Raseinių naujienų portalas

NuomonėsPolitika

„Sostų karai“: I dalis: Ariogalos tiltas

Šią savaitę Raseinių rajonas yra tapęs didžiųjų internetinių portalų „žvaigžde“. Viename vėl analizuojama tilto per Dubysos upę Ariogaloje situacija, kitame – rajono valdžios „prabudimas“ dėl Raseinių ligoninės ateities.

Situacija būtų juokinga, jei nebūtų graudi. Ir kaip jūs manote, kiek visa tai įtakoja artėjantys rinkimai į vietos tarybą ir merus?

Ariogalos tiltas. Kieno klausyti?

Dar 2021 metų liepą užvirė aistros dėl griūnančio tilto per Dubysą Ariogaloje. Socialiniuose tinkluose paviešinta informacija labai greitai sulaukė ir rajono politikų dėmesio. Rajono meras Andrius Bautronis tuomet rašė: „Reaguojant į susidariusią situaciją dėl prastos tiltų būklės mūsų rajone, šiandien iš pačio ryto susisiekiau su Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriumi.  Aiškiai įvardijau, kad reikia GREITŲ sprendimų, o ne biurokratiniais mechanizmais apipintų procedūrų, nes dabartinė situacija kelia pavojų̨ žmonių saugumui. LAKD patikino, kad bus šaukiamas skubus susirinkimas, siekiant spręsti iškilusius klausimus.“

Ir tenka konstatuoti faktą, kad tai viskas, ką gali padaryti bet kuris, bet kurio rajono meras. Deja, o gal ir labai gerai, bet tiltas Ariogaloje yra VALSTYBĖS turtas. Įsivaizduokite save ir savo kaimyno namą. Kad ir kaip jus erzintų griūvanti jo tvora, ar byrantis namo tinkas, jūs neisite ir neremontuosite, ar ne? Tokia pati situacija ir su tiltu.

Yra vienas bet…

Retas pilietis šiandien straipsnius skaito iki galo, dažniausiai pakanka skambios antraštės. Tačiau visiems besipiktinantiems, reiktų žinoti, kad galimai tiltas jau būtų taisomas, jei ne viena mūsų savivaldybės vadovų, specialistų ar ekspertų idėja. Pasak, Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) specialisto Sauliaus Jansono, tilto rekonstrukcijos projektas pradėtas rengti prie 3 metus (2019 m.), tačiau Raseinių rajono savivaldybei pateikus pageidavimą, kad rekonstruojant šį tiltą reikia įrengti pėsčiųjų-dviračių taką, sutvarkyti šalia esančia poilsio, automobilių stovėjimo aikštelę, įrengti apšvietimą, teko visas, pagal įstatymą būtinas procedūras pradėti iš naujo. Kas yra susidūrę su Viešųjų pirkimų įstatymu, tvarka ir eiga puikia žino, koks tai procesas ir kiek jis trunka.

Galbūt norėjosi kaip geriau, o gavosi kaip visada.

Nuoširdus rūpestis ar pasirengimas kovai rinkimuose?

Socialiniuose tinkluose paviešinta, ir respublikinės žiniasklaidos nusigriebta, Seimo nario Arvydo Nekrošiaus retorika to pačio tilto tema, skamba tik kaip rinkiminis šou. Kodėl? Todėl, kad, kas jau kas, bet Seimo nariai turėtų žinoti, koks sudėtingas ir daugelio smarkiai keikiamas Viešųjų pirkimų įstatymas, kad egzistuoja eiliškumo tvarka: žvyrkelių asfaltavimo, tiltų tvarkymo ir t.t. Ir labai jau naiviai, žinant ir suprantat LR įstatymus skamba raseiniškio Seimo nario prašymas kuo daugiau viešinti: „Viliuosi, kad tai supurtys biurokratinį aparatą ir darbai bus pradėti kuo skubiau. Kviečiu pasidalinti įrašu, kad kuo platesnę dalį visuomenės pasiektų informacija. Tik viešumas gali priversti biurokratus dirbti greičiau,“- rašė Seimo narys. Beje, tekste neužmiršta „paminėti“ ir Raseinių savivaldybės, kuriai neva „nepavyksta parmušti direkcijos durų“.

