Raseinių naujienų portalas

NaujienosSveikata

Teismas: SAM turės įvertinti nuo COVID-19 mirusio gydytojo artimųjų kompensacijos prašymą

Vilniaus apygardos administracinis teismas įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) iš naujo įvertinti nuo COVID-19 mirusio gydytojo artimųjų prašymą dėl kompensacijos.

Teismas antradienį pranešė patenkinęs gydytojo sutuoktinės skundą ir panaikinęs SAM Komisijos 2021-ųjų gegužės 11 dienos sprendimą, kuriuo buvo atsisakyta išmokėti kompensaciją ir draudimo išmoką.

Teismas taip pat įpareigojo SAM iš naujo išnagrinėti pareiškėjos prašymą ir priimti naują sprendimą.

SAM Komisija ginčijamame sprendime padarė išvadą, kad nepakanka pagrįstų duomenų, leidžiančių vienareikšmiškai konstatuoti, kad gydytojo užsikrėtimas COVID-19 virusu įvyko jam tiesioginio kontakto būdu teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas COVID-19 liga sergančiam pacientui, nes konsultacijos trukmė truko iki 10 minučių, jos metu jokios intervencinės procedūros nebuvo atliekamos.

Teisėjų kolegija išnagrinėtoje byloje nustatė, jog gydytojo konsultacija truko ilgiau nei 10 minučių, todėl konstatavo, jog SAM Komisijos sprendime prieštaringai ir netiksliai nustatytos nagrinėjamam ginčui reikšmingos faktinės aplinkybės.

Administracinėje byloje buvo pateikti dokumentai, kad gydytojas teikė sveikatos priežiūros paslaugas pacientui, kuriam tą pačią konsultacijos dieną (bet vėliau nei teikta konsultacija) buvo nustatytas koronavirusas. Mirties liudijime nurodyta, kad medikas mirė nuo COVID-19 ligos.

Pareiškėja į SAM dėl kompensacijos išmokėjimo kreipėsi pernai vasarį.

Pasak teismo, pernai balandį SAM pakeitė tvarkos aprašą, pagal kurį nustatoma, ar darbuotojo mirtis yra susijusi su jo darbu teikiant sveikatos priežiūros paslaugas ypač pavojinga užkrečiamąja liga sergantiems pacientams.

„Išnagrinėjusi šią administracinę bylą, teisėjų kolegija konstatavo, kad SAM Komisija, priimdama ginčijamą sprendimą, nepagrįstai vadovavosi tiek įsakymo 2021 metų vasario 5 dienos redakcija, kuri nustatė mažos rizikos kontakto sąvoką, tiek ir vėlesne įsakymo balandžio 29 dienos redakcija, kuria įvesta nauja didelės rizikos kontakto sąvoka“, – pažymi teismas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pareiškėjos prašymas išmokėti kompensaciją buvo gautas 2021 metų vasario 17 dieną, todėl komisija priimdama sprendimą jau turėjo vadovautis tuo teisiniu reglamentavimu, kuris galiojo prašymo padavimo dieną.

Taip pat pažymima, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinto aprašo nuostatos negali nustatyti griežtesnių sąlygų nei įstatymas.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us