Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Universitetai ir kolegijos laukia būsimų inžinierių, informatikų, pedagogų, slaugytojų

Nuo rugpjūčio 13 d. galima teikti dokumentus papildomam priėmimui į aukštąsias mokyklas bendrojo priėmimo sistemoje. Yra laisvų vietų perspektyviose ir darbo rinkai patraukliose inžinerijos mokslų, informatikos, pedagogikos, slaugos studijų kryptyse.

Lyginant šių metų pirmąjį bendrojo priėmimo etapą su praėjusiais metais, matomi tam tikri pokyčiai. Šiemet buvo didinamas valstybės finansuojamų vietų skaičius studijų programose, kuriose jaučiamas specialistų trūkumas. Tai davė signalą ir stojantiesiems – šiemet daugiau įstojusiųjų į inžinerines ir pedagogikos studijas, mažiau į socialinius mokslus. 80 proc. įstojusiųjų į universitetus gaus valstybės finansavimą (pernai buvo 79 proc.).

„94 proc. pakviestųjų į universitetus studijuoti už valstybės lėšas jau pasirašė sutartis. Ankstesniais metais apie 10 proc. pakviestųjų nepasirašydavo sutarčių. Tačiau beveik visose studijų kryptyse dar liko ir valstybės finansuojamų vietų. Yra laisvų vietų ir dalyko pedagogikos studijų programose. Kaip žinia, artimiausiu metu susidursime su mokytojų trūkumu, todėl būsimieji pedagogai itin laukiami mokyklose“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Šiuo metu mokyklos labiausiai ieško lietuvių kalbos ir literatūros, tiksliųjų ir gamtos mokslų mokytojų.

Papildomame priėmime į likusias laisvas studijų vietas universitetuose ir kolegijose gali pretenduoti tik tie stojantieji, kurie pagrindinio priėmimo metu nesudarė jokios sutarties arba sudarė valstybės nefinansuojamų studijų sutartį.

Papildomame priėmime stojantieji gali registruoti atnaujintus prašymus arba, jeigu nedalyvavo pagrindiniame priėmime, teikti naujus prašymus priimti studijuoti į universitetinių ar koleginių studijų programas, kuriose dar liko laisvų vietų. Galima nurodyti ne daugiau kaip 6 pageidavimus.

Per pirmąjį etapą studijuoti valstybės finansuojamose ir su studijų stipendijomis vietose pakviesta 12 550 asmenų (2020 m. – 13 654): universitetuose – 8 411 (2020 m. – 9 226), kolegijose – 4 139 (2020 m. – 4 428). Į valstybės nefinansuojamas vietas pakviesti 7 602 stojantieji (2020 m. – 8 617): universitetuose – 2 535 (2020 m. – 2 896), kolegijose – 5 067 (2020 m. – 5 721).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us