Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Po neramių metų pasaulis pasitiko 2023-iuosius

Aštuoni milijardai pasaulio žmonių šeštadienį palydėjo neramius senuosius metus, kuriuos žymėjo karas Europoje, skaudus kainų augimas, Lionelio Messi (Lionelio Mesio) triumfas pasaulio futbolo čempionate ir karalienės Elizabeth II (Elžbietos II), Pele (Pelės) ir popiežiaus emerito Benedikto XVI mirtis.

Daug kas buvo pasirengę negalvoti apie ribotą biudžetą ir koronavirusą – vis labiau pamirštamą, bet niekur nedingusį – ir po kelerių pandemijos varžytų metų linksmai pasitikti Naujuosius.

Niujorke ant Taimso aikštėje susirinkusios minios lijo konfeti, kai senųjų metų pabaigą tradiciškai pažymėjo besileidžiantis krištolinis rutulys. Stebėti 1907-aisiais užgimusios tradicijos buvo susirinkę žmonės iš viso pasaulio, nepabūgę kelių valandų laukimo lyjant šaltam lietui.

Iki 2 mln. žmonių buvo susirinkę Rio de Žaneiro Kopakabanos paplūdimyje, kur Naujieji buvo pasitikti su muzika ir fejerverkais, be apsaugos nuo koronaviruso priemonių.

Linksmybės vyko kelios valandos prieš tai, kai Brazilija inauguruos naująjį prezidentą Luizą Inacio Lulą da Silvą (Luisą Inasiju Lulą da Silvą), spalį minimalia persvara laimėjusį rinkimus.

Kitoje Atlanto pusėje paryžiečiai ir turistai, kurių skaičius, pasak pareigūnų, buvo normalus – panašus kaip 2018 ar 2019 metais, be būtinybės galvoti apie socialinį atstumą stebėjo fejerverkų šou Eliziejaus Laukų prospekte.

Policijos duomenimis, buvo susirinkę apie milijonas žmonių.

„Atėjome čia dėl tvyrančios nuotaikos, gerai praleisti laiko ir pabūti drauge“, – sakė 19-metis studentas Ilyes Hachelefas (Ili Hašelefas).

Keliomis valandomis anksčiau Sidnėjus – vienas pirmųjų pasaulio didmiesčių, pasitikusių 2023-iuosius – po dvejų pandemijos režimo metų įspūdingu fejerverkų šou virš Uosto tilto susigrąžino „Naujųjų išvakarių sostinės“ titulą.

„Ukrainos metai“

Kai kam 2022-ieji buvo internetinio žodžių žaidimo „Wordle“, didžiojo atsistatydinimo, naujo Taylor Swift (Teilor Svift) albumo, „Oskarų“ ceremonijos antausio ir milijardierių kracho metai.

2022-aisiais taip pat mirė britų karalienė Elizabeth II, brazilų futbolo legenda Pele, paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, Kinijos eksprezidentas Jiang Zeminas (Dziang Dzeminas) ir buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė). Naujųjų išvakarėse mirė popiežius emeritas Benediktas XVI.

Pasaulio gyventojų skaičius lapkričio mėnesį viršijo istorinę aštuonių milijardų ribą.

Tačiau labiausiai tikėtina, kad 2022-ieji bus prisimenami dėl ginkluoto konflikto sugrįžimo į Europą – žemyną, kur kilo du pasauliniai karai.

„Tai buvo mūsų metai. Ukrainos metai“, – šeštadienio vakaro kreipimesi sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis, kalbėdamas apie 11 mėnesių trunkančią savo šalies kovą su Rusijos invazija.

Per karą jau žuvo apie 7 tūkst. civilių, o dar 10 tūkst. buvo sužeisti, nurodo Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras.

Maždaug 16 mln. ukrainiečių turėjo palikti savo namus.

Vos prasidėjus 2023-iesiems metams Kyjivą vėl drebino sprogimai, Rusijai tęsiant atakas po Ukrainos sostinės ir kitų miestų apšaudymo raketomis Naujųjų išvakarėse.

„Nežinome, ką iš tikrųjų mums atneš naujieji 2023-ieji metai“, – sakė V. Zelenskis. Tačiau jis pažadėjo, kad ukrainiečiai tęs kovą.

Kyjive 23 metų kino kūrėjas Jaroslavas Mutenka, gyvenantis netoli keturių žvaigždučių viešbučio „Alfavito“, į kurį pataikė sviedinys, tvirtino, kas šis sprogimas nesutrukdys jam švęsti.

„Mūsų priešai, rusai, gali sugriauti mūsų ramybę, bet jie negali sunaikinti mūsų dvasios“, – sakė jis.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us