Raseinių naujienų portalas

KitaSveikata

Kaip geriau apsisaugoti nuo traumų mėgėjiškai sportuojant?

Mėgėjui dažnai kyla net didesnė traumų rizika nei profesionaliems sportininkams. Taip yra todėl, kad pradedantieji arba neprofesionalai net neturi prieigos prie aukšto lygio, optimizuotų treniruočių, įrangos ir dėmesio kaip profesionalai. Tačiau kiekvienas iš mūsų turime šiek tiek kontrolės bent jau ties tuo, kad mažiau arba rečiau susidurtume su rizika dėl traumų.

Yra veiksmų kuriuos galite padaryti, kad geriau apsisaugotumėte nuo traumų. Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą svarbiausių dalykų, tokių, kaip apsaugos sportui, kurias galite įsigyti ir veiksmus, kuriuos galite padaryti, kad sumažintumėte traumų riziką mėgėjiškai sportuojant.

Visa ko pradžia – geras apšilimas

Apšilimą daryti reikia prieš bet kokį sportą ar fizinį krūvį. Geras apšilimas pakels jūsų širdies ritmą ir suaktyvins kraujotaką bei atpalaiduos raumenis ir sąnarius. Tai gali padėti išvengti traumų, nes jūsų kūnas bus paruoštas numatytai fizinei veiklai. Galbūt matėte, kad prieš išbėgdami į aikštę, futbolo žaidėjai aktyviai apšyla, prieš varžybas kone 30min apšilimą atlieka ir krepšininkai, daugybės kitų sporto šakų atstovai. Tai – ne iš piršto laužtas ritualas, o mokslo patikrintas būdas mažinti traumų riziką.

Idealiausiu scenarijumi reikėtų prasitampyti prieš ir po bet kokios fizinės veiklos. Tempimas padeda pagerinti raumenų elastingumą ir sąnarių būklę, o tai – automatiškai mažina traumų pavojų.

Sustingę raumenys ir neelastingos sausgyslės dažniau neatlaiko apkrovos arba sukuria palankias sąlygas traumų atsiradimui.

Nebijokite klausti ir vadovaukitės profesionalų arba labiau patyrusių patarimais

Vienas iš geriausių būdų sumažinti traumų riziką – gauti tinkamą kvalifikuoto trenerio ar instruktoriaus mokymą bei patarimus.

Nėra gėda prisipažinti, kad nežinote, kaip ką nors daryti. Juk visi kada nors pradėjome ir niekas negimė mokėdamas. Kur kas geriau paprašyti patarimo ar pagalbos bei išmokti, kaip tinkamai ką nors daryti, nei bukai bandyti tai išsiaiškinti patiems ir rizikuoti susižeisti.

Jei dėl ko nors nesate tikri, paklauskite trenerio ar kito sportininko. Dauguma žmonių džiaugiasi galėdami padėti ir mielai jums atsakys bei duos patarimų. Tai ypač svarbu sporto salėje, kur treniruojatės su svarmenimis, o netinkama forma gali būti ne tik momentinių, tačiau ir lėtinių traumų priežastis.

Įsigykite ir dėvėkite apsaugas bei tinkamą aprangą

Jeigu turite silpnąsias vietas (pvz., kažkada operuotą kelį, seniau lūžusią ranką, skaudančią nugarą) – nedvejokite jas apsaugoti. Tai yra pirminės svarbos klausimas, kadangi aktyviai sportuojant gali nutikti visko. Pakartotinių traumų rizika yra didelė, todėl toms vietoms reikia skirti didesnį dėmesį. Be to, daugumoje sporto šakų praverčia ir bendro tipo apsaugos.

Tai apima tokius dalykus, kaip burnos apsauga, jei žaidžiate kontaktinį sportą, arba blauzdų apsaugų dėvėjimas, jei žaidžiate futbolą, riešo apsaugos iš Varle.lt gali puikiai pasitarnauti krepšininkams, na, o dviratininkai turėtų pagalvoti apie gerą šalmą.

Laikykitės žaidimo ar sporto šakos taisyklių

Tai padės užtikrinti jūsų pačių ir visų, kartu su jumis būnančių žmonių saugumą bei gerą nuotaiką.

Pavyzdžiui, žaisdami krepšinį turėtumėte vengti pernelyg didelio kontakto su kitais žaidėjais be reikalo. Nors krepšinis yra kontaktinis sportas, reikia nepamiršti, kad žaidžiate mėgėjiškai ir svarbiausia – geras laiko praleidimas. Pavyzdžiui, niekuomet nestumkite žmogaus ore, venkite kontakto bėgdami visu greičiu, palikite erdvės žmogui nusileisti po metimo šuolyje, atsargiau naudokite alkūnes atsistumdami.

Taip pat ir kitose sporto šakose. Štai futbole, grumdamiesi su kitu žaidėju, niekada neturėtumėte į kontaktinę situaciją įbėgti nuleidę ir į priekį palenkę galvą. Yra aibė taisyklių ir patarimų, kuriais galite vadovautis tam, kad patys jaustumėtės saugiau ir kitiems užtikrintumėte tokį pat komfortą.

Taisyklės nustatytos ne veltui, o jų laikymasis gali padėti išvengti traumų. Jei taip elgiasi kiti žaidėjai, venkite tokių situacijų ir leiskite jiems suprasti, kad jie persistengia, o tai atima malonumą.

Įsiklausykite tai, ką jums sako jūsų kūnas

Kadangi svarbiausia sudedamoji dalis čia yra kūnas – nepamirškite įsiklausyti ir į tai, ką sako jis.

Jei jaučiate skausmą, galvos svaigimą, bet kokį kitą diskomfortą, nutraukite tai, ką darote, ir pailsėkite. Svarbu per daug nespausti savęs. Jei jaučiate skausmą, labiau tikėtina, kad susižeisite. Arba, dar blogiau, gali būti, kad jau susižeidėte ir trauma tik rimtėja.

Kai skauda fizinio aktyvumo metu, tai ženklas, kad kažkas negerai. Padarykite pertrauką ir pažiūrėkite, ar skausmas praeina. Jei ne, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. 

Užsk:2022/07/26

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us