Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonėsSveikata

Kodėl toks nemylimas Intensyvios terapijos skyrius Raseinių ligoninėje?

Metai nauji, tačiau senos ir vis dar neišspręstos problemos persikėlė ir į 2023 – uosius. Praėjusiais metais ne vieną kartą rašėme apie VšĮ Raseinių ligoninės ateitį. Tiek rajono meras Andrius Bautronis, tiek ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas įvairiais būdais stengėsi įtikinti Raseinių rajono bendruomenę ir ligoninės darbuotojus, kad viskas bus gerai, kad kilęs triukšmas dėl ligoninės ateities Raseiniuose viso labo politikavimas ir nepagrįstas ramybės drumstimas. Atėję Nauji Metai, deja, kol kas jokių džiugių žinių dėl šviesios ligoninės ateities nežada.

Medikai susirūpinę

Sausio 1 dieną Raseinių ligoninėje dirbanti gydytoja anesteziologė – reanimatologė Greta Kasputytė savo Facebook paskyroje pasidalino mintimis apie anesteziją (gr. anaisthesia – nejautra, nejautrumas) ir jos indėlį į chirurgijos proveržį pasaulyje. Šiandien šiuolaikinės medicinos negalime įsivaizduoti be chirurgijos ir jos metu atliekamos saugios anestezijos. Gydytojos išdėstytos mintys dar kartą priminė, kaip iš tikro toli pažengė medicina.

VšĮ Raseinių ligoninei negalioja LR SAM įsakymai

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo naujas LR Sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio įsakymas, kuris aiškiai apibrėžia gydytojų anesteziologų – reanimatologų darbo funkcijas, taip pat pateikti reikalavimai asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, patalpoms, medicinos priemonėms, apibrėžti priešanestetinės konsultacijos, paciento paruošimo ir informavimo reikalavimai. Gydytoja G. Kasputytė savo Facebook paskyroje išreiškė susirūpinimą:

„Reikalavimai gali pasirodyti aukšti, tačiau jie būtini ir visgi nėra neįmanomi. Daugelis, tačiau ne visos Lietuvos ligoninės tam ruošėsi ir yra pasiruošusios. Įsakymas įsigaliojo šiandien, t.y. pirmąją Naujųjų Metų dieną. Man labai apmaudu, kad nepaisant visų duotų pažadų, atvykusi dirbti į gimtojo miesto ligoninę, visgi negalėsiu užtikrinti SAM įsakyme apibrėžtų saugios anestezijos paslaugų. Dirbsime su tuo, ką turime. Stengsimės pasiekti tokią pačią žmogaus gydymo ir saugumo kokybę, kokią jau dabar užtikrina kitos ligoninės.“

Apie ligoninės ateitį rašiusi medikė visgi baigė optimistiškai: „Tačiau ne viskas taip blogai. Geriname sąlygas terapinėms paslaugoms teikti – ligoninėje pradėjo dirbti nauji vidaus ligų gydytojai, įsigyta naujų funkcinių lovų, kasmet bus atnaujinama ir kita vidaus ligų skyriaus įranga“.  

„Nereikalingas“? Nemylimas intensyvios terapijos skyrius?

Raseinių ligoninės vadovo V. Merkliopo visišku neveiklumu neapkaltinsi, tačiau jo vizija visgi gali būti kitokia, nei žada bendrapartietis Andrius Bautronis. Kol kas rūpestį ir meilę ligoninės vadovas labai stipriai rodo tik Vidaus ligų skyriui. Kodėl? Atsakymas paprastas: šis skyrius ligoninėje neabejotinai išliks ir po SAM pertvarkų 2025 metais, net jei Raseinių ligoninėje ir nebeliks Intensyvios terapijos paslaugų.

Kodėl nemylimas būtent šis, ypatingai visai ligoninei svarbus Intensyvios terapijos skyrius, klausimas tik retorinis. Nepaisant to, kad šio skyriaus medikų rankose yra patys sunkiausi, t.y. kritinės būklės pacientai, patiriama didžiulė atsakomybė, fizinis bei emocinis stresas, ypatingai pralaimint kovą su mirtimi, šio skyriaus gydytojai net ir po SAM įstatymo aiškiai apibrėžtų funkcijų (18 punktas: gydytojui anesteziologui reanimatologui anestezijos atlikimo metu neskiriamos kitos užduotys) vienu metu dirba keliuose skirtinguose ligoninės skyriuose, o kartais net ir aukštuose. Ar įsivaizduojate, kad viduryje operacijos Jūsų anesteziologas Jus palieka ir išeina už operacinės ribų?  O kas bus atsakingas, jei vienu metu tektų gaivinti du pacientus? Patys gydytojai? Ligoninės administracija?

