Raseinių naujienų portalas

NuomonėsPolitika

Tvarka Seimo nariams: neatitikus reikalavimų galimybių pasui, deaktyvuos įėjimo korteles

Seimo valdyba ketvirtadienį nustatė, kad įsigaliojus reikalavimui parlamentarams atitikti reikalavimus galimybių pasui gauti einant į Seimo rūmus, politikai įeis pagal bendrą tvarką, kaip visi čia dirbantys tarnautojai.

„Pagrindinis principas yra tai, kad Seimo nariai atvyksta į Seimo rūmus atlikti darbo funkcijų, todėl Seimo valdybos sprendime siūloma nustatyti, kad Seimo nariams būtų taikomos tos pačios taisyklės, kurios taikomos Seimo kanceliarijos darbuotojams“, – posėdyje sakė Seimo kancleris Modestas Gelbūda.

Seimo nariai kanceliarijai turės pateikti dokumentus, patvirtinančius, kad jie yra pasiskiepiję arba persirgę koronavirusu, o tokių dokumentų nepateikus bus deaktyvuojamos jų kortelės patekimui į Seimą.

Kaip pažymėjo kancleris, Seimo nariams įeinant į parlamentą, kaip ir darbuotojams, nereikės rodyti galimybių paso. Jį įeidami į rūmus rodo lankytojai ir žurnalistai.

„Bus įtvirtintas Seimo narių kaip darbuotojų į ėjimo į rūmus principas, o ne galimybių paso, nes galimybių pasas yra susijęs su ūkine veikla, kai žmonės eina į įvairias įstaigas, tokias kaip kavines, parduotuves ir taip toliau“, – sakė kancleris.

Seimo kanceliarijos atstovė Laura Ulevičė konkretizavo, kad dokumentų nepateikusiems parlamentarams būtų deaktyvuojami Seimo nario pažymėjimai.

„Vadinasi, pro vartelius, apsaugos postus praėjimo nelieka, prie kiemo vartų taip pat, kur vadinamosios kelio užtvaros“, – sakė kanceliarijos darbuotoja.

Anot jos, parlamentarai galės pateikti tris dokumentus: patvirtinantį pasiskiepijmą pagal pilną schemą, persirgimą arba neigiamą testo rezultatą.

Seimo nariai kanceliarijai turės iki sausio 6 dienos pateikti reikalingus dokumentus, o iki sausio 10 dienos – neigiamą COVID-19 testą. To nepadarius, jiems bus draudžiama patekti į Seimo rūmus nuo sausio 11 dienos.

Seimas praėjusią savaitę priėmė Seimo statuto pataisas, kad nuo sausio į parlamentą Seimo narys galės įeiti tik pateikęs dokumentą, patvirtinantį asmens atitiktį Vyriausybės nutarime dėl ekstremaliosios situacijos arba karantino paskelbimo nurodytiems kriterijams.

Jeigu tokio dokumento neturintis parlamentaras nedalyvaus Seimo ar komitetų, komisijų posėdžiuose, bus laikoma, jog posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

Taip pat pandemijos metu Seimo narys rinkėjus į susitikimus uždarose patalpose galės kviesti tik tuo atveju, jeigu turi tokį dokumentą.

Pataisą inicijavęs Seimo pirmasis vicepirmininkas Jurgis Razma sako, kad ši pataisa padėtų Seimui išvengti kritikos, jog paprastiems piliečiams nustatomos vienos taisyklės, o parlamentarams – kitos.

Šiuo metu norint patekti į Seimo rūmus galimybių pasą privalu pateikti visiems lankytojams ir žurnalistams, kanceliarijos darbuotojai, pateikę dokumentus dėl imuniteto, įeina automatiškai su darbuotojo kortele.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us