Kuo tikėti ir ko laukti?

Rinkiminės politikų kovos prasidėjo. Tai normalu ir taip turi būti. Tačiau liūdna, kad jų viešai skelbiamos nuomonės yra galimai tik noras pasirodyti, o tai, deja, nuvilia, supriešina gyventojus. Kaip jaustis žmonėms, kurie turi važinėti šiuo tiltu, po tokių video su pakrapštymais? Arba kur dingo sena gera taisyklė „geri darbai daromi tyliai“?

Belieka laukti dar vieno pliūpsnio aistrų, pavyzdžiui, apie Raseinių mieste taip „mėgstamus“ šviesoforus. O ką? Tema labai gera, būtų daug komentarų, kurie kritikuotų rajono valdžią. Tik naudos kiek? Daug komentarų, patiktukų?

www.raseiniunaujienos.lt , kaip ir visi, kurie domėjosi Ariogalos tilto klausimu, iš LAKD gavo tokius pat atsakymus: šiuo metu yra rengiamas tilto per Dubysą Ariogaloje rekonstrukcijos techninis projektas. 2023 m. II arba III ketvirtį bus paskelbtas rangos darbų pirkimo konkursas.

Paprašius patikslinti planuojamų darbų pradžią, bei sumą, kiek galėtų kainuoti tilto rekonstrukcija, Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas buvo lakoniškas, tačiau žinantys esančią tvarką, supras, kad pirkimo procedūra visada gali būti apskųsta, tad ir darbų pradžia – gali būti įvairi.

Tad kokia tilto būklė ne pagal politikus, o pagal ekspertus?

LAKD atstovas Saulius Jansonas, paklaustas, kokia direkcijos ekspertų nuomonė apie tiltą per Dubysą Ariogaloje, atsakė, kad šiuo metu eismas minėtu tiltu atitinka keliamus saugumo reikalavimus eismo dalyviams. Kelio statinių (tiltų, viadukų, estakadų ir kt.) esančių valstybinės reikšmės keliuose patikras VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija vykdo nuolat. Kiekvienais metais yra atliekamos kelio statinių apžiūros, kurių metu nustatoma ir vertinama statinių būklė.

„Minėto tilto per Dubysą laikančiųjų konstrukcijų patikra buvo atlikta praėjusią savaitę. Iki įgyvendinant darbus, tiltas bus tikrinamas kas mėnesį. Jei bus pastebėta naujų pažaidų, bus imtasi reikalingų priemonių, pvz. svarstoma apriboti sunkvežimių bendrą masę,“- dėstė specialistas.

Paklausus, o kas bus, jeigu atsitiks nelaimė, atsakyta konkrečiai – šiuo metu eismas minėtu tiltu atitinka keliamus saugumo reikalavimus eismo dalyviams.

Tema, kurios tęsinys dar bus

Raseinių ligoninės ateitis. „Raseinių naujienų“ redakcija, kaip ir didžioji dalis gyventojų, sulaikę kvapą laukia mero Andriaus Bautronio pažadėto (per šią savaitę) Sveikatos ministro A. Dulkio įsakymo pakeitimo, kuriame tarp Kauno regione galinčių vykdyti klasterinės intensyvios terapijos paslaugas minimų ligoninių atsiras ir Raseinių ligoninė. Vakar respublikinėje žiniasklaidoje atsiradusiame straipsnyje, buvo „ištransliuota“ tariama mero ir ligoninės vadovo nuostaba.

Apie planus, kad Raseinių ligoninėje gali nelikti intensyvios terapijos skyriaus, „Raseinių naujienos“ kalbėjo beveik prieš du metus. To buvo paklausta ir paties ministro A. Dulkio, kuomet jis lankėsi Raseiniuose.

Tačiau šiandien dar kantriai palaukime. Andrius Bautronis gi davė žodį.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us