Visgi ligoninės direktorių galime pagirti už puikią iniciatyvą, siekiant padidinti dienos chirurgijos paslaugų srautus: už dienos chirurgijos, dienos stacionaro skyriaus paslaugas operuojantiems gydytojams chirurgams, gydytojams ortopedams traumatologams yra mokamas papildomas piniginis priedas. Gydytojams anesteziologams – ne. Kyla pasibaisėtinas klausimas, negi jie operuoja be anestezijos? Tikrai ne. Tad kodėl vieniems specialistams priedai mokami, o kitiems ne? Prisiminkime G. Orwell knygą „Gyvulių ūkis“ – visi gyvuliai lygūs, bet kai kurie yra lygesni už kitus.

Beje, pats ligoninės vadovas ne vieną kartą yra prasitaręs, kad Intensyvios terapijos skyrius yra nepelningas. Girdėta daina, kaip ir žinomos pasekmės. Nepelningi buvo ir Akušerijos-ginekologijos, Dantų protezavimo skyriai. Jie jau uždaryti.

Ar bus ir kada bus saugi anestezija Raseinių ligoninėje?

Gruodžio viduryje Raseinių ligoninės vadovui Vidmantui Merkliopui buvo išsiųstas klausimas ar Raseinių ligoninė yra pasiruošusi, įgyvendinusi naujus Sveikatos apsaugos ministerijos numatytus reikalavimus, kad būtų kokybiškai teikiama anestezijos paslauga nuo šių metų pirmos dienos? „Ligoninė yra pateikusi dokumentus Valstybinei akreditavimo tarnybai. Ji įvertinusi pateiktą informaciją apie patalpas, įrangą, specialistus priima sprendimą,“- taip lakoniškai ir neįpareigojančiai atsakė ligoninės vadovas.

Mūsų žiniomis, nors laiko pasiruošti buvo nuo vasario mėnesio, ligoninės administracija šio darbo ėmėsi labai pavėluotai, tik gruodį. Dokumentai dokumentais, o kur reikalinga įranga, gausesnis personalas, patalpos ir t.t.? Sveikatos apsaugos ministerijos įsakyme naujų reikalavimų – visas šūsnis.

Liko du metai ir labai daug nenuveiktų darbų

Raseinių rajono gyventojai tikriausiai jau įsiminė datą  – 2025 metų sausio 1d. Liko tik du metai, kad Raseinių ligoninė įgyvendintų Sveikatos apsaugos ministerijos iškeltus reikalavimus dėl Intensyvios terapijos skyriaus ir tolimesnės jo veiklos. Iki šiol tiek ligoninės direktorius, tiek rajono meras savo neveiklumą bandė dangstyti sakydami, kad dar nėra aiškių reikalavimų. Jei už ligoninės ateitį atsakingi asmenys pradėtų bendrauti su kolegomis, su atitinkamų skyrių vedėjais, žiūrėk ir paaiškėtų, bent dalis būsimų reikalavimų. Medikų bendruomenė nėra didelė. Informacija ir naujienomis jie keičiasi labai sparčiai. Tad gal nereikia stebėtis, kad dėl aiškiai neapibrėžto ateities plano ir pradinių konkrečių veiksmų nebuvimo, šiandien taip pat turime atsisveikinti ir su vienu iš ortopedijos – traumatologijos skyriaus gydytojų – V. Donec. Savo darbštumu, kruopštumu, žiniomis jis padėjo ne vienam Raseinių krašto žmogui. Dirbo 10 metų. Tačiau buvo priverstas pasitraukti.

Tai trūksta darbuotojų, ar ne?

Ligoninės direktorius V. Merkliopas pateikdamas savo viziją, dėl Raseinių ligoninės išlikimo, žadėjo užtikrinti ir padidinti pacientų srautus, operacijų kiekį. Ne kartą yra teigęs, kad nei anesteziologų, nei chirurgų, nei ortopedų – traumatologų Raseinių ligoninėje netrūksta. Tačiau ar tikrai?

Labai sunku sugaudyti, kur tiesa, o kur iškreipta realybė.

Sausio 2 dieną, duodamas interviu LRT informacinės laidos „Panorama“ žurnalistams ligoninės vadovas guodėsi: „Specialistų pastoviai trūksta.“ O kaip skatinamąja priemonę medikams įvardino kelionės išlaidų kompensavimą (10 cnt už 1 kilometrą).

 „Raseinių naujienoms“ tos pačios įstaigos vadovas į klausimą, kaip ligoninė sprendžia specialistų trūkumą, rašė: „Kasmet ligoninė priima į darbą naujus trūkstamus specialistus. Šiais metais (2022 m.) įdarbinti: pulmonologas, kardiologas, reumatologas, psichiatras, akušeris-ginekologas, 2 ortopedai-traumatologai (1 kineziterapeutė, slaugytojų padėjėjų ir kito personalo).“ O trūksta viso labo 0,5 etato kardiologo, (nors prieš tai teigė, kad toks jau dirba) dar įvardino chirurgo trūkumą. Tai trūksta ar netrūksta specialistų? Ar atsakymas priklauso nuo to, kas jį uždavė?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us