Raseinių naujienų portalas

NuomonėsSveikata

Rudens alergijos valdymas: kokio maisto geriau vengti?

Sezoninė alergija daugeliui asocijuojasi su pavasariu ir žiedadulkėmis, tačiau rudenį ji gali būti tokia pat varginanti. Nors ir nėra būdo, kaip visiškai panaikinti alergijos simptomus, tinkamos mitybos pasirinkimas gali gerokai sumažint jų sunkumą. Taigi, šiame straipsnyje nagrinėsime maisto produktus, kurių specialistai rekomenduoja vengti, norint sušvelninti rudeninės alergijos simptomus ir pagerinti savijautą šio sezono metu.

Pieno produktai

Pieno produktai, tokie kaip pienas, sūris ir jogurtas, kai kuriems žmonėms gali sustiprinti alergijos simptomus. Jie gali sutirštinti gleives, todėl tampa sunkiau kvėpuoti ir padidėja kvėpavimo takų užsikimšimas. Norint sušvelninti nemalonius alergijos simptomus, tinkamas pasirinkimas galėtų būti pieno produktų alternatyvos, pavyzdžiui, migdolų gėrimas ar kokosų gėrimo jogurtas.

Perdirbti maisto produktai

Perdirbtuose maisto produktuose dažnai būna daug dirbtinių priedų, konservantų ir transriebalų. Šios medžiagos gali skatinti uždegimą ir silpninti imuninę sistemą, todėl alergijos simptomai tampa tik dar ryškesni. Siekiant to išvengti, reikėtų riboti perdirbtų maisto produktų vartojimą ir rinktis sveikus, neperdirbtus produktus. Plačiau apie tinkamas maisto alternatyvas jums gali papasakoti gydytojas alergologas. Jei gyvenate sostinėje ar netoli jos ir žvalgotės patikimo specialisto, privačioje klinikoje dirbantys alergologai Vilniuje gali būti puikus pasirinkimas. Daugiau apie jų teikiamas paslaugas galite sužinoti paspaudę ant nuorodos.

Saldūs maisto produktai

Per didelis cukraus vartojimas taip pat gali susilpninti imuninę sistemą ir sustiprinti alergijos simptomus. Saldūs maisto produktai ir gėrimai gali skatinti uždegimą. Todėl alergiškiems žmonėms itin svarbu sumažinti saldainių, gaiviųjų gėrimų ir kitų cukrumi gausių produktų vartojimą.

Daug druskos turintys maisto produktai

Daug druskos turintis maistas, pavyzdžiui, greitasis maistas ir sūrūs užkandžiai, gali padidinti vandens susilaikymą organizme ir nosies užgulimą. Todėl siekiant sušvelninti alergijos simptomus, rekomenduojama sumažinti suvartojamos druskos kiekį gaminant maistą namuose, o vakarienės metu rinktis mažai druskos turinčius patiekalus.

Alkoholiniai gėrimai

Alkoholis gali sukelti organizmo dehidrataciją ir padidinti uždegimą, o tai gali sustiprinti alergijos simptomus. Be to, kai kuriuose alkoholiniuose gėrimuose gali būti histamino, galinčio sukelti alergines reakcijas. Taigi, norint sumažinti nemalonius simptomus, reikėtų riboti alkoholio vartojimą.

Tam tikri vaisiai ir daržovės

Kai kurie vaisiai ir daržovės dėl kryžminio reaktyvumo su žiedadulkių alergenais gali sustiprinti alergijos simptomus. Pavyzdžiui, obuoliai, persikai ir salierai gali sukelti burnos alergijos maistui sindromą asmenims, kurie yra alergiški ambrozijoms. Šių maisto produktų virimas gali padėti sumažinti alergijos simptomus.

Rudeninės alergijos valdymas apima įvairiapusį požiūrį, o mitybos pasirinkimas yra labai svarbi šios strategijos sudedamoji dalis. Vengdami tam tikrų maisto produktų, kurie gali sustiprinti uždegimą, susilpninti imuninę sistemą arba sustiprinti alergijos simptomus, žmonės gali patirti palengvėjimą ir mėgautis sezono grožiu be alergijos naštos. Būtina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu arba alergologu, kad būtų gauti individualūs patarimai ir nustatyta, kokie konkretūs maisto produktai gali sukelti jūsų alergiją, nes individualios reakcijos gali skirtis.

Užsk.:22/02

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us