Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Prasidėjus javapjūtei ugniagesiai įspėja saugoti techniką nuo gaisrų

Prasidėjus javapjūtei, kaip ir kasmet, Raseinių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai vyks tikrinti, kaip Raseinių rajono ūkininkai pasirengę darbymečiui, ar į laukus išvyksta su tvarkinga technika, ar laikosi priešgaisrinio saugumo reikalavimų. Pareigūnai informuoja, kad tokie reidai vyks visą rugiapjūtės laikotarpį, o jų metu bus tikrinami laukuose dirbantys kombainai ir kita žemės ūkio technika. Dauguma laukuose dirbantys kombainai ir kita žemės ūkio technika yra gana nauja ir brangi, tačiau tenka stebėti tokių atvejų kai šios technikos savininkai nesirūpina arba nepakankamai rūpinasi jos saugumu, nors visi ūkininkai supranta, kad sudegę kombainai daugeliui gerokai pakoreguotų jų ūkio finansinę padėtį, bei suplanuotus darbus. Pakalbinti ūkininkai vienbalsiai tikina, kad jų turimų ugnies gesintuvų slėgio daviklio rodyklės yra žalioje zonoje, todėl jų manymu gesintuvas yra tvarkingas ir gaisro metu suveiks, tačiau tenka juos nuvilti, kad šis slėgis tai tik gesintuvo viduje esančio suspausto oro slėgio rodmenys, tačiau gesinanti medžiaga tokiuose gesintuvuose yra milteliai, o šie kasmet turi būti persijojami ir džiovinami, kad nuspaudus gesintuvo paleidimo svirtį šie milteliai neužkištų jų padavimo vamzdelio. Tokią garantiją gali suteikti tik gesintuvus prižiūrinčios įmonės, kurios tokiems gesintuvams suteikia vienerių metų garantiją, o ji atsispindi ant gesintuvo korpuso užklijuoto patikros lipduko, kuriame nurodyta sekančios patikros data.

Netvarkingi javų nuėmimo kombainai, netinkamai paruošta kita javapjūtės technika gali užsiliepsnoti javų lauke ir pridaryti ne tik daug nuostolių, bet ir kelti pavojų žmonių gyvybei ir sveikatai. Norint apsaugoti kombainus bei kitą žemės ūkio techniką nuo gaisrų, būtina nuo variklio ir jo mazgų reguliariai nuvalyti dulkes bei smulkių šiaudų likučius, taip pat kuro bei tepalų nuotekas. Elektros laidų izoliaciją reikia apsaugoti nuo trinties, mechaninio bei šiluminio poveikio, gerai sutepti besisukančius mechanizmus. 

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai primena, jog kombainuose privalo būti du gesintuvai po 4 kg. arba kitokio tūrio gesintuvai, kurių bendras gesinančios medžiagos kiekis turi būti ne mažesnis kaip 8 kg. ir vienas nedegus audeklas. Kita žemės ūkio technika turi būti aprūpinta  po 2 kg. arba vienas 4 kg. gesintuvas.

Raseinių PGT informacija  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us