Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Izraelio ambasadorė ragina Raseinių rajono seniūną atsiprašyti dėl pasisakymo apie žydus

Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein (Hadas Vitenberg Silverstein) pirmadienį paragino Raseinių rajono Nemakščių miestelio seniūną Remigijų Laugalį atsiprašyti už savo pasisakymą apie žydų kapines.

„Su nerimu stebėjome neseniai Raseinių rajone, Nemakščiuose, įvykusios situacijos klostymąsi, kuomet miestelio seniūnas Remigijus Laugalis pareiškė: „Tuos, kurie už mane nebalsuos, žydų kapinėse laidosim“. Ypač nuvilia, kad iki šios akimirkos pats miestelio seniūnas neprisiėmė atsakomybės, o jo aplinka nepasmerkė išsakytų skaudžių žodžių, pateiktų susirinkusiai auditorijai juoko forma“, – ambasadorės komentarą pirmadienį paskelbė ambasada.

Anksčiau pasipiktinimą dėl pasisakymo, kurį vadino antisemitiniu, į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį dėl jo partiečio pasisakymo kreipėsi ir Lietuvos žydų bendruomenė.

Tiek ambasados, tiek litvakų bendruomenės reagavo į Raseinių rajono leidinyje „Visuomenės balsas“ paminėta seniūno citata susitikime su rinkėjais, kur jis, kaip nurodoma, teigė, jog „kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis“.

Pats Nemakščių seniūnas BNS praėjusią savaitę teigė, kad jo žodžiai „išimti iš konteksto“. Pasak R. Laugalio, jis kalbėjo apie tokias apylinkėse sklandančias kalbas, tačiau ši dalis neminima nei publikacijoje, nei vaizdo įraše socialiniuose tinkluose.

Anot ambasadorės, tokie pasisakymai, net ir humoro forma, kuriais etniniu ar religiniu pagrindu atskiriama, marginalizuojama ir demonizuojama tam tikra žmonių grupė, šiuo atveju žydai, yra visiškai netoleruotini.

„Tikimės, kad šis neetiškas ir gėdingas pasisakymas bus pasmerktas, o šiuos žodžius pasakęs miesto vadovas Remigijus Laugalis prisiims atsakomybę ir atsiprašys. Visuomenės lyderių žodžiai ir išsireiškimai turi gilią reikšmę ir reikalauja tvirtos pozicijos bei aiškaus bet kokių ksenofobijos ir antisemitizmo formų pasmerkimo“, – teigė H. Wittenberg Silverstein. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us