Raseinių naujienų portalas

KultūraPramogos

Kelionių sezono pradžia Raseinių krašte

Kaip ir kasmet, pirmąją gegužės mėnesio savaitę VšĮ „Atrask Raseinius“ kvietė turizmo sezoną pradėti dalyvaujant ekskursijose. Jau šeštąjį kartą vykusios „Ekskursijų savaitės“ renginiuose šiemet buvo galima susipažinti ne tik su Raseinių miesto, bet ir rajono įdomiais objektais, vietomis, žmonėmis.

Pirmoji ekskursija vyko Raseinių miesto civilinėse kapinėse. VšĮ „Atrask Raseinius“ direktorius, gidas Arnas Zmitra pasidalino istorijomis apie čia palaidotus žymius Raseinių krašto žmones, svarbius ir mums, ir visai Lietuvai. Ekskursijos metu jis palietė svarbias Lietuvos istorijos temas: spaudos draudimą, knygnešystę, 1917 m. lietuvių konferenciją, partizaninį karą, tremtį ir kt. Prisiminėme, jog Raseinių civilinėse kapinėse esama ir stačiatikiškosios dalies. Taip pat aplankėme, 1891 m. Jokūbo Ivanausko iniciatyva pastatytą, raudonų plytų Arškainių koplyčią, vietinių gyventojų geriau žinomą kaip Raseinių kapinių koplyčią. Dar tik gegužės mėn. buvo baigti koplyčios restauravimo darbai, čia įrengtas altorius, suolai, senų fotografijų ekspozicija.

Ketvirtadienio vakarą paskyrėme Lietuvos žymiausiam poetui Jonui Mačiuliui-Maironiui. Atvykusius į Bernotus pasitiko Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkė Vita Andrulienė ir ekskursijų vadovė Rita Paškauskienė. Maironio sesers namuose šiuo metu įrengtas muziejus, su autentiškais Mačiulių šeimos daiktais. Muziejaus teritorijoje smalsuolių akį traukia prieš keletą metų atsiradusios vaizdo ir garso instaliacijos. Ekskursija buvo baigta Pasandravyje – Maironio gimtinėje, kur šiuo metu yra plačiausias Lietuvoje svirtinis šulinys, meninė instaliacija „Pasandravio dvaras“ bei dar išlikusi autentiška pavalkinė.

Penktadienį visus kvietėme pažinti Ariogalos miestą. Ekskursiją vedė Arnas Zmitra ir Ariogalos gimnazijos istorijos mokytoja Rasa Zakaitė. Susirinkusieji susipažino su svarbiausiais Ariogalos miesto istorijos faktais ir asmenybėmis. Tado Daugirdo aikštėje prasidėjusi pažintis vėliau tęsėsi Ariogalos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, o pasibaigė Ariogalos civilinėse kapinėse. Arnas Zmitra pabrėžė, kad Ariogala pagrįstai gali vadintis melioratorių sostine, nes būtent jie po II pasaulinio karo sukūrė šį miestą ir čia vis dar gausu tai liudijančių artefaktų. Svarbu paminėti, kad atkūrus Nepriklausomybę, miestas tapo svarbia vieta, kur puoselėjama trėmimų ir partizaninio karo istorija.

Šeštadienį siūlėme praleisti aktyviai – drauge su Dubysos regioninio parko vadovu Vygantu Kilčausku įveikti 22 kilometrus žygiuojant. Prieš žygį atvykusieji buvo supažindinti su Dubysos regioninio parko lankytojų centro ekspozicija. Anot Dubysos regioninio parko direkcijos direktoriaus V. Kilčausko, žygio metu nebuvo kada nuobodžiauti, teko lipti šlaitais, bristi per upelio brastą, buvo mokoma pažinti sutiktus gyvūnus ir augalus.

„Ekskursijų savaitė“ baigėsi sekmadienį 2022 m. mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje –  Nemakščiuose, Leono Tamulevičiaus Aštuonračio muziejuje. Kaskart atvykus čia, galima rasti vis naujų eksponatų. Šiuo metu muziejuje jų yra per 5 tūkst. Daiktai čia mena sovietmetį, tarpukarį, caro laikus ir kitus laikotarpius. L. Tamulevičius supažindino su Nemakščių istorija ir skambant „Nemakščių vyrų“ dainų įrašui pakvietė smalsuolius pasivažinėti su Aštuonrate mašina.

Už bendradarbiavimą dėkojame mūsų bičiuliams – Raseinių krašto istorijos muziejui, Dubysos regioninio parko direkcijai, Aštuonračio muziejui. Taip pat džiaugiamės, kad jūs gausiai dalyvavote, domėjotės, klausėte, žygiavote ir buvote neabejingi mūsų krašto istorijai. Mielai kviečiame ir toliau keliauti kartu vasaros sezono metu po Raseinių kraštą ir visą Lietuvą. Platesnę informaciją apie dar įvyksiančias išvykas rasite mūsų „Facebook“ paskyroje Atrask Raseinius. Turizmas ir verslas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us