Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Dirbti užsienyje norinčių lietuvių per 13 metų sumažėjo 28 proc.

Dirbti užsienyje norinčių Lietuvos gyventojų nuo 2009 metų sumažėjo 28 proc., rodo Europos Sąjungoje (ES) atlikto Eurobarometro tyrimo duomenys. 

Užimtumo tarnyba pranešė, kad darbas užsienyje lietuvius mažiau domina dėl kelių priežasčių: žmonės turi gerą darbą Lietuvoje, negali išvykti dėl šeimos aplinkybių, abejoja savo užsienio kalbos žiniomis.

Tuo metu darbo svetur ieškantys gyventojai šalį renkasi pagal saugumą ir politinį stabilumą – šiuos rodiklius kaip svarbius įvardijo 27 proc. apklaustųjų.

Norinčiųjų dirbti Vokietijoje per pastaruosius metus daugėjo 11 proc. Antroji pagal populiarumą – Jungtinė Karalystė, 93 proc. respondentų teigė, kad šios šalies pasitraukimas iš ES nepakeitė jų nuomonės apie galimybę ten dirbti. Naujos ir kasmet populiarėjančios užsienio kryptys –  Šveicarija ir Šiaurės Amerika.

Ypač teigiamai (79 proc.) vertinamas darbo jėgos mobilumas – apklausos dalyviai teigė, kad darbo kitose ES šalyse ieško naudodamiesi asmeniniais kontaktais, tikėdamiesi uždirbti bent dukart daugiau nei Lietuvoje.

Į užsienį išvykę pažįstami žmonės ar šeimos nariai svarbia priežastimi apsisprendžiant atrodo 26 proc. apklaustųjų, o tie, kurie jau yra dirbę kitoje ES šalyje, atsakė, kad ateityje darbui rinktųsi tą pačią valstybę.

66-69 proc. apklaustų Baltijos šalių gyventojų atsakė, kad šiuo metu turi artimųjų bei draugų, dirbančių kitose ES šalyse. Didelė dalis nurodė, kad ir patys per pastaruosius metus dirbo užsienyje: Lietuva – viena iš penkių šalių, kurios gyventojai gyveno užsienyje ilgiau nei 5 metus.

Europos Komisijos užsakymu apklausa apie laisvą darbuotojų judėjimą atlikta pernai gegužės–birželio mėnesiais, joje dalyvavo 26,4 tūkst. respondentų, iš jų – tūkstantis Lietuvoje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us