Raseinių naujienų portalas

KitaVerslas

Siūloma daugiau nei trečdaliu didinti Lietuvos pašto tarifus

Norint išvengti nuostolingos Lietuvos pašto veiklos, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) siūlo apie 35 proc. didinti įmonės paslaugų tarifus, keisti korespondencijos siuntų svorio skirstymą ir suvienodinti vietos bei tarptautinių pašto siuntų tarifus.

RRT, kuri tvirtina universaliosios pašto paslaugos didžiausius tarifus, paskelbė viešąją konsultaciją, kurios metu pašto rinkos dalyviai ir kiti suinteresuoti asmenys gali pateikti pasiūlymus ir pastabas, pranešė RRT.

„Siūlomus universaliosios pašto paslaugos didžiausius tarifus nustatėme įvertinę Lietuvos pašto prašymą dėl šių tarifų didinimo ir taikomos kainodaros keitimo bei atsižvelgdami į tai, kad paslaugų teikimas esamomis kainomis sąlygoja nuostolius“, – pranešime sakė RRT tarybos narys Giedrius Pūras.

„Teikdami projektą atsižvelgėme į Lietuvos pašto pateiktus duomenis apie šių paslaugų sąnaudas ir rėmėmės pačiais objektyviausiais bei patikrinamais duomenimis“, – pridūrė jis.

Pasak G. Pūro, RRT taryba taip pat įvertino Lietuvos pašto poreikį lanksčiai reaguoti į besikeičiančias sąlygas tarptautinių siuntų rinkoje ir pasiūlė įmonei sekti jų tarifų pokyčius ir, jei reikės, koreguoti galutinius tarifus, kad šie būtų pagrįsti sąnaudomis.

Atsižvelgiant į Lietuvos pašto siūlymą, keičiamas korespondencijos siuntų svorio skirstymas paliekant dvi mažų siuntų  pakopas – iki 50 gramų ir nuo 51 iki 500 gramų – bei dvi didelių siuntų pakopas – iki 500 gramų ir nuo 501 iki 2 kilogramų.

„Tikimės, kad toks sprendimas padarys kainodarą skaidresnę ir paprastesnę. Be to, korespondencijos siuntų svorio pakopų stambinimo tendencijas matome ir analizuodami kitų šalių patirtį“, – sakė G. Pūras. 

Siūloma nekeisti Lietuvoje siunčiamų pašto siuntų vertės mokesčio, tačiau tarptautinių siuntų mokestį sumažinti 70 proc. ir suvienodinti su siuntų Lietuvoje mokesčiu.

Nuo praėjusių metų sausio korespondencijos siuntų bei Lietuvoje siunčiamų siuntinių tarifai vidutiniškai didėjo 10 proc., į užsienį – 14 procentų.

Lietuvos paštas dar gegužę skelbė, kad dėl kritusių paslaugų apimčių patiriant nuostolių planuojama didinti tarifus.

Lietuvos paštas 2021 metais gavo per 111 mln. eurų pajamų – 0,8 proc. mažiau nei 2020 metais (112 mln. eurų) ir patyrė 6,4 mln. eurų grynojo nuostolio, kai 2020 metais jos pelnas siekė 1,6 mln. eurų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us