Raseinių naujienų portalas

LaisvalaikisNaujienos

„Kaunas Pride“ ėjo apie 2 tūkst. dalyvių, sulaikyta 13 žmonių

Šeštadienį „Kaunas Pride“ eitynėse Kaune dalyvavo apie 2 tūkst. žmonių, dėl viešosios tvarkos pažeidimo, agresyvaus elgesio necenzūrinių žodžių sulaikyta 13 žmonių.

Renginio dalyviai nuo Nepriklausomybės aikštės apsuko Laisvės alėją ir grįžo atgal, kur skambėjo muzika ir vyko šokiai.

„Šitas kelias tikrai buvo labai sunkus, bet norisi džiaugtis kad Laisvės alėja yra laisva“, – kalbėjo renginio organizatorė Viktorija Kolbešnikova.

„Jeigu yra kalbančių apie tai, kad mes priešiname visuomenę – tokios vienybės, tokio solidarumo aš dar niekad nejaučiau“, – pridūrė ji.

Renginys baigtas jo dalyviams choru skaitant anksčiau šią savaitę išplatintą jų manifestą, kuriame minimos teisės į santuoką ir įsivaikinimą nepriklausomai nuo partnerių lyties, įstatymų pakeitimas – dabartinė situacija, pasak manifesto autorių, leidžia cenzūruoti informaciją apie LGBTQ+ asmenis ir neužtikrina pakankamos jų apsaugos.

Eitynėmis buvo siekiama atkreipti dėmesį į LGBTQ+ bendruomenės žmonių problemas.

Renginį saugojo gausios policijos pajėgos: šimtai pareigūnų tikrino į miesto centrą ateinančius žmones ir prižiūri tvarką. Centrinė miesto gatvė atitverta tvoromis.

Fiksuoti incidentai

Kaip pranešė policija, prieš eitynes būta agresyviau nusiteikusių asmenų, norėjusių patekti, tačiau jie nebuvo įleisti į renginio vietą. Vienas asmuo sulaikytas dėl provokacijų ir kurstymo.

Dar vienas incidentas užfiksuotas prie fontano Laisvės alėjoje – čia įvykus susistumdymui, pareigūnai išvedė asmenį atokiau nuo eisenos, jis nebuvo sulaikytas.

Vėliau policija pranešė, kad netoli Romuvos kino teatro sulaikytas dar vienas vyras, viešoje vietoje vartojęs necenzūrinius žodžius, trikdęs viešąją tvarką.

Apie 13.20 val. kolona buvo sustojusi ties fontanu, nes čia grupelė asmenų susikibę rankomis nepraleido renginio dalyvių, policija juos bandė patraukti.

Po maždaug 10 minučių pareigūnai praskirstė susirinkusiuosius ir eisena pajudėjo toliau. Apie 13.50 val. dalyviai, kaip ir buvo planavę, trumpam stabtelėjo prie Kauno miesto savivaldybė pastato, skanduodami „tu ne mūsų meras!“, „gėda“ bei patraukė toliau.

Apie 14 val. eisena apsisuko ties 99-uoju numeriu pažymėtų pastatu Laisvės alėjoje ir pajudėjo atgal prie Soboro. 

Lydėjo ir maldomis

Eitynių dalyviams besirenkant, Nepriklausomybės aikštėje skambėjo tiek palaikančių juos miestiečių pasisakymai, tiek pasipiktinusių gyventojų balsai.

„Tai yra gamtos dovana ir mes nieko nepakeisime. (…) Jie – žmonės, didesni žmonės, nei tie, kurie prieš“, – kalbėjo vyresnio amžiaus vyras, