Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Dažniausiai gendanti technika pasaulyje: kokia ji?

Kiekvienuose namuose apstu įvairios technikos: kompiuteriai, telefonai, televizoriai, indaplovės, kondicionieriai… Šiandien dažnas nei neįsivaizduoja savo kasdienybės be šių įrenginių. Deja, bet įvairi technika, elektronika laikui bėgant genda. Džiugu tai, kad didžiąją dalį gedimų patikimas servisas gali sutvarkyti ir taip galima ne tik išsaugoti jau turimą daiktą, bet ir sutaupyti! Ko gero, su technikos gedimais susidurti teko. O ar žinojote, kas genda dažniausiai? Jei ne, kviečiame sužinoti!

Dažniausiai pasaulyje gendanti technika ir gedimo priežastys

Remiantis statistika – dažniausiai visame pasaulyje genda televizoriai. Šiandien jie atlieka daugybę funkcijų: transliuoja televiziją, turi daugybę programėlių, gali būti pritaikomi žaidžiant įvairius žaidimus ir kt. Dažnai kiekvienuose namuose galima rasti ne po vietą tokį įrenginį, tad nenuostabu, kad televizoriai yra pripažinti dažniausiai gendančia technika namuose. Jie dažniausiai genda dėl elektros gedimų, pasenusių operacinių sistemų.

Kiti prietaisai, ne ką rečiau gendantys nei televizoriai – išmanieji telefonai. Dažniausiai į meistrus kreipiamasi dėl sudužusių ekranų. Kiek mažiau, bet pasitaiko atvejų, kai telefonai genda dėl sąlyčio su vandeniu ar didele drėgme. Telefonuose esančioms operacinėms sistemoms dažnai kuriami naujinai, padedantys dar labiau pagerinti vartotojų patirtį. Deja, bet seni įrenginiai sunkiai apdoroja naujus pakitimus, todėl dažniausiai telefonai pradeda prasčiau veikti ne dėl mechaninių gedimų, bet dėl paprasčiausiai prabėgusio laiko.

Namų elektronika – skalbimo mašinos, šaldytuvai, indaplovės, orkaitės ir kt. – dar viena didelė itin dažnai gendančių prietaisų grupė. Nuolat įjungti šaldytuvai, dažnai naudojamos orkaitės, mikrobangų krosnelės dažnai genda dėl elektros srovės svyravimų, o štai indaplovės ar skalbyklės – dėl kalkėto vandens. Maišytuvai, trintuvai, sulčiaspaudės ir kita smulkioji elektronika taip pat neretai genda, tačiau dėl sąlyginai mažos kainos dažnai vartotojai renkasi tiesiog pakeisti prietaisą, o ne jį remontuoti.

Kiti dažniausiai gendantys prietaisai – kompiuteriai, nešiojamieji ir planšetiniai kompiuteriai. Bene dažniausia šių prietaisų gedimų priežastis – skysčiai. Dažnai sėdėdami prie kompiuterio gurkšnojame kavą, arbatą, vandenį ar ką nors kitą (net ir dabar, rašant šį tekstą, už kompiuterio ekrano stovi puodelis vandens). Paatviraukime: kiek kartų netyčia vos neapipylėte, o gal ir apipylėte, šios įrenginius? Kita dažna įvairių kompiuterių gedimo priežastis – pasenęs įrenginys. Seni kompiuteriai tiesiog nepajėgia apdoroti operacinės sistemos atnaujinimų ir nepajėgia tinkamai veikti: stringa, nevykdo nurodytų funkcijų ar net visai neįsijungia. Kiek smulkesnis, labai greitai pataisomas nešiojamųjų kompiuterių gedimas – krovimo lizdas. Dažnai naudojant jungtį nusidėvi detalės ir kompiuteris paprasčiausiai nesikrauna. Šį gedimą pašalinti itin paprasta.

Spartėjant technologijoms į namus vis dažniau žengia šildymo, aušinimo ir vėdinimo įrenginiai – mobilūs ar įmontuojami kondicionieriai, įvairūs ventiliatoriai ir vėjeliai, elektriniai šildytuvai ir židiniai. Nors jie naudojami tik šiltuoju arba šaltuoju metų laiku, jie neretai genda. Besisukantys ventiliatoriai tuoj pat ima burgzti ir skleisti neaiškius garsus, kondicionieriai – rodyti freono trūkumą, o šildytuvai – nebešildyti. Dažnai tai būna nedideli gedimai, kuriuos patyrę technikos meistrai sutvarko akimirksniu.

Ką daryti, kad technika negestų?

Deja, bet negendančios technikos paprasčiausiai nėra. Televizoriai, kompiuteriai, telefonai, indaplovės, šaldytuvai ir kiti kiekvienuose namuose esantys įrenginiai gali sugesti toli gražu ne dėl vienos priežasties. Kartais gedimus lemia netinkama eksploatacija, o kartais – tiesiog praėjęs laikas. Visgi, norint kuo ilgiau džiaugtis puikiai veikiančia technika labai svarbu tinkamai ją prižiūrėti, atlikti reguliarią apžiūrą, laiku keisti nusidėvėjusias ar sugedusias detales.

Užsk.2024/01/29

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us