Raseinių naujienų portalas

KriminalaiNaujienos

Sulaikyta didžiausia per dvidešimtmetį cigarečių kontrabanda, vertė – 2,6 mln. eurų

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) šeštadienį pranešė apie dar gruodžio pabaigoje Vilniuje sulaikytą didžiausią per daugiau nei dvidešimtmetį cigarečių kontrabandą, jos vertė siekia per 2,6 mln. eurų.

Kaip informavo VSAT, rekordinis kiekis nelegalių baltarusiškų rūkalų – 672 tūkst. pakelių cigarečių – buvo sulaikyti Vilniuje, Paneriuose, krovinys buvo maskuojamas 66 tonomis saulėgrąžų granulių.

„Šis krovinys yra didžiausia pasieniečių sulaikyta kontrabanda nuo 2000 metų“, – teigia tarnyba.

Pasak pranešimo, gruodžio 29 dieną pasieniečiai Vilniuje, Panerių geležinkelio stotyje, patikrino tris ten stovėjusio krovininio sąstato vagonus. Jis į Lietuvą buvo atvykęs iš Baltarusijos per Stasylų punktą.

Pasieniečiams kilo įtarimų, kad vagonuose gali būti paslėpta kontrabanda. Patikrinimo metu vagonuose aptikti didmaišiai su saulėgrąžų granulėmis, tarp kurių buvo dėžės su cigaretėmis.

Likusiuose vagonuose kontrabandos nebuvo. Maskuotė, birus krovinys, trijuose vagonuose, kaip vėliau paaiškėjo, svėrė net 66 tonas.

Paneriuose jo iškrauti bei suskaičiuoti nebuvo galimybių. Trys vagonai su granulėmis ir rūkalų kontrabanda buvo atkabinti ir geležinkeliu nukreipti į Vilniaus rajone esančią Kenos geležinkelio stotį, kur yra reikalinga įranga bei sudarytos sąlygos po stogu atlikti krovos darbus. 

Nelegalaus krovinio perėmimo metu buvo bendradarbiaujama su muitinės pareigūnais ir bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Saugos valdymo darbuotojais.

Muitinės atstovai vagonus Kenoje papildomai patikrino rentgenu, jie patvirtino pasieniečių informaciją dėl kontrabandos gabenimo didmaišiuose su saulėgrąžų granulėmis.

Pasak VSAT, kontrabandai pervežti, ją iškrauti bei suskaičiuoti prireikė daug laiko ir pastangų, todėl tikslus galutinis rekordinio krovinio dydis paaiškėjo tik šią savaitę.

„Nustatyta, kad pasieniečių sulaikytuose trijuose vagonuose iš viso taip buvo paslėpti 672 tūkst. pakelių įvairių rūšių kontrabandinių cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis. Tokio krovinio vertė Lietuvoje, įskaičiavus visus privalomus sumokėti mokesčius, yra daugiau kaip 2,6 mln. eurų“, – skelbia tarnyba.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis VSAT Vilniaus pasienio rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Cigaretės saugomos šiame VSAT padalinyje. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

2022 metais pasieniečiai užkirto kelią į juodąją rinką patekti 4 mln. 322 tūkst. 114 cigarečių pakelių, absoliuti dauguma jų buvo atgabenta iš Baltarusijos. Tai buvo didžiausias metinis kiekis nelegalių rūkalų, VSAT sulaikytas per daugiau kaip du dešimtmečius

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us