Raseinių naujienų portalas

NaujienosSveikata

Trūko Raseinių ligoninės medikų kantrybė. Išsiųstas kreipimasis dėl mobingo naudojimo prieš darbuotojus

Vieno vietinio savaitraščio pagalba, kuriam rajono vadovybė iš savivaldybės biudžeto yra „atriekusi“ keliasdešimt tūkstantėlių, visomis išgalėmis bando ĮTEIKTI, kad VšĮ Raseinių ligoninė veikia, kaip šveicariškas laikrodis. Gauta Anestezijos licencija. „Valioooo!“ tokia žinutė nuvilnija per vienos partijos atstovų Facebook paskyras. Tik kodėl tada nutylima, kad dalies darbų ligoninė neatliko? Kur ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje kabinetas anesteziologui, kuris nuo sausio 1 d. turi konsultuoti pacientus ir turint šią licenciją yra privalomas? Ar pakankamai yra įdarbinta anesteziologų, kad „pavežtų“ darbą reanimacijoje, operacinėse ir konsultacijų poliklinikoje?  Ne? Keista… Socialiniuose tinkluose žinia apie Anestezijos licencijos gavimą „iškomunikuota“ taip, kad daugelis raseiniškių suprato, jog Raseinių ligoninėje ir po 2025 m. Intensyvios terapijos skyrius išliks. Niekam neįdomu ir nesvarbu. Gi rinkimai. Tiesos nesakymas nėra melas. Dėl intensyvios terapijos skyriaus niekas nėra net mažojo piršto pajudinęs. Kaip ir iki šiol.

Tačiau rinkiminė kova, pasitelkus ligoninę, medikus – verda. Nesigėdijant šmeižiami ligoninės darbuotojai. Ir šiame kare – už kelių politikų būvį ir norą toliau valdyti – taisyklių nėra.

Ligoninės darbuotojų skundas dėl mobingo

Pastaruoju metu itin daug kalbama apie mobingą darbe (tikslinis, ilgesnį laiką pasikartojantis elgesys kolektyve, kurio tikslas – pažeminti, apjuokti kurį nors narį, sumažinti jo vertę. Dar tai vadinama psichologiniu teroru). Apie psichologinį smurtą garsiai prabilta po medikės savižudybės Šiauliuose, tada per Lietuvą nuvilnijo atviri medikų interviu apie giliai įsišaknijusį psichologinį smurtą mūsų šalies ligoninėse. Deja, ne išimtis Raseinių ligoninė. Tik raseiniškiai, matyt turintys pakankamai daug žemaitiško kraujo, ilgiau tylėjo ir kentėjo.

Vasario 7 dieną Raseinių rajono savivaldybės merui Andriui Bautroniui, tarybos nariams ir Raseinių ligoninės direktoriui Vidmantui Merkliopui išsiųstas medikų pasirašytas raštas: „Kreipimasis dėl mobingo naudojimo VšĮ Raseinių ligoninės Intensyvios terapijos skyriaus darbuotojų atžvilgiu“.

Rašte Intensyvios terapijos skyriaus medikai rašo, kad jų skyriaus gydytojai (cit.pradž.): „…paskutiniu metu vis dažniau yra žeminami, menkinamas jų autoritetas ne tik ligoninės, bet ir Raseinių rajono mastu. Kai kurie ligoninės darbuotojai viešai skleidžia įrodymais nepagrįstą, nekonstruktyvią informaciją, žeminančią kritiką bei menkina mūsų darbą ir pasiekimus.“ (cit. pab.)

Patogu kritiką vadinti politika. Tik gal Ligoninės vadovui reiktų neužsiiminėti politika?

Darytina prielaida, kad gavę medikų laišką dėl mobingo Raseinių ligoninėje, rajono vadovai tikėjosi tyliai numarinti šį, priešrinkiminiame laikotarpyje, labai nemalonų raštą. Tačiau medikai, nesulaukę jokios informacijos iš vadovų, laišką pakartotinai išsiuntė kiekvienam tarybos nariui asmeniškai. Tad vasario 18 d. kiekvienas tarybos narys asmeniškai gavo šį medikų kreipimąsi. Įdomu, kiek, iš 25 rajono politikų, į jį sureaguos?

