Raseinių naujienų portalas

NaujienosPramogos

Joninių laužus kūrenkite atsargiai, miško gaisrų pavojus jau visoje Lietuvoje

Jau beveik savaitę vyraujant karštiems orams, miškuose itin sausa, todėl net menkiausia žiežirba gali sukelti gaisrą. Aplinkos ministerija prašo  miškuose ir arti jų elgtis atsargiai, ypač švenčiant Jonines. Laužus galima kūrenti tik tam skirtose vietose, nemėtyti neužgesintų degtukų, nuorūkų, stiklo šukių, o baigus juos kruopščiai užgesinti užpilant žemėmis ar vandeniu.

Labiausiai nuo gaisrų nukenčia Kuršių nerija, pietinėje ir rytinėje Lietuvos dalyse esantys pušynai. Tačiau, Valstybinių miškų urėdijos (VMU) duomenimis, didelis miško gaisrų pavojus jau stebimas visoje Lietuvoje ir jis tik didės, kol sulauksime lietaus. Šiuo metu vyrauja ketvirtosios klasės  miškų gaisringumas – gaisrų tikimybė siekia 30-60 proc.

Šiemet iki birželio 21 d. Lietuvos miškuose užregistruota 17 miško gaisrų 8,06 ha plote. Drėgnas ir šaltokas pavasaris buvo  nepalankus miškų gaisrams kilti, todėl kol kas buvo rekordiškai mažas gaisrų skaičius miškuose – mažiausias per pastarąjį dešimtmetį. Situacija gali greitai pasikeisti dėl dabar vyraujančio itin karšto ir sauso oro.

Aplinkosaugininkai primena, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą už priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimą gali būti skiriamas  įspėjimas arba 30-50 eurų bauda. Už miško naikinimą arba žalojimą, jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi, taip pat sukėlus kitokį miško gaisrą arba jo išplitimą, teks sumokėti 560-1200 eurų baudą ir atlyginti aplinkai padarytą žalą.

Siekiant išvengti miško gaisrų, miškininkai juos nuolatos stebi, imasi kitų prevencijos priemonių. Gaisrų žvalgymui naudoja dronus, pasitelkia antžeminę automatinę miško gaisrų stebėjimo sistemą, kuri operatyviai užfiksuoja dūmus. Pernai VMU įsigijo  23 visureigius su įmontuotais priešgaisriniais moduliais, skirtais miško gaisrams gesinti.

Iš viso VMU turi 54 priešgaisrinius automobilius, 13 vandens cisternų, skirtų atvežti vandeniui iki gaisraviečių, ir 41 padidinto pravažumo lengvąjį automobilį su sumontuota įranga miško gaisrų gesinimui. Visi regioniniai padaliniai yra aprūpinti stacionariomis, automobilinėmis ir nešiojamomis skaitmeninėmis radijo ryšio stotelėmis.

Prie antžeminės automatinės miško gaisrų stebėjimo sistemos monitorių pasikeisdami budi apie 40 žmonių, taip pat pasiruošusios gesinti kilusius miško gaisrus budi 48 VMU pagrindinės priešgaisrinės komandos ir 41 mobili priešgaisrinė komanda, sudarytos iš maždaug 250 darbuotojų. Dar 18 žmonių nuolat budi priešgaisriniuose bokštuose. Be to,  apie 900 specialistų sudaro rezervines pajėgas, kurios gali būti pasitelkiamos kilus didesniems miško gaisrams.

Gaisrų prevencijai miškuose nuolatos atnaujinamos mineralizuotos juostos, įrengiami priešgaisriniai keliai, vandens paėmimo telkiniai. Tikimasi ir visuomenės pagalbos. Pastebėjus degančią žolę ar miške kilusį gaisrą, gyventojų prašoma apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us