Raseinių naujienų portalas

NuomonėsVerslas

Pernai Lietuvoje rekordiškai išaugo cigarečių kontrabanda

Nelegalių cigarečių dalis Lietuvoje 2021 metų trečiąjį ketvirtį sudarė daugiau nei penktadalį visos rinkos (22 proc.) ir tai yra didžiausias rodiklis nuo 2014 metų, rodo bendrovės „Nielsen“ atliktas tuščių pakelių tyrimas.  

Pasak Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomojo direktoriaus Arno Neverausko, dėl kontrabandos didelių  nuostolių patiria šalies biudžetas.

„Kontrabandinių cigarečių rinkos dydis bei augimo tendencijos atspindi, kad cigarečių kontrabanda yra didžiulė problema Lietuvos ekonomikai, biudžetui ir nacionaliniam saugumui“, – pranešime teigė A. Neverauskas.

Didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Švenčionyse, kur beveik pusė (43 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių, pirmiausia Baltarusijos.

Nelegalios cigaretės taip pat paplitusios Kėdainiuose (41,6 proc.) ir Šilutėje (38 proc.). Daugiau nei kas trečia kontrabandinė cigaretė surūkoma Raseiniuose (35 proc.), Jonavoje (34 proc.) ir Šakiuose (33,3 proc.).

82 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – čia pagamintos cigaretės sudarė 18,1 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių.

Tyrimas taip pat parodė, kad padirbtos cigaretės sudaro 1 proc. visos legalios rinkos. Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos duomenimis, jos dažniausiai Lietuvą pasiekia iš nelegalių fabrikų Latvijoje.

Skelbiama, kad pernai Muitinės kriminalinė tarnyba sulaikė apie 19 mln. pakelių kontrabandinių cigarečių.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, iš cigarečių akcizų 2021 metais buvo surinkta 283 mln. eurų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us