Raseinių naujienų portalas

KitaKultūra

Įvyko infoturas kelionių organizatoriams ir gidams

Balandžio 12-13 dienomis, bendradarbiaujant Raseinių, Kelmės, Šiaulių rajono bei Šiaulių miesto savivaldybėms, organizuotas infoturas Lietuvos kelionių organizatoriams ir gidams. Šio turo tikslas – garsinti sukurtą piligriminį maršrutą „Malonių kelias“ ir skatinti keliauti turistus šia kryptimi bei lankyti kitus objektus esančius keturiose savivaldybėse. „Malonių kelias“ jungia svarbius religinius objektus Lietuvoje: Kryžių kalną, Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą, Tytuvėnų vienuolyno ansamblį ir Šiluvos šventovę. Dviejų dienų infoturo metu buvo pristatyti lankytini objektai, vietovės bei teikiamos turizmo paslaugos keturiose savivaldybėse.

Kelionė prasidėjo Betygalos bendruomenės namuose, kur dalyvius svetingai pasitiko kaimų bendruomenės „Betygala“ pirmininkė Gema Račienė, muziejininkė Marijona Birutė Navakauskienė bei kiti bendruomenės nariai. Svečiams buvo pristatyta bendruomenės veikla ir vykdomos edukacinės programos keliautojams. Viena iš jų –  „Arbatos kelias“, todėl visi buvo pavaišinti žolelių arbatomis, kurios renkamos iš Betygalos piliakalnių, Dubysos lankų ir po to džiovinamos bendruomenės namuose. Vėliau infoturo dalyviai, lydimi VšĮ „Atrask Raseinius“ direktoriaus Arno Zmitros, keliavo į žymiausio Lietuvos dainiaus poeto Maironio tėviškę, kur kelionių organizatoriai ir gidai buvo supažindinti su sodybos ekspozicija ir šalia jos įrengtomis meninėmis instaliacijomis. Taip pat apsilankyta Raseinių krašto istorijos muziejuje, kuriame naudojamos virtualios realybės technologijos, nukeliančios į kalėjimo laikus ar partizanų bunkerį ir kt. Muziejininkės taip pat supažindino infoturo svečius su naujausia ekspozicija, dedikuota Tadui Daugirdui, prisidėjusiam prie Lietuvos valstybės kūrimo, istorijos tyrinėjimo ir išsaugojimo. Paskutinė ir pati svarbiausia stotelė Raseinių rajone – Šiluvos šventovė, traukianti tikinčiuosius ne tik iš Lietuvos, bet ir viso pasaulio.

Šiaulių mieste buvo aplankyta baltumu tiesiog švytinti Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra. Svečiams pristatyta ilgai laukta naujiena – lankytojams atvertas Katedros bokštas. Pakilus į 60 m aukštį atsiveria miesto panorama. Kelionių organizatoriams ir gidams pristatytas ir kitas Šiauliams labai svarbus objektas – alaus darykla „Gubernija“. Ji yra seniausia darykla Lietuvoje, už Katedrą jaunesnė vos keliais dešimtmečiais. O baltų kultūros pažinimo centre „Baltų kelias“ svečiams pristatyta mūsų protėvių gyvensena ir palikimas. Pirmoji infoturo diena užbaigta dalyvaujant naktinėje ekskursijoje Kryžių kalne „Vienuolio pėdomis kalne“. Vėlų vakarą svečiai buvo kviečiami sekti vienuolio pėdomis, pasiklausyti mitologinių pasakojimų apie piliakalnį, pajausti naktinio Kryžių kalno dvasią ir išgirsti jo garsus.

Trečiadienį maršrutas driekėsi į Kuršėnus. Lauryno Ivinskio aikštėje svečius pasitikęs gidas Jonas Kiriliauskas papasakojo apie Kuršėnus, palydėjo per unikalųjį ir vieną ilgiausių bei gražiausių Lietuvoje pėsčiųjų tiltu į puošnų ir prabangų Kuršėnų Gruževskių dvarą. Čia dvariškais rūbais pasipuošusi centro etninės kultūros ir tradicinių amatų centro kultūros projektų ir informacijos specialistė Lina Šukienė pristatė dvarą, ekskursijas, teikiamas paslaugas. Vėliau keliavome į Kurtuvėnus – įvieną garsiausių viso Šiaulių regiono miestelių, kur nuolat pilna turistų, kurie atvyksta pasigrožėti unikalia gamta, dvaro ansambliu bei garsiuoju mediniu svirnu, kuris yra pastatytas nenaudojant nė vienos vinies. Be to, čia įsikūrusi Kurtuvėnų regioninio parko direkcija ir lankytojų centras. Svečiuojantis čia privalu apsilankyti jame ir žinoma šalia esančiame žirgyne. Miestelį svečiams padėjo pažinti Kurtuvėnų regioninio parko direktorius Rimvydas Tamulaitis. 

Antrosios informacinio turo dienos popietė tęsėsi Kelmės rajone, Palendrių Šv. Benedikto vienuolyne. Čia svečius pasitiko tėvas Kazimieras papasakojo vienuolyno įkūrimo istoriją, pasidalino istorijomis apie vienuolių gyvenimo ypatumus. Ora et labora – Šv. Benedikto  žodžiai įrašyti  ordino reguloje, kuria  iki šiol vienuoliai vadovaujasi savo veikloje vienydami maldą ir fizinį darbą. Pastaruoju metu Kelmės kraštas vis daugiau dėmesio sulaukia

dėl menininko Andriaus Seselsko įkurtos lauko galerijos. Tai vienintelė lauko galerija Lietuvoje, kurios viduje teka upelis. Vakarop atvykome į Tytuvėnus. Tytuvėnų piligrimų centro gidė Rūta Krencienė parodė objektus, į kuriuos įprastai nepatenkama – Dievo motinos ikonos „Kazanskaja“ cerkvę, kapinių koplyčią, Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblį. Ansamblis Lietuvoje ypatingas tuo, jog čia saugoma Šv. Popiežiaus Jono Pauliaus II relikvija – į specialią kapsulę įdėtas kraujo lašas. Susipažinome su vienuolių valgymo ypatumais, ragavome paruoštų valgių.

     Dviejų dienų ture iš viso dalyvavo 22 kelionių organizatorių atstovai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių. Išvykos metu svečiai turėjo galimybę susipažinti su įvairiomis lankytinomis vietovėmis ir atrasti naujas kryptis kelionėms. Tikimasi, kad šis infoturas paskatins kelionių organizatorius ir gidus, organizuojančius ekskursijas po Lietuvą keliauti „Malonių keliu“.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us