Raseinių naujienų portalas

KitaNaujienos

Opozicija blefu vadina G. Landsbergio pareiškimą dėl Vyriausybės pasitraukimo

Opozicija blefu vadina Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pareiškimus, kad bus svarstoma, ar Vyriausybė turėtų trauktis.

Kaip teigė BNS kalbinti Seimo opozicijos atstovai, tokiais pareiškimais valdantieji gudrauja, mėgindami pridengti negebėjimą spręsti problemų.

„Tai reiškia, kad ponas Landsbergis yra kaip kortų šuleris, blefuoja ir meluoja visuomenei. Tokiu būdu bandoma kalbą nukreipti į kažkur kitur, kad būtų atsitraukta nuo susikompromitavusių ministrų, yra meluojama ir šantažuojama valstybė. Jei prisimenate, lygiai tokiu pačiu būdu, kaip ir trąšų skandalą“, – žurnalistams Seime sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Mazuronis įsitikinęs, kad tokiais pareiškimais konservatorių vadovybė gudrauja, bandydama lėšų savivaldybių tarybose panaudojimo skandalu pridengti neveiksnumą. 

„Manau, kad tikroji priežastis yra nesusitvarkymas valdančiosios koalicijos viduje ir nebegebėjimą toliau normaliai dirbti valdančiosios koalicijos rėmuose. Arba matymas, kad sprendimų priėmimas koalicijos viduje buksuoja vis stipriau. Jau kurį laiką matėme šią tendenciją – buvo akivaizdu, kad įtampa tarp koalicijos partnerių kaupiasi, kad ji stiprėja – matėme visokius komentarus apie mokesčių reformą, girdėjome ultimatyvių kalbų tiek viešumoje, tiek ir už uždarų durų“, – BNS teigė A. Mazuronis.   

„Tai bandymas permesti atsakomybę ant neva lėšų skandalo“, – pridūrė jis.  

 A. Mazuronis sako, kad „darbiečiai“ tarsis ir partijoje, ir frakcijoje, kaip elgtis, bet gali palaikyti tokius siūlymus.   

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė sako, kad yra „ne ta ekonominė ir geopolitinė situacija, kad dabar eiti į tokį chaosą“.  

„Tie skandalai ir prezidento iškelta aukšta kartelė dėl politinės kultūros, aišku, valdantieji turėtų įsivertinti situaciją. Stebime, kaip elgsis premjerė“, – BNS teigė O. Leiputė.  

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paragino kultūros ministrą Simoną Kairį ir finansų ministrę Gintarę Skaistę trauktis kilus abejonių dėl darbo Kauno taryboje metu panaudotų lėšų skaidrumo. Dėl šios priežasties kritikos taip pat sulaukusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė yra pateikusi premjerei prašymą atleisti iš pareigų.

G. Landsbergis penktadienį pareiškė, jog deklaruojamų skaidrumo standartų neatitinka dauguma politikų, todėl prezidiume be kitų klausimų bus svarstoma, ar Vyriausybė turėtų trauktis bei ar turėtų vykti išankstiniai Seimo rinkimai.

S. Skvernelis savo ruožtu pabrėžė, kad dėl pirmalaikių Seimo rinkimų gali nuspręsti tik parlamentas, o ne konservatorių prezidiumas. 

„Ta šantažo forma, kad pasitrauks – tai tegul traukiasi. Tikrai ne konservatorių prezidiumas gali nuspręsti dėl pirmalaikių Seimo rinkimų – tiesiog visuomenei yra meluojama. Dėl to apsispręsti gali tik Seimas, jeigu tokia bus jo valia“, – teigė S. Skvernelis. 

„Arba, jeigu subyrėtų šita Vyriausybė, tada turime prezidentą, kuris, tikiuosi, dirba nuoširdžiai visą kadenciją ir nėra išsekęs, ir tada yra jo pareiga du kartus Seimui siūlyti ministro pirmininko kandidatūrą ir tokiu atveju, jeigu Seimas nepritartų, tada būtų pirmalaikiai Seimo rinkimai“, – pridūrė „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.  

Jis taip pat teigė, kad Vyriausybės pasitraukimas būtų geriausia, kas galėtų įvykti.

„Tai apskritai tai būtų geriausia, kas galėtų įvykti Lietuvai, jeigu šaržuojant šiek tiek, nes tuose skandaluose murkdosi periodiškai tai vienas, tai kitas ministras, be to, darbai neįvykę, kurie valstybės į stabilumą ir progresą neveda“, – sakė S. Skvernelis.

„Galimai trys ministrai, kol kas priekaištai yra vienai, neatitinka aukščiausių standartų, kuriuos mums žadėjo prieš rinkimus. Ten ne tai, kad kartelė (nuleista – BNS), bet ji jau prie plintuso yra. Tai tas klausimas turi būti sprendžiamas“, – teigė „Vardan Lietuvos“ lyderis.  

Anot jo, lėšų skyrimas savivaldybių tarybų nariams turi būti įtvirtintas įstatymu. Vis dėlto, pasak S. Skvernelio, nustatyti galimai neskaidrūs savivaldybių tarybų narių lėšų įsisavinimo atvejai yra ne sisteminė problema, o „piktnaudžiavimas ir vagystės“.

„Kokios čia yra sisteminės problemos, jeigu kažkas įsipila tūkstantį litrų kuro į savo automobilio baką, kuriame yra 50 litrų. Arba nuomojasi automobilį iš savo šeimos įmonės. Čia yra problema, tai yra piktnaudžiavimas ir vagystės, ir jas reikia spręsti“, – pridūrė jis. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us