Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Lietuvoje minima Saugaus eismo diena: 10 patarimų, kaip vairuoti saugiai

Kasdien į gatves išrieda tūkstančiai automobilių, tačiau ne visiems kelionė baigiasi sėkmingai. Balandžio 6-ąją Lietuvoje minima Saugaus eismo diena, skatinanti atkreipti dėmesį į saugumą kelyje ir vairavimo kultūrą.

Tam, kad ši diena nepraeitų veltui, automobilių istorijos platformos „carVertical“ ekspertai dalinasi saugaus vairavimo patarimais.

Pažinkite vairuojamą automobilį

Šiais laikais daugybė žmonių naudojasi automobilių dalijimosi paslaugomis, tačiau dažnai prieš užvesdami iki tol neišbandytą transporto priemonę pamiršta su ja susipažinti. Kiekvienas automobilis yra kitoks, todėl kelyje ieškodami kaip įjungti kondicionierių, navigaciją ar autopilotą galite prarasti dėmesį bei pakliūti į avariją. 

Ne mažiau svarbu prieš leidžiantis į kelią tinkamai susireguliuoti veidrodėlius ir sėdynę, net jei už kiekvieną sugaištą sekundę ir kapsi pinigai.

Nesėskite į automobilį pikti

Jei plūstate emocijomis, esate susijaudinę, ar ką tik sužinojote blogą naujieną, geriau palaukite kol nurimsite arba rinkitės viešąjį transportą. Blogų emocijų apimtas vairuotojas gali ne tik prarasti koncentraciją ar kelyje elgtis agresyviai, bet ir kelti grėsmę kitiems eismo dalyviams.

Jei dažnai jaučiate pyktį, ar manote, kad visi aplink blogai vairuoja ir jus erzina, nebijokite praverti psichologo kabineto durų. Taip padėsite ne tik sau, bet ir šalies eismo nelaimių statistikai.

Laikykitės atstumo lenkdami dviratininkus

Dviračių sportu užsiimantis entuziastas kelyje gali skrieti 30-40 km/h greičiu, todėl net ir menkas bakstelėjimas pasibaigs tragiškomis pasekmėmis. Dviratininkus derėtų lenkti taip, kaip ir lengvuosius automobilius ir visuomet laikytis tinkamo atstumo.

Net jei eismas intensyvus, o aplenkti sudėtinga, šiukštu venkite lenkti dviratininką nesilaikydami atstumo. Sportinis dviratis gali kainuoti daugiau nei automobilis, todėl įvykus eismo įvykiui ne tik rizikuojate sužaloti žmogų, bet ir turėsite gerokai paploninti piniginę.

Su „kvapeliu“ geriau likti namie

Nors didžiajai daliai žmonių vairavimas apsvaigus yra tabu, tačiau vis dar pasitaiko vairuotojų, kurie to nepaiso. Net ir nedidelis kiekis alkoholio gali sulėtinti jūsų reakciją ir sukelti skaudžias pasekmes.

Jei pastebėjote link savo automobilio svirduliuojantį vairuotoją, nepraleiskite to pro akis. Kvieskite policiją, nes toks asmuo už kelių minučių gali sukelti eismo įvykį, kuriame nukentės jūsų artimieji, draugai ar kaimynai.

Prieš pėsčiųjų perėją sulėtinkite

Jei aplink ir nesimato pėsčiųjų, skrieti per pėsčiųjų perėją visų greičiu mažų mažiausiai neatsakinga. Artėdami prie pėsčiųjų perėjos visada sulėtinkite ir įsitikinkite, kad į ją neišbėgs vaikai, gyvūnai, ar paspirtukininkai.

Pasirūpinkite gyvūnų saugumu

Ant priekinės sėdynės įsitaisęs jorkšyro terjeras gal ir netrukdys matomumui, tačiau didesnis šuo gali uždengti šoninį veidrodėlį ar stryktelėti jums ant kelių taip sukeldamas avarinę situaciją. Gyvūnus automobilyje geriausiai vežti narve arba prisegtus specialiu diržu ant galinės sėdynės. Jei šuo niekaip neapsaugotas, avarijos atveju jis gali stipriai susižeisti ir sužeisti ir jus pačius.

Rūpinkitės automobilio technine būkle

Susidėvėję valytuvai, pasibaigęs langų plovimo skystis, perdegusios žibintų lemputės ar nepakankamas slėgis padangose gali pabloginti automobilio valdymą ir matomumą. Įvairius atsirandančius gedimus šalinkite iš karto – nerizikuokite ten, kur to visai nebūtina.

Laikykitės saugaus atstumo

Tikriausiai, ne vienam yra tekę matyti prie kito automobilio galo „prisiklijavusius“ vairuotojus, rizikuojančius sukelti avariją. Pasak vairavimo ekspertų, saugus atstumas tarp transporto priemonių – 25-50 m. Taip būsite tikri, kad prieš jus važiuojančiam automobiliui staigiai stabdant, turėsite pakankamai laiko sureaguoti.

Parkuokite automobilį tam skirtose vietose

Ant dviračių tako, šaligatvio ar autobusų juostos paliktas automobilis su įjungtu avariniu signalu – nesenstanti Lietuvos miestų klasika. Tokiu būdu ne tik sukeliate nepatogumų kitiems eismo dalyviams, tačiau galite sukurti ir avarinę situaciją.

Palikti automobilio tam neskirtose vietose net ir kelioms minutėms nederėtų. Taip išvengsite galimų konfliktų su kitais vairuotojais ir baudų už kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Neviršykite greičio

Dalis vairuotojų užuot važiavę leidžiamu greičiu, automatiškai prideda prie jo 10 km/h, nes mano, jog už tiek nebus nubausti. Deja, statistika negailestinga – didžioji dalis nelaimių įvyksta dėl nepasirinkto saugaus greičio. Net ir 10 km/h prailgins jūsų stabdymo kelią, jau nekalbant apie dar didesnį greičio viršijimą.

Laikykitės kelių eismo taisyklių, būkite pakantūs kitiems eismo dalyviams ir neskubėkite – taip gatvės ne tik taps saugesnėmis, bet ir išvengsime pražūtingų padarinių.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us