Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Raseiniuose nukeliami sovietiniai paminklai


Vasario 24 dieną, prasidėjus karui Ukrainoje, Lietuvoje prasidėjo diskusijos dėl paminklų sovietiniams kariams atminti, tolimesnio likimo.

Balandžio 11-ą dieną Raseinių mieste, Vilniaus gatvėje, esančiose karių kapinėse esanti kario skulptūra buvo uždengta juoda dėže.

Gegužės 19 d. vykusiame tarybos posėdyje 17 tarybos narių balsavus „UŽ“ priimtas sprendimas demontuoti  Sovietų Sąjungos simbolių, esančių ant paminklų Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietose: Ariogalos mieste, Girkalnio miestelyje, Raseinių mieste, Šiluvos ir Viduklės miesteliuose.

Skulptūros bus saugomos seniūnijos teritorijoje, kol bus nuspręsta, ką su jomis daryti toliau.

Kultūros paveldo departamento (KPD) atsakymuose savivaldybei nurodoma, kad karių skulptūros nėra Antrojo pasaulinio karo sovietų sąjungos karių palaidojimo vietos vertingoji savybė, todėl paliekama teisė patiems spręsti dėl jų nukėlimo.

Kultūros ministras Simonas Kairys balandžio mėnesį pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms leido spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse.

Atnaujintame Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų apraše nustatyta, kad sprendžiant dėl teisinės apsaugos reikalingumo nevertinami objektai, kurie yra nacistinės Vokietijos ar SSRS kariuomenės ar kitų šių valstybių specialiųjų tarnybų, vykdžiusių Lietuvos gyventojų represijas, veiklą ar jų narius propaguojančios skulptūros, atvaizdai, užrašai ar kiti simboliai. Ši nuostata netaikoma neveikiančiose kapinėse, palaikų laidojimo ar užkasimo vietose esantiems kapams ar antkapiams.

Sovietų kariams pastatytus paminklus šalyje imta šalinti po to, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us