Raseinių naujienų portalas

NaujienosSveikata

Jau svarstoma privalomą kaukių dėvėjimą palikti tik tam tikrose vietos

Lietuvoje gerėjant epidemiologinei situacijai svarstoma atsisakyti privalomų kaukių, jas paliekant viešajame transporte ir sveikatos priežiūros įstaigose, patvirtino šalies vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė.

„Šiuo metu diskutuojame apie tai, kad Lietuvoje galima svarstyti kaukių privalomumo klausimą, perkelti į rekomendaciją, paliekant privalomą kaukių dėvėjimą tam tikrose vietose, sveikatos sektoriuje, slaugos-globos įstaigose ir viešajame transporte“, – per Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį trečiadienį sakė L. Ašoklienė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kovą sušvelnino kai kuriuos pandeminius ribojimus, tokius kaip srautų valdymas renginiuose, atšaukė iki šiol juose buvusius privalomus respiratorius – leista dėvėti kaukes.

Taip pat Lietuvoje galioja reikalavimas parduotuvėse, paslaugų teikimo vietose dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius.

Svarstoma atšaukti ekstremalią situaciją

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys per posėdį taip pat informavo, kad Lietuva ruošiasi atšaukti dėl koronaviruso pandemijos paskelbtą ekstremalią situaciją, tačiau prieš tai reikia suderinti finansinius ir organizacinius klausimus.

„Judam link ekstremalios situacijos atšaukimo, tam reikia pasiruošti atitinkamus dalykus, susižiūrėti finansavimo klausimus dėl testavimo, gydymo, vakcinacijos. Reikia testavimo sistemą decentralizuoti, susitarti dėl mobilių punktų veiklos, kas, kaip, kokiomis priemonėmis apsirūpins, visi gydymo, diagnostikos dalykai. Komanda dabar dirba prie šių klausimų, kad mes galėtumėm išeiti iš oficialios ekstremalios situacijos“, – sakė ministras. 

Šalies vyriausioji epidemiologė L. Ašoklienė teigė, kad tam rengiami sisteminiai pokyčiai, pereinant „prie įprastos užkrečiamosios ligos valdymo bei pasirengimo, kaip reaguoti, jei būtų nustatyta nauja pavojingesnė atmaina“.

Ji pažymėjo, kad pastarąsias tris savaites stebimas situacijos stabilizacija: lėtai, bet sergamumas mažėja visose amžiaus grupėse. 

„Paskutiniąsias tris savaites turime lyg ir stabilizavimąsi, ir lėtesnį sergamumo mažėjimą, vidutiniškai registruojame apie 4 tūkst. susirgimų per dieną, sergamumas yra sumažėjęs visose amžiaus grupėse“, – sakė L. Ašoklienė.

Statistikos departamento trečiadienį skelbiamais duomenimis, praėjusią parą buvo nustatyti 5322 nauji COVID-19 atvejai, 13 žmonių mirė. Nuo pandemijos pradžios bent kartą šia liga susirgo daugiau nei 1 mln. gyventojų, nuo jos mirė beveik 8,8 tūkst. žmonių.

Valstybės lygio ekstremali situacija dėl koronaviruso pandemijos Lietuvoje buvo paskelbta 2020 metų vasario 26 dieną.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us