Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Lietuvos kariuomenė: Ar verta bijoti vykstant į užsienį?

„Mano aplinkoje žmonės išvažiuoja į užsienį. Stengiuosi nepanikuoti, bet pradedu galvoti, kad kažko nežinau ar nesuprantu.“ – jau keliskart pasitaikęs klausimas kariuomenei.

Kaip piliečiai, turintys draugus ir artimuosius kažkiek esame apie tai girdėję, kaip ir gandus, jog kartais dairomasi būstų užsienyje. Neįsivaizduojame, ar tai – didelės apimties problema, ar pavieniai atvejai, nes šis klausimas tiesiogiai niekaip nesusijęs su mumis, tačiau kadangi tokius klausimus gauname, šį tą pasakyti galime.

Baimė yra natūralus jausmas, tą garantuotai kiekvienas esame kažkur nuskaitę. Kiekvienas sveikas žmogus bijo, bijo ir kiekvienas karys, nes jis yra sveikas žmogus, praėjęs Karinę medicinos komisiją. Tačiau kariai taip pat žino, kad baimė neturi vadovauti sprendimų priėmimui, taip pat ir asmeninių sprendimų. Ši taisyklė – gyvenimiška ir tinkama bet kokiai situacijai, įskaitant ir būsto paieškų užsienyje pagrįstumą. Baimė užkrečiama, baimės padiktuoti sprendimai – taip pat. Tik neįtikėtino atsparumo žmogus nepajaus noro elgtis taip, kaip elgiasi jo aplinka. Tačiau įkvėpus oro ir mintyse garsiai savęs paklausus, dėl ko aš žiūriu NT skelbimus Floridoje, galima pradėti savo elgesį grąžinti ne į baimės, o į racionalaus mąstymo pavaldumą, kas bent kariniu požiūriu, yra ir tiesesnis, ir dažnai vienintelis kelias į tikslą.

Tai ką siūlome daryti tiems, kurių aplinkoje žmonės išvyksta ar ruošiasi vykti į užsienį? Kaip visada – vadovautis faktais. Grįžkime prie faktų:

1. Prie Lietuvos valstybės sienos su Rusijos Federacija (Kaliningrado sritimi) ir Baltarusija stebimas šių šalių karinių dalinių buvimas ir aktyvumas nėra pasikeitęs nuo įprastai mums matomo.

2. Rusijos ir Baltarusijos karinių dalinių buvimas ir aktyvumas yra stebimas. Aukščiausios kokybės mūsų ir sąjungininkų pajėgumais.

3. Esame NATO nariai, turime sąjungininkus, jie yra fiziškai čia, Lietuvos teritorijoje (virš 2000 mechanizuotųjų pėstininkų + naikintuvai su aptarnaujančiu personalu).

4. Turime nuosavus valstybės ginkluotai gynybai reikalingus karius, išteklius ir jų rezervą (22000 karių, 22000 atitarnavusių karių kaip rezervo, virš 100 000 piliečių, kurie gali būti mobilizuoti).

5. Bendrai NATO šalių kariuomenes sudaro apie 3,2 mln. karių. Čia bendram suvokimui, vienas iš dešimčių faktų, kodėl NATO yra stipriausias karinis aljansas pasaulyje.

Tada: pirma, identifikuokime savo nerimo šaltinį (kas mus verčia ieškoti būsto Floridoje). Antra, įvertinkime, ar šaltinis yra faktas (tai, ką žinome), ar prielaida (tai, ką manome). Trečia, priimdami sprendimus pirmenybę teikime faktams – tam, ką žinome. Kariuomenėje planuojant operacijas remiamasi žvalgybine informacija, kuri pirmiausiai yra grynakraujai nuogi faktai, o ne informaciją rinkusio žvalgo nuomonė. Kuo rizikuojama savo planą paremiant prielaidomis ir nuomonėmis – šiandien visi matome Ukrainos gynybos ministerijos suvestinėse, kur skelbiami Rusijos nuostoliai.

Taip, pristabdyti prielaidų padiktuotus impulsyvius sprendimus gali prireikti daugiau drąsos, nei vadovautis prielaidomis, tačiau kviečiame būti drąsiais. Drąsus ne tas, kuris nebijo, o tas, kuriam baimė nevadovauja.

Lietuvos kariuomenės informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us