Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Policija vykdė galimybių paso tikrinimo akciją, nustatyta pažeidėjų

Policijai penktadienį šalyje įvykdžius patikrinimo akciją prekybos centruose, pradėti 38 ikiteisminiai tyrimai dėl naudojimosi svetimu galimybių pasu. Pareigūnai teigia patikrinę apie 11,7 tūkst. asmenų. 

Iš didžiųjų šalies miestų prasčiausia situacija Kaune ir Klaipėdoje, sostinė yra trečioje vietoje.  

„Vakar popietę beveik 200 pareigūnų darbavosi prekybos centruose, tai yra, tikrino tuos asmenis, kurie jau praėjo pirminę apsaugos patikrą ir įsitikino, ar tie asmenys į prekybos centrus pateko būtent su sau priklausančiais galimybių pasais“, – šeštadienį Vilniuje spaudos konferencijoje sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

„Per visą akciją nustatėme 38 atvejus, kuomet asmenys pateko su kitiems asmenims priklausančiais galimybių pasais“, – teigė jis. 

Pasak A. Paulausko, visais atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį. Už pasinaudojimą svetimu galimybių pasu numatyta numatoma bauda, areštas ar laisvės atėmimas iki šešerių metų. 

„Jau yra susiformavusi tam tikra teisminė praktika, jau tokių bylų yra pasiekusių teismą, ir nuosprendžiai yra įvairūs. Kartais, pavyzdžiui, skiriamas 20 parų areštas tokiam asmeniui, yra skirtos ir piniginės baudos, kurios kai kuriais atvejais siekia 5 tūkst. eurų“, – aiškino pareigūnas. 

Taip pat per akciją nustatytas 21 atvejis, kai asmenys nedėvėjo kaukių prekybos centruose. Jiems taikyta administracinė atsakomybė. 

Policija teigia pastaruoju intensyviai stebėjusi socialinę erdvę, gavusi informacijos apie neteisėtus veiksmus su galimybių pasais. 

„Gavome nemažai informacijos apie tai, kad dalis asmenų į prekybos centrus ir į kitas vietas, kur reikalingas galimybių pasas, patenka su suklastotais galimybių pasais arba su kitiems asmenims priklausančiais galimybių pasais. Tai mus paskatino organizuoti tikslinę akciją“, – sakė A. Paulauskas. 

Policija: sankcijos gresia ir tikriesiems galimybių pasų savininkams

Policija kol kas neįžvelgia centralizuoto veikimo naudojantis svetimais ar suklastotais galimybių pasais, tai daugiau atrodo kaip pavieniai asmenys, „pažįstami, draugai dalijasi tarpusavyje“. 

Bet pareigūnai perspėja, kad bausmės laukia ir tų gyventojų, kurie jų turimus galimybių pasus suteikia pasinaudoti potencialiems pažeidėjams. Kiekvieno ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama nustatyti, kokiu būdu asmuo gavo svetimą galimybių pasą.

„Jeigu bus įrodyta, kad kažkas perdavė su tikslu leisti naudotis savo galimybių pasu kitam asmeniui, tai vėlgi, tokiems galbūt ir teisėtiems galimybių pasų naudotojams gali už tai kilti baudžiamoji atsakomybė“, – sakė generalinio komisaro pavaduotojas. 

A. Paulauskas teigė, kad akcija vyko visoje Lietuvoje, daugiausia susitelkta į apskričių centrus, nes ten didžiausia prekybos centrų koncentracija. Pagal pažeidimų skaičių pirmauja Kaunas ir Klaipėda, trečioje vietoje Vilnius. 

„Yra keletas apskričių, kur nenustatyta pažeidimų, tai yra Šiaulių, Telšių apskritys“, – sakė A. Paulauskas. 

Policijos departamento pranešime nurodoma, kad daugiausiai žmonių patikrino Panevėžio apskrities policija (3068 asmenis), tačiau pradėtas tik vienas ikiteisminis tyrimas dėl dokumento pagrobimo ar klastojimo.

Savo ruožtu Kaune patikrinta mažiau – apie 2 tūkst. asmenų, – bet pradėta 13 tyrimų pagal Baudžiamąjį kodeksą (BK) ir dar dvi administracinės teisenos. Klaipėdoje patikrinta 1150 asmenų, pradėta 10 tyrimų pagal BK ir septynios administracinės teisenos. 

Vilniuje patikrinta 1,8 tūkst. asmenų, pradėti šeši tyrimai pagal BK ir dešimt – daugiausiai iš visų apskričių – administracinių teisenų. 

Pažeidėjai yra įvairaus amžiaus, priklauso skirtingoms socialinėms grupėms. Policijos pareigūnai per akciją dėvėjo civilius drabužius. Incidentų nepasitaikė.

„Tikrai jokių incidentų neįvyko, ta akcija įvyko pakankamai taikiai ir ramiai. Bet vėlgi, vienas iš jos organizavimo tikslų ir buvo patikrinti, ar saugos tarnybos pareigūnams nekyla pavojus, tai šiek tiek inicijavo ir praeitos savaitės įvykis Vilniuje, kuomet buvo sužalotas saugos tarnybos darbuotojas“, – sakė policijos komisaro pavaduotojas. 

„Buvo patikrinta beveik 12 tūkst. asmenų, patekusių į prekybos centrus ir tik 38 pažeidimai. Iš vienos pusės džiugina, kad tai nėra labai masinis reiškinys, tačiau matome, kad jis egzistuoja“, – kalbėjo A. Paulauskas. 

Anot jo, policija ir toliau organizuos tokias akcijas neskelbdama laiko ar vietos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us