Raseinių naujienų portalas

KultūraLaisvalaikis

Edukacinė programa ,,Čiurlionis – sielos brolis” keliauja po visą Lietuvą

Nors dėl šių metų karantino gyvas bendravimas buvo apribotas, ,,Čiurlionio fondui” tai nesutrukdė vykdyti ilgametės misijos – edukuoti jaunimą. Projektas ,,Augame su M. K. Čiurlioniu” persikėlė į skaitmeninę erdvę ir taip ,,aplankė” beveik 10 Lietuvos miestų ir miestelių.

ŠVIETIMO MISIJA

,,Čiurlionio fondas” jau 10 metų vykdo jaunimo švietimo misiją su projektu ,,Augame su M. K. Čiurlioniu”, kurio metu supažindina su aukštosiomis vertybėmis, skatina vaikų iniciatyvumą, pilietiškumą, kūrybiškumą. Projekto renginiuose pristatomos M. K. Čiurlionio idėjos, vertybės ir kūrybinis palikimas. Karantino metu, mokykloms fiziškai užvėrus duris, ,,Čiurlionio fondas” sugalvojo kaip „atidaryti langą“ – perkelti edukacijas į virtualią erdvę. Tokiu būdu gimė nauja edukacinė programa – „Čiurlionis – sielos brolis“. Šios edukacijos sumanytoja ir vykdytoja – aktorė Livija Krivickaitė, savo pavyzdžiu liudijanti mokiniams apie meilę Čiurlionio kūrybai bei istorijai, atsiradusią iš autoriteto paieškos: ,,Skatinu juos ieškoti savo autoritetų, nes man atradus savąjį – daug lengviau eiti per gyvenimą.”

,,ČIURLIONIS – SIELOS BROLIS” LIETUVOS MIESTUOSE IR MIESTELIUOSE

Edukacijos „Čiurlionis – sielos brolis“ metu mokiniai ne tik supažindinami su M. K. Čiurlionio gyvenimu, muzika, paveikslais ar žodine kūryba – jie kviečiami į autoriteto paieškas šiuolaikiniame pasaulyje. ,,Čiurlionio fondo” rengiamos edukacijos, pasitelkus garsiausio lietuvių menininko pavyzdį, įkvepia kurti ne tik meną. Mokiniai kviečiami kurti savo kasdienybę su pagarba, pasiaukojimu bei meile, sudedant pamatines plytas saviraiškos paieškose.

Edukacinė programa „Čiurlionis – sielos brolis“ šiais metais nuotoliniu būdu buvo pristatyta įvairiausiose Lietuvos mokyklose:  Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijoje, Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje (Vilnius),  Linkuvos gimnazijoje (Pakruojo r.), Atžalyno gimnazijoje (Pakruojo r.), Kalvarijos ir Ramygalos gimnazijose, Klaipėdos Vydūno gimnazijoje, Obelyno pagrindinėje mokykloje (Šilalės r.), Ežerėlio pagrindinėje mokykloje (Kauno r.) ir kt.

SUPAŽINDINIMAS SU M. K. ČIURLIONIU

Edukacijos vykdytoja aktorė Livija Krivickaitė domėtis M. K. Čiurlioniu pradėjo tik sulaukusi 18-kos ir visiškai netyčia atradusi jo biografiją mamos knygų lentynoje. ,,Niekad nemaniau, kad jo vardas man taps kažkuo daugiau nei mokykloje dėstomu ar privalomu žinoti. Pradėjusi skaityti, negalėjau patikėti, jog visi tie intriguojantys, neįtikėti faktai – tiesa, ir kad visa ši galybė galėjo tilpti viename asmenyje. Jau tada buvo aišku, kad kalbėti apie Čiurlionį taip, kaip tai įprasta mokyklose – nenorėčiau. Baigusi menų studijas ir įgijusi tam tikras kompetencijas, reikalingas paveikiam bei įdomiam pasakojimui, nusprendžiau, jog tai mano proga kalbėti pasauliui apie šį menininką bei jo didžiulį indėlį Lietuvai. Mano vedamų edukacijų tikslas – gyvas, iki skausmo tikras Čiurlionio pajutimas – atsisakant nuobodžių faktų ar metų metais matomų tų pačių jo paveikslų rodymo. Čiurlionis yra gerokai, gerokai daugiau nei tai! Net edukacijos pavadinimas „Čiurlionis – sielos brolis“ kilo iš didelio noro parodyti, kad jis visų pirma jis buvo tiesiog žmogus. Žmogus, kuris aukščiau savęs kėlė visus kelyje sutiktus, jiems buvo malonus bei paslaugus, suvokė mūsų bendrystės galią ir prasmę. Nuo vaikystės jis buvo draugiškas ir be galo mylimas, nes buvo tas mielas, tikras sielos brolis. Apie kiekvieną kūrėją, mano galva, visų pirma reikia kalbėti kaip apie žmogų. Nes joks kūrinys niekada nebus aukščiau už gerumą. Meilę. Tikrumą. Gailestį. Pagalbą. Ir joks be viso šito sukurtas menas nebus vertas meno vardo. Būtent apie tai stengiuosi kalbėti su vaikais.“

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us