Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Paaugliai Lietuvoje nuo COVID-19 galės būti skiepijami ir „Moderna“ vakcina

Paaugliai Lietuvoje nuo COVID-19 galės būti skiepijami ir „Moderna“ vakcina, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Toks sprendimas priimtas atsižvelgus į Europos vaistų agentūros rekomendaciją. Nuo šiol „Moderna“ vakcina leista skiepyti 12-17 metų vaikus.

„Moderna“ vakcina paaugliams bus skiriama taip pat kaip ir 18 metų bei vyresniems asmenims: vakcina bus suleidžiama į žasto raumenis dviejų dozių kursu darant keturių savaičių pertrauką.

Registruotis vakcinacijai galima internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos trumpuoju numeriu 1808.

Tai padaryti gali tiek pats vaikas, tiek jo tėvai (įtėviai), globėjai, rūpintojai. Bent vienas iš minėtų asmenų turi atlydėti vaiką iki 16 metų į vakcinacijos centrą, kadangi vakcinacijai reikalingas jų sutikimas. 16-17 metų jaunuoliai gali atvykti skiepytis patys. Atvykimas į vakcinacijos centrą yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Iki šiol „Moderna“ vakcina buvo skiepijami tik žmonės nuo 18 metų. Leisti skiepyti jaunesnius asmenis nuspręsta po klinikinio tyrimo, kuris parodė, kad 12-17 metų asmenų amžiaus grupėje ši vakcina sukelia tokią pat antikūnų reakciją, kaip 18-25 metų žmonių grupėje, o nustatytas vakcinos veiksmingumas nesiskiria nuo suaugusiųjų amžiaus grupių.

Dažniausios nepageidaujamos reakcijos taip pat yra būdingos visoms amžiaus grupėms: tai yra skausmas ir patinimas injekcijos vietoje, nuovargis, galvos ir sąnarių skausmas, šaltkrėtis ir kt. Šios reakcijos dažniausiai būna lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeina po kelių dienų.

Asmenims nuo 12 metų šiuo metu gali būti skiriama ir „Pfizer-BioNTech“ vakcina. Kitos dvi Lietuvoje naudojamos vakcinos – „Astra Zeneca“ ir „Janssen“ – skiriamos asmenims nuo 18 metų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us