Raseinių naujienų portalas

NuomonėsPolitika

VTEK: praleidžiant terminus skundams savivaldybių politikų elgesys lieka neįvertintas

Savivaldybių etikos komisijoms praleidžiant terminus apsvarstyti gautus skundus, politikų elgesys lieka neįvertintas, pirmadienį pranešė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Institucija teigia pastebinti „ryškėjančią nemalonią situaciją, kai savivaldybėse galbūt ignoruojami skundai apie galimus politikų padarytus pažeidimus“.

Pagal Valstybės politikų elgesio kodeksą, savivaldybių merų, vicemerų ir tarybų narių elgesį vertina kiekvienoje savivaldybėje sudaryta etikos komisija. Pasak VTEK, savivaldybėse veikiančių etikos komisijų nariai per nustatytą terminą nesusirenka į posėdžius, todėl skundai lieka neištirti, o politikų elgesys – neįvertintas.

Komisija, nenurodydama konkrečių atvejų, teigia, jog pasitaiko, kad skundą gavusi savivaldybės komisija delsia apsispręsti dėl tyrimo pradėjimo, nes komisijos nariai tiesiog neatvyksta į posėdį, o galiausiai priimamas formalus sprendimas nepradėti tyrimo, nes praėjo Kodekse numatytas terminas – 10 dienų nuo skundo gavimo.

VTEK teigia kreipusis į savivaldybių etikos komisijas bei Vyriausybės atstovus, pabrėždama, kaip svarbu  laikytis kodekso nuostatų ir tinkamai atlikti etikos komisijos nario pareigų tinkamą vykdymą.  

„Mes negalime teigti, kad savivaldybių etikos komisijos tyčia vilkina laiką, kad nereikėtų vertinti apskųsto politiko elgesio. Tačiau pastebime, kad kartais susidaro tokia situacija – dėl praleistų terminų elgesys lieka neįvertintas, tad ir pasitikėjimą politikais turintis didinti Valstybės politikų elgesio kodeksas praktiškai neveikia“, – teigia VTEK pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Pasak jo, VTEK yra pasirengusi suteikti metodinę pagalbą savivaldybių komisijoms, kad ateityje tokių atvejų būtų išvengta.

G. Sakalauskas pabrėžia, kad aktyvesnė savivaldybių etikos komisijų veikla būtų naudinga ir sąžiningai besielgiantiems politikams, nes tyrimą laiku atlikusi bei sprendimą priėmusi komisija išsklaidytų visuomenėje kilusias abejones tais atvejais, kai skundai būna nepagrįsti.  

VTEK taip pat atkreipia dėmesį, kad atlikus tyrimą svarbu laiku priimti sprendimą dėl išvadų. Tą būtina padaryti per penkias darbo dienas nuo tyrimo pabaigos. Priešingu atveju politiko elgesys taip pat liks neįvertintas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us