Raseinių naujienų portalas

NaujienosPolitika

Vyriausybė spręs, ar neberiboti barų veiklos lauke, švelninti reikalavimus galimybių pasui

Vyriausybė pirmadienį spręs, ar neberiboti maitinimo įstaigų veiklos lauke, švelninti reikalavimus galimybių pasui gauti.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo kavinėms, barams, restoranams bei kitoms viešojo maitinimo ir pasilinksminimo vietoms nebetaikyti darbo laiko apribojimo.

Šiuo metu galiojančiuose karantino reikalavimuose jų veikla leidžiama tik 7–24 valandomis.

Sąlyga, jog užsakytas maistas ir gėrimai turės būti vartojami prie atvirose erdvėse esančių staliukų, o veikla vykdoma atvirose erdvėse lieka galioti.

Kaip ir iki šiol, viduje paslaugas gauti galės tik turintieji galimybių pasą – paskiepyti, persirgę ar gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Švelnesni reikalavimai galimybių pasui

Be kita ko, Sveikatos apsaugos ministerija koronavirusu persirgusius žmones ketina skiepyti viena vakcinos doze. Su tuo susiję ir kai kurie pakeitimai dėl galimybių paso.

Tokie žmonės, kaip ir visiškai paskiepytieji, švelnesnėmis karantino sąlygomis su galimybių pasu galės naudotis neribotą laiką, tačiau nuo skiepo turės praeiti dvi savaitės.

Be kita ko, persirgusiems ir neskiepytiems žmonėms laisvesnės karantino sąlygos galios 210 dienų, o ne 180, kaip yra dabar.

Ministerija taip pat siūlo ilginti antigeno testo galiojimo laiką nuo 24 iki 48 valandų.

Šiuo metu į Lietuvą atvykstantiems žmonėms reikia turėti ne seniau nei prieš 72 valandas atliktą testą dėl COVID-19, jiems taip pat taikoma izoliacija, išimtys numatytos persirgusiems ir paskiepytiems žmonėms.

SAM siūlo kiek sugriežtinti terminus besitestuojantiems atvykstantiems žmonėms – PGR tyrimas, kaip ir iki šiol, turės būti atliktas ne seniau nei prieš 72 valandas, o antigeno testas – ne seniau nei prieš 48 valandas.

Paskiepyti žmonės be papildomo testo gali atvykti praėjus savaitei po antros „Pfizer“ vakcinos dozės, praėjus dviem savaitėms po antrosios „Moderna“ dozės, 15 parų po antrosios „AstraZeneca“ dozės arba praėjus dviem savaitėms po „Johnson & Johnson“ vienos dozės.

Ministerija siekia suvienodinti tvarką ir be testo įsileisti praėjus dviem savaitėms po pilnos vakcinacijos schemos, taip pat persirgusius ir viena doze vakcinuotus žmones, kai nuo paskiepijimo praėjo dvi savaitės, o persirgimas patvirtintas PGR tyrimu.

Reikalavimai persirgusiems nesikeistų, jie be apribojimų įleidžiami nepraėjus 180 dienų nuo ligos patvirtinimo PGR tyrimu.

Izoliacijos taisyklės numatytos atskirame sveikatos apsaugos ministro nutarime. Šiuo metu izoliacija netaikoma persirgusiems ir paskiepytiems žmonėms, kurie atitinka karantino nutarime numatytas sąlygas. Tuo tarpu testus turintys atvykstantieji privalo kurį laiką izoliuotis.

Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau žadėjo šią tvarką taip pat peržiūrėti.

Kiti pakeitimai

Vyriausybės nutarimo projekte taip pat siūloma neformalųjį vaikų ugdymą leisti vykdyti kontaktiniu būdu, o užsiėmimuose uždarose erdvėse vienu metu ir vaikų stovyklose vienoje grupėje galėtų dalyvauti ne daugiau kaip 30 vaikų.

Taip pat siūloma leisti kontaktiniu būdu vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą ir neformalųjį profesinį mokymąsi.

Uždarose erdvėse turi būti užtikrintas 10 kv. metrų plotas vienam asmeniui arba vienu metu gali dalyvauti ne daugiau kaip vienas asmuo. Šios taisyklės galėtų būti netaikomos, kai dalyvauja tik paskiepytieji žmonės.

Jeigu Vyriausybė patvirtins šiuos pakeitimus, jie turėtų įsigalioti ketvirtadienį.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us