Raseinių naujienų portalas

KitaPolitika

I. Šimonytė: Baltijos valstybės yra tikras sėkmės pavyzdys

Baltijos valstybės yra tikras ekonominės sėkmės pavyzdys, teigė Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė. 

Tai ji sakė sekmadienį Berlyne savo padėkos kalboje, atsiimdama jai kartu su Latvijos ir Estijos kolegomis įteiktą apdovanojimą už indėlį į laisvą ekonomiką.

Berlyne vykusioje Friedricho Augusto von Hayeko fondo tarptautinių apdovanojimų ceremonijoje I. Šimonytei, Latvijos premjerui Krišjaniui Kariniui ir Estijos premjerei Kajai Kallas sekmadienį įteiktas apdovanojimas už „pavyzdingą ir drąsų indėlį vardan laisvos ekonomikos ir visuomenės santvarkos bei tvirtos biudžeto ir rinkos ekonomikos politikos“.

Savo kalboje Vyriausybės vadovė sakė apdovanojimą priimanti kaip Baltijos šalių sėkmės istorijos atkūrus nepriklausomybę pripažinimą.

„Mūsų sėkmės priežastis ta, kad po nepriklausomybės stebuklo sekė ne toks poetiškas, bet beveik ne mažiau svarbus ekonomikos ir valdymo stebuklas. Pirmąjį į priekį varė svajonė, o jį sukūrė visa tauta. Antrąjį nulėmė būtinybė, o pasiekti jį pavyko dėl mūsų atkurtos valstybės tėvų išminties ir naujai gimusio viešojo sektoriaus sunkaus darbo bei atsidavimo“, – kalbėjo premjerė.

I. Šimonytė priminė, jog Baltijos šalims atkūrus nepriklausomybę reikėjo tvarkytis su centralizuotos planinės ekonomikos padariniais.

„Neturėjome veikiančių finansinių institucijų, valiutos, infliacija siekė iki 1000 procentų, beveik jokių gamtinių išteklių. Maža to – Sovietų Sąjunga paskelbė ekonominę blokadą, kuria siekė užgniaužti mūsų nepriklausomybę. Pamoka, kurią išmokome tada ir kuri tebėra aktuali šiandien, – kad ir kokie dideli būtų ekonominiai sunkumai, niekas neužgniauš laisvų žmonių valios“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Sėkmingai įveikėme neeilinius ekonominius iššūkius, nes savo valstybę ir ekonomiką statėme ant asmeninės ir ekonominės laisvės pamatų. Ir visada įtariai žiūrėjome į ekonominę priklausomybę nuo autokratinių režimų“, – teigė premjerė. 

Jos teigimu, Europa šiandien susidūrė su su žiauriausiu ir beprasmiškiausiu karu nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, todėl demokratinės tautos turi parodyti vienybę ir atkaklumą gindamos bendras vertybes ir taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką. 

„Tikiuosi, kad Baltijos valstybių sėkmės istorijos suteiks mums jėgų tęsti kovą už pasaulį, kuriame klesti asmeninės ir ekonominės laisvės. Kovojantys ukrainiečiai nerodo jokių nuovargio ženklų. Nerodysime ir mes“, –  Berlyne sakė I. Šimonytė. 

Ankstesniais metais šį apdovanojimą yra gavę Lenkijos vicepremjeras, finansų ministras Leszekas Balcerowiczius (Lešekas Balcerovičius), Jungtinės Karalystės premjerė Margaret Thatcher (Margaret Tečer), Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas, Suomijos prezidentas Sauli Niinisto (Saulis Nynistė) bei kiti.

Kas dvejus metus skiriamo apdovanojimo įteikimo ceremonija 2021 metais buvo atšaukta dėl COVID-19 pandemijos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us