidžiama klausa.

Verčiau pirotechnika nesinaudoti arba naudotis itin atsakingai, laikantis visų saugumo instrukcijų, neleisti naudotis fejerverkais vaikams. Jei visgi nepavyko išvengti skaudžios nelaimės – nedelsiant suteikite pirmąją pagalbą ir iškart kreipkitės į gydytojus, nesigydykite namų sąlygomis, nes tokie sužalojimai yra labai skausmingi ir paliekantys pasekmes ir sukeliantys negalią“, – įspėja draudimo ekspertas.

Saugokite savo sveikatą

Galiausiai per šventes nestinga ir nutikimų, kurie sukelia nemalonumų patiems žmonėms.

„Norisi išskirti traumas bei paslydimus, kai su pirkiniais sunkiau išlaikyti pusiausvyrą ir dažnai pasitaiko, kad žmonės krenta ant ledo bei susižaloja. Taip pat po didžiųjų švenčių žmonės dažniau skundžiasi skrandžio veiklos sutrikimais“, – vardina A. Juodeikis.

Anot jo, žiemą išties netrūksta traumų, žmonės dažniausiai susiduria su plaštakos traumomis, riešo ir dilbio, blauzdos, čiurnos kaulų lūžimais ir skilimais. Jau per lapkritį išmokėjome daugiau nei 370 tūkst. eurų, gyventojų traumų gydymo išlaidoms padengti. Visą savaitę prieš šventes Lietuvą užklupo permainingi orai, atnešę plikledį ir krūvą traumų.

Pirmiausia žmonės kreipiasi pas gydytojus, taip ir turėtų daryti, tačiau vėliau pasiekia ir mus, todėl neabejoju, kad sausį, po visų švenčių, traumų skaičiai ženkliai šoks aukštyn. Todėl labai norisi paraginti eiti atsargiai, neskubėti, pasilikti daugiau laiko kelionei pėsčiomis – taip galbūt pavyks išvengti skaudžių nelaimių prieš šventes“, – sako „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į persivalgymo problemą. Kaip sako ekspertas, švenčių metu visuomet aplink maisto būna daugiau nei įprastai, todėl ir galimybė suvalgyti daug maisto per trumpą laiką ženkliai išauga.

„Galbūt atrodo, kad dėl kelių dienų nieko nenutiks, tačiau net ir vienas persivalgymas, ypač maišant riebų maistą su alkoholiu, gali būti žalingas ir sukelti įvairias skrandžio, kasos ligas. Rekomenduočiau pasistengti maistą valgyti atsakingai, nenuklysti nuo įprasto režimo. Visgi jei pasijusite blogai – verčiau kreiptis į gydytoją ir nedelsti“, – pastebi A. Juodeikis.

Naujausias „Lietuvos draudimo“ prekės ženklo tyrimas rodo, jog Lietuvos gyventojai jį laiko pačiu patikimiausiu draudimo prekės ženklu Lietuvoje, ypatingai daug balų apklaustieji bendrovei skiria už tai, jog ji objektyviai vertina klientui padarytos žalos nuostolį, paprastai ir sklandžiai jas tvarko bei greitai sureguliuoja (KOG apklausa, 2021 m. gruodis, 18-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojai). Savo draudimą apskritai bendrovei patiki kas trečias besidraudžiantis šalies pilietis.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us