Raseinių naujienų portalas

NaujienosNuomonėsPolitika

Meras susitarė su „Gyčiu“, keliai nuo šiol bus visur nuvalyti ir pabarstyti

Kaip visuomet ne laiku atėjusi žiema, nepravažiuojami, slidūs keliai, kelia teisėtą einančių ir važiuojančių pasipiktinimą. Tačiau su savo pasipiktinimu, regis ir toliau gyvensime, kaip iki šiol. Nes kiekvienais metais ateina žiema, ir kiekvienais metais erzina tos pačios problemos. Ir jei paskaitysite visą straipsnį iki galo, suprasite, kad politikai geba meluoti, o vienintelis teisėtas būdas gintis ir reikalauti – kreiptis į teismą. Pasak redakciją konsultuojančio advokato, slidžiame kelyje nukentėję asmenys turi pilną teisę žalos atlyginimo reikalauti teisme ir nesvarbu kas atsakingas už kelio valymą, savivaldybė, ar kelių priežiūros įmonė.

Truputis faktų

Keliai visoje Lietuvoje yra skirstomi į valstybinės ir vietinės reikšmės kelius. Vietinės reikšmės priklauso savivaldybei ir jų valymo dažnumą stebi bei priežiūrą organizuoja seniūnai.

Valstybinių kelių valdytojas yra Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, juos prižiūri AB „Kelių priežiūra“.

Valstybiniai keliai skirstomi į magistralinius, krašto ir rajoninius. Eismo intensyvumas juose skirtingas, tad jų priežiūros eiliškumą nustato Kelių direkcija – tad pirmiausia valomi ir/arba barstomi didžiausio intensyvumo keliai.

Raseinių rajono keliukai

Iš informacijos, kurią perskaitėte anksčiau, tikriausiai jau padarėte išvadą, kad kitaip nebus. Tikrai nesulauksime laiku nuvalytų ir svarbiausiai – pabarstytų rajoninių keliukų, nes mūsų per mažai! Pirmiausiai yra valomi rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis nei 1 000 automobilių per parą. Ir kuo keliais mažiau pravažiuoja automobilių, tuo situacija liūdnesnė. Dabar mintyse paskaičiuokite, kiek jūsų keliuku pravažiuoja mašinų. Atsakymas aiškus?

Kai norisi verkti, arba garsiai (isteriškai) juoktis

Šią savaitę neseniai išasfaltuotame kelyje Kušeliškė-Lyduvėnai-Maironiai nuo kelio nuslydo automobilis su dviem mažamečiais vaikais. Laimė, atsipirkta tik išgąsčiu. Tačiau tuo keliu, kaip ir kitais kaimo keliais, žmonės važiuoja į darbus, veža vaikus į mokyklas, galų gale jais važiuoja geltonieji autobusėliai, kuriuose į ugdymo įstaigas keliauja mūsų vaikai. O kur dar greitosios pagalbos medikai, ugniagesiai, policija, kurie privalo skubėti, nes nelaimės atveju svarbi kiekviena minutė?

Išsiuntus klausimus rajono merui Andriui Bautroniui ir AB „Kelių priežiūra“ iš pastarosios įmonės gautas konkretus, tačiau tikrai neguodžiantis atsakymas: „Minėtas kelias prižiūrimas pagal 5 kelių priežiūros lygį, t.y. kelias barstomas tik susiformavus šlapiam ledui (po lijundros). Savaitgaliui prognozuojamas atlydys, todėl iki atšilimo planuojami pabarstyti visi rajoniniai 5 priežiūros lygio keliai. Noriu atkreipti dėmesį, kad AB „Kelių priežiūra” vadovaujasi reglamentuotais normatyvais ir kelius barsto/valo prioritetą skirdama intensyviausio eismo keliams: magistraliniams ir krašto. Kai užtikrinamas pravažiavimas šiais keliais, darbai atliekami žemesnio priežiūros lygio keliuose. Vairuotojai kelių priežiūros lygius gali pasitikrinti kpl.keliuprieziura.lt ir įsivertinti, kokios kelio sąlygos tikėtinos. Apie sudėtingas eismo sąlygas pranešti VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo informacijos centrui telefonu 1871,“-rašė Giedrė Čekavičienė, AB „Kelių priežiūra“ komunikacijos skyriaus vadovė.

Gytis patikino, kad barstys, nes taip nori meras

Rajono meras A. Bautronis, vietoj oficialaus atsakymo į klausimus (juos publikuosime straipsnio pabaigoje) žiniasklaidos priemonei, savo asmeninio socialinio tinklo paskyroje išplatino tokį tekstą:

Ar dėl slidžių kelių kalta savivaldybė? Prasidėjus tikrajai žiemai dažnas vairuotojas susiduria su iššūkiais. Slidūs kelio ruožai, gausiai iškritęs sniegas ir rūkas sunkina eismo sąlygas.

Natūralu, jog gyventojai klausia, kodėl vieni keliai prižiūrėti, o kiti ne? Atsakymas paprastas. Dalis jų priklauso savivaldybei, o kita dalis valstybei. Tai reiškia, kad mes neturime teisės veikti valstybinės reikšmės keliuose. O tokių kelių mūsų savivaldybėje daugybė. Tačiau dialogas tarp institucijų vyksta. Atsižvelgdamas į gyventojų išsakytas pastabas, šiandien asmeniškai susisiekiau su AB „Kelių priežiūra“ atstovu Gyčiu, kuris mane patikino, kad keliai bus barstomi. Kitą savaitę susitiksiu aptarti šiuos klausimus ir su Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovybe.“

Taigi pasak, mistinio Gyčio, kuris patikino merą, mieli rajono gyventojai, keliai bus barstomi. Na, o pasak AB „Kelių priežiūra“ komunikacijos skyriaus direktorės G. Čekavičienės egzistuoja nustatyti kelių priežiūros lygiai, ir didžioji dalis valstybinės reikšmės kelių mūsų rajone – sąrašo pabaigoje.

Gruodžio 8-ą dieną klausimai buvo išsiųsti rajono merui A. Bautroniui ir AB „Kelių priežiūra“. Mero atsakymų vis dar laukiame. Tik juos gavę, publikaciją papildysime.

1. Kas prižiūri: valo ir barsto rajoninius kelius?

2. Ar jums žinoma dabartinė rajoninių kelių būklė?

3. Ar esate informuotas, kad nevalytais, nebarstytais, provežuotais ir slidžiais keliais yra vežami vaikai mokykliniais autobusais?

4. Kas prisiims atsakomybę atsitikus nelaimei, kaip vakar kelyje link Lyduvėnų, kai nuo kelio nuslydo mašina su dviem mažamečiais vaikais? 


Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us