Raseinių naujienų portalas

KitaKriminalai

Kauno, Marijampolės apskrityse sulaikyti devyni žmonės, platinę narkotikus nepilnamečiams 

Teisėsauga Kauno ir Marijampolės apskrityse sulaikė devynis asmenis, kurie įtariami platinę nepilnamečiams elektroninių cigarečių skystį, sumaišytą su psichotropinėmis medžiagomis.

„Per paskutines keletą savaičių Kauno apskrityje, Marijampolės apskrityje buvo sulaikyti devyni įtariamieji, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimus dėl psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams bei neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį pranešė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Pasak jos, įtariamiesiems yra nuo 19 iki 23-ejų, vienas iš jų yra Kauno mokymo įstaigos moksleivis. Dalis jų bendradarbiauja su teisėsauga.

Su pirkėjais įtariamieji bendravo per pokalbių programėles, naudodami šifruotas frazes „penkiasdešimt“, „šimtas“ ir „tūkstantis“, kur pirmieji du žodžiai reiškė elektroninių cigarečių skystį, nesumaišytą su narkotikais, o „tūkstantis“, pasak N. Urbonavičienės, buvo naudojamas „tais atvejais, kai buvo platinama, realizuojama elektroninių cigarečių skystis, praskiestas, sumaišytas su psichotropine medžiaga“.

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininkas Edgaras Charisovas sakė, jog tyrimas buvo pradėtas nustačius daugiau nei du atvejus, kai ligoninėse atsidūrė narkotikais apsinuodiję nepilnamečiai be sąmonės.

Jie ikiteisminiame tyrime pripažinti nukentėjusiaisiais.

Pasak pareigūno, 15 kratų metu pas įtariamuosius rastas labai didelis kiekis pavojingų psichotropinių medžiagų, iš kurių būtų galima pagaminti 5 tūkst. vienkartinių dozių.

Teisėsaugos duomenimis, viena su narkotikais sumaišyto skysčio dozė iš šių prekeivių kainuodavo 20 eurų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, elektroninių cigarečių skysčio platintojai cigarečių skystį galimai maišė su psichotropinėmis medžiagomis, jų koncentraciją parinkdami savo nuožiūra.

Skystis su sumaišytomis psichotropinėmis medžiagomis tiek pilnamečių, tiek nepilnamečių asmenų galimai buvo platinamas Marijampolės apskrities viešose vietose, jaunimo susibūrimo taškuose bei švietimo įstaigose.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl narkotinių psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams bei dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti. Griežčiausia už šias nusikalstamas veikas numatoma bausmė – laisvės atėmimas iki dvylikos metų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja N. Urbonavičienė, tyrimą atlieka Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Dariaus Valkavičiaus duomenimis, ši prokuratūra šiuo metu vadovauja 455-iems ikiteisminiams tyrimas dėl neteisėtos narkotinių medžiagų apyvartos, 13 iš jų – dėl narkotikų platinimo nepilnamečiams.

„Tokių bylų skaičius tikrai didėja. Vienas dalykas, manau, kad pareigūnai dirba ta linkme, ir kitas momentas, aš manau, kad tokių bylų didėja, nes visgi nepilnamečiai turi poreikį vartoti tokias medžiagas“, – kalbėjo prokuratūros vadovas.

Jis teigė, kad vien policija ir prokuratūra neturi galimybių kovoti su „šituo blogiu“, nes nepilnamečiai yra linkę slėpti informaciją apie galimą narkotikų vartojimą. 

Vyriausiasis prokuroras pateikė pavyzdį, kai policijai tiriant vienos nepilnametės apsinuodijimą narkotikais, jiems teko tikrinti tris versijas: kad nepilnametė vartojo tabletes, kad galbūt narkotikai pateko į organizmą su bandele ir kad nepažįstamas asmuo davė parūkyti elektroninę cigaretę.

„Aš manau, kad tarp nepilnamečių šiuo metu formuojasi tam tikra subkultūra, pirmas dalykas, meluoti, antras dalykas, vartoti tokias medžiagas“, – sakė D. Valkavičius.

Jis ragino pranešti apie įtarimus nepilnamečių apsinuodijimo narkotikais atvejus policijai.

„Aš tikrai nenoriu, kad sekanti spaudos konferencija būtų apie nepilnamečio mirtį, kuomet jis pavartotojo narkotines medžiagas“, – įspėjo vyriausiasis prokuroras.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us