Raseinių naujienų portalas

KultūraLaisvalaikis

Jonas Brigys: Kviečiame į knygos „Ką papasakočiau Tėčiui“ sutiktuves

„Gerbiamas, vaikystėje nepažintas, pavojingą ir sunkų gyvenimą savo noru pasirinkęs, garbingai mirtį sutikęs, žmonių mylėtas, okupantų persekiotas, niekintas ir slapčiomis bendražygių palaidotas Kalnujų kapinėse. Mielas mano Tėti, nutariau Tau papasakoti, kaip buvai sekamas, medžiojamas, kaip sovietinis KGB suplanavo tavo Priedangos būrio sunaikinimą 1948 m. kovo 6 d., kaip klostėsi gyvenimas Lietuvoje po Tavo žūties iki 100-ųjų gimimo metinių“. Tai autoriaus žodžiai, atveriantys knygos „Ką papasakočiau Tėčiui“ istorinį pasakojimą. Pagrindinis knygos herojus – žinomas Viduklės krašto partizanų būrio vadas Stanislovas Naruševičius-Jūreivis, jo gyvenimo ir žūties drama. Negailestingas likimas lėmė, kad sūnus nematė savo tėvo, net pavardė skiriasi, o gimimo dokumentuose nurodyta neteisinga gimimo vieta.

Šiemet išleistoje, savo tėvų Antaninos ir Stanislovo Naruševičių 100-osioms gimimo metinėms skirtoje istorinėje apybraižoje Aurelijus Noruševičius pristato ne tik tėvų gyvenimo istoriją, kalbina įvykių liudininkus, bando įspėti partizano Jūreivio žūties mįslę, bet ir lapas po lapo verčia Naruševičių giminės sagą, kurios įvykiai klostėsi XX a. Lietuvos istorijos lūžių fone.  

Su daugeliu knygų pirmiausia susipažįstame pažvelgę į jų viršelį – tai kiekvieno leidinio veidas, kuris (nebūtinai) duoda užuominą apie turinį, knygos nuotaiką, pasakojimo personažus. Aurelijaus Naruševičiaus knygos rūbas kuklus, bet iškalbingas. Viršelyje pavaizduotas suolas tarytum kviečia prisėsti, pasidalinti atsiminimais, paklausyti neskubraus pasakojimo, susimąstyti apie džiaugsmą ir praradimą, gyvenimą ir mirtį, ištikimybę ir išdavystę – amžinas vertes ir trapų žmogaus gyvenimą.

Visus neabejingus savo krašto istorijai ir jo žmonių likimams kviečiame vasario 25 d. 15 val. į Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje vyksiantį knygos „Ką papasakočiau Tėčiui“ pristatymą ir susitikimą su jos autoriumi A. Noruševičiumi. Renginio metu bus galima įsigyti pristatomą knygą ir kitus leidyklos „Kalendorius“ leidinius.

Teksto autorius: Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos bibliotekininkas Jonas Brigys

Norinčius dalyvauti prašome iš anksto registruotis tel. 8-428-52342 arba el. paštu aptarnavimas@raseiniai.rvb.lt. Būtina dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us