Raseinių naujienų portalas

NaujienosPramogos

Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas: izoliuotis nereikės atvykus iš 19 krypčių

Nuo pirmadienio, birželio 14 d., visiems, atvykstantiems iš Lenkijos, Estijos, Graikijos salų – Kretos, Rodo, Korfu, Kefalonijos, Zakinto ir Ispanijos salų – Tenerifės, Maljorkos, Gran Kanarijos bei kitų 15 šalių nereikės izoliuotis. Kaip ir iki šiol, tyrimą dėl COVID-19, 72 val. laikotarpiu iki atvykimo, turės atlikti iš bet kurios šalies atvykstantys keliautojai, išskyrus vakcinuotus, persirgusius ir kitus asmenis, kuriems numatytos papildomos išimtys.

Taip pat atnaujintos taisyklės dėl vaikų izoliacijos – vaikams iki 7 metų izoliacija nebus taikoma. Vaikams nuo 7 iki 16 metų izoliacija nebus taikoma jeigu jie turės neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.  Jei tyrimas atliekamas Lietuvoje, izoliacija privaloma iki tyrimo rezultato gavimo.

Pakeitus paveiktų šalių sudarymo tvarką, COVID-19 ligos paveiktų šalių sąraše esančios šalys bus suskirstytos į tris grupės: 
1.    šalys, iš kurių atvykus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės; 
2.    šalys, kurios priskiriamos raudonai ar pilkai zonai;
3.    šalys, priskiriamos geltonai ar žaliai zonai. 

Atvykus iš šalių, iš kurių taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės – Brazilijos, Indijos ir Pietų Afrikos – bus privalomas ir tyrimo atlikimas, ir izoliacija. Izoliuotis ir atlikti tyrimą turės ir vakcinuoti, ir persirgę asmenys. Izoliuotis taip pat turės vaikai, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar COVID-19 tyrimo rezultato. Į šias šalis griežtai nerekomenduojamos nebūtinosios kelionės.

Visiems, atvykstantiems ar grįžtantiems iš geltonoje ar žalioje zonoje esančių valstybių, izoliuotis nereikės.  Atvykę iš raudonoje ir pilkoje zonoje esančių valstybių izoliuotis turės tie keliautojai, kurie nėra vakcinuoti viena iš COVID-19 vakcinų pagal pilną skiepijimo schemą arba nėra persirgę infekcija. Kaip ir iki šiol, galioja ir kitos izoliacijos išimtys. 

Tyrimas dėl COVID-19 (PGR tyrimas ar antigeno testas), atvykstant iš bet kurios šalies, bus privalomas visiems keliautojams, išskyrus vaikus iki 16 metų, vakcinuotus pagal pilną skiepijimo schemą, persirgusiems ir kitas numatytas išimtis. 

Atitinkamos spalvos zonai šalys bus priskiriamos pagal labiausiai paveiktą šalies regioną Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamuose žemėlapiuose. Visos trečiosios šalys priskiriamos pilkai zonai, kadangi duomenys apie jas ECDC žemėlapiuose nėra pateikiami. 

Primename, kad asmenimis, turėjusiais sąlytį, laikomi asmenys ne tik grįžę ar atvykę iš šalių, įtrauktų į COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašą,  tačiau ir keliavę per paveiktas šalis 14 dienų laikotarpiu iki grįžimo ar atvykimo į Lietuva, išskyrus keliavimą oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

Visos naujos nuostatos įsigalioja tik asmenims, atvykstantiems ar grįžtantiems į Lietuvą nuo birželio 14 d., todėl iki birželio 14 d. atvykę ar grįžę keliautojai turi laikytis visų anksčiau galiojusių koronavirusu pandemijos valdymo priemonių.

Šalių sąrašą rasite čia:

https://sam.lrv.lt/lt/news/view_item/id.58384

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us