Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Pirmieji trys per akciją „Radarom!“ nupirkti radarai Ukrainoje pradės veikti kitą savaitę

Kaip skelbiama pranešime, Lietuvių surinktomis lėšomis nupirkti radarai pasižymi universalumu, puikiai identifikuoja, aptinka ir apskaičiuoja objektų, pavyzdžiui, raketų ar dronų trajektorijas. Be to, jie gali būti naudojami ir siekiant aptikti kitus, gerokai arčiau esančius ir mažesnius, objektus.

Ukrainą ketvirtadienį pasiekė pirmieji trys už Lietuvos gyventojų suaukotus pinigus nupirkti radarai, skirti šalies gynybai nuo Rusijos agresijos, jie pradės veikti kitą savaitę, pranešė akcijos iniciatoriai. 

„Džiaugiamės, kad pirmieji Lietuvos gyventojų nupirkti radarai jau visai netrukus pradės savo darbą. Dėjome visas pastangas, kad tai įvyktų kaip įmanoma greičiau, kadangi efektyvi oro gynyba Ukrainai yra be galo svarbi. Toliau dirbame, kad likusieji radarai operatyviai pasiektų Ukrainos žemę“, – sakė organizacijos „Blue/Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas.

REKLAMA

Kaip prognozuoja Ukrainos karinės pajėgos, už akcijos „Radarom!“ lėšas nupirkti radarai numatytose veikimo zonose bus dislokuoti per artėjančią savaitę. Ši įranga pirmiausia padės apsaugoti kritinės infrastruktūros objektus.

Anot projekto sumanytojų, modernių, apsaugai nuo dronų ir raketų skirtų radarų eksploatacija užsiima Lietuvoje apmokyti Ukrainos kariai, kurie kovo mėnesį dalyvavo specialiuose mokymuose. 

Radarai nuolat keis vietą ir pirmiausia bus skirti apsaugoti kritinės infrastruktūros objektus, kad galėtų padėti užtikrinti svarbių paslaugų teikimą. Radarai padeda apsisaugoti nuo stambių dronų ir raketų, kurios nutaikomos į gyvybiškai svarbias zonas ir grasina esminėms valstybėms funkcijoms.

„Puikiai suprantate, kad vyksta karas, kuriame miršta ne tik kariai – priešas taikosi ir į civilius gyventojus, infrastruktūrą. Nuoširdžiai dėkojame visiems lietuviams, kurie rinko pinigus šiems radarams nupirkti, mums jų labai reikia. Man ypatingai brangus lietuvių ryšys su ukrainiečiais. Tai dalykas, kurį žodžiais sunku nusakyti. Ukraina to nepamirš, mes visada būsime pasirengę ateiti į pagalbą jūsų tautai“, – pranešime cituojamas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas, saugumo sumetimais negalėjęs atskleisti savo vardo ir pavardės.

Nors iš pradžių už akcijos „Radarom!“ metu surinktas lėšas buvo planuota nupirkti 14 radarų, pasitarus su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis ir atsižvelgus į jų poreikius, nuspręsta užsakymą pakoreguoti ir įsigyti 12 įprastų, stacionarių, bei dar keturis mobilius radarus specialioms užduotims vykdyti.

Kaip skelbiama pranešime, Lietuvių surinktomis lėšomis nupirkti radarai pasižymi universalumu, puikiai identifikuoja, aptinka ir apskaičiuoja objektų, pavyzdžiui, raketų ar dronų trajektorijas. Be to, jie gali būti naudojami ir siekiant aptikti kitus, gerokai arčiau esančius ir mažesnius, objektus.

Akcija „Radarom!“ vyko nuo sausio pabaigos iki vasario 24 dienos. Akcijoje dalyvavo nacionalinis transliuotojas LRT ir organizacijos „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“ ir „Stiprūs kartu“.

Jos metu Lietuvos žmonės ir verslas suaukojo 14 mln. eurų įsigyti radarams, apsaugosiantiems strategiškai svarbius objektus Ukrainoje nuo Rusijos oro atakų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us