Rajono meras Andrius Bautronis ir ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas, Raseinių konservatorių partijos nariai, dalyvaujantys savivaldybių tarybų rinkimuose ir tapę labai neprastais juodųjų technologijų „meistrais“, bet kokią informaciją, kritiką dėl Raseinių ligoninės vadina POLITIKA. Taip reikia manyti bus vertinamas ir šis medikų kreipimasis. Tik gal į šią situaciją reikėtų pažvelgti kitu kampu? Rajono gyventojams priklausančios ligoninės klausimai tapo POLITIKA, kai net du asmenys – V. Merkliopas ir O. Borkertienė tapo kandidatais (konservatorių) į rajono tarybos narius. Tai gal čia slypi visa problema?  

Vieša paslaptis, kad tarp dviejų politikų A. Bautronio ir V. Merkliopo vyksta dažni pasitarimai rajono valdymo, ir šiandien labai aktualiais, ligoninės ateities klausimais. Tad vietiniame savaitraštyje atsiradę žeminantys Intensyvios terapijos skyriaus darbuotojus straipsniai – tik žiaurus bandymas, kitų sąskaita, įtakoti rinkimų rezultatus. Ir nesvarbu nei priemonės, nei moralė. O medikams reikia dirbti. Intensyvios terapijos skyriaus medikai dirba su sunkiausiais ligoniais. Ir jeigu jau gydytojams, medicinos seselėms trūksta kantrybė, tai irgi bus pavadinta POLITIKAVIMU?

Intensyvios terapijos skyrius darbuotojai laukia dar vienos šmeižto kampanijos

Šią savaitę medikai laukia dar vienos žurnalistės Astos Volkovaitės kuriamos šmeižto kompanijos apie šio skyriaus darbuotojus. Mat dalis ligoninės bendruomenės, perskaitę pirmąją, tiesos neatspindinčią publikaciją savaitraštyje „Alio, Raseiniai“, nepatingėjo surašyti raštą redaktoriui Pauliui Sendrauskui, prašydami paneigti melagingą informaciją, kurioje buvo „cituojamos“ šios skyriaus darbuotojos, nors su jomis niekas nekalbėjo ir interviu neėmė. Netrukus Intensyvios terapijos skyriuje dirbančios medikės sulaukė šios žurnalistės skambučių. Pirmiausiai moteris nustebino faktas, iš kur A. Volkovaitė gavo jų asmeninius telefonų numerius, kurie yra duoti tik ligoninės administracijai. Tad galimai, kažkas dirbantis ligoninės administracijoje ir galintis prieiti prie dirbančiųjų asmenų asmeninės informacijos, t.y. mobilaus ryšio telefonų numerių sąrašo, pasidalino juo su žurnaliste. Moterys piktinosi, kad užduodam klausimai buvo labiau panašūs į teiginius: „privertė“, „liepė“. Savo teiginiais užduodama klausimus, žurnalistė galimai bandė suformuoti jai reikalingus atsakymus, kad toliau galėtų šmeižti šio skyriaus darbuotojus.

Ligoninėje tylu ramu ir jokio mobingo?

Rajono meras Andrius Bautronis paklaustas apie šį medikų pagalbos šauksmą, atsakė vos keliais žodžiais: šiuo metu situacija tiriama, klausimą sprendžia savivaldybės gydytoja ir teisės skyriaus specialistas, raštu kreiptasi į ligoninę prašant pateikti situacijos išaiškinimą. Išvadą meras planuoja paskelbti vasario 27 d.

Tą pačią dieną (vasario 13 d.) buvo išsiųsti klausimai Raseinių ligoninės direktoriui Vidmantui Merkliopui. Įstaigos vadovas atsakyti į pateiktus klausimus nesiteikė.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us