Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Tėvadieniai – ir auginantiems vieną vaiką, lankstesnės darbo iš namų galimybės

Nuo rugpjūčio 1-osios tėvadienius gali gauti ir auginantys vieną vaiką, taip pat sudaromos lankstesnės darbo iš namų galimybės.

Įsigaliojus Darbo kodekso ir Lygių galimybių įstatymų pakeitimams, mamos ir tėčiai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, įgyja teisę į mamadienį ir tėvadienį vieną kartą per tris mėnesius.

Tai reiškia, kad vieną vaiką auginantys tėvai per metus gaus keturias papildomas laisvas dienas.

„Norime, kad šeimos politikos priemonių visuma palengvintų kiekvienos dirbančios ir vaikus auginančios šeimos gyvenimą“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Kaip ir iki šiol, tėvai, auginantys du ir daugiau vaikų iki 12 metų, gali pasinaudoti viena papildoma poilsio diena per mėnesį. Dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį priklauso kiekvienam iš tėvų, auginantiems tris ar daugiau vaikų iki 12 metų.

Tuo metu tėvai, auginantys du vaikus iki 12 metų, kai vienas jų ar abu turi negalią, galės pasiimti dvi laisvas dienas per mėnesį. Iki šiol jiems priklausė viena papildoma poilsio diena.

Šis papildomas poilsio laikas gali būti panaudojamas ir kitaip.

Pavyzdžiui, jeigu darbuotojui priklauso viena papildoma poilsio diena, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką dviem valandomis per savaitę. Kitaip tariant, mama ar tėtis gali kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną dirbti dviem valandomis trumpiau.

Pokyčiai taip pat numato, kad nuo rugpjūčio pradžios dirbti ne visą darbo laiką galės darbuotojai, auginantys vaikus iki aštuonerių. Iki šiol tai galiojo tik auginantiems vaikus iki trejų metų. 

Be kita ko, nuo rugpjūčio galios ir lankstesnės darbo iš namų galimybės.

Jeigu darbdavys neįrodo, kad dėl gamybinio būtinumo ar darbo organizavimo ypatumų tai sukeltų per dideles sąnaudas, jis privalo leisti dirbti nuotoliniu būdu to pareikalavus nėščiai, neseniai pagimdžiusiai ar krūtimi maitinančiai darbuotojai, darbuotojui, auginančiam vaiką iki aštuonerių metų, vienam auginančiam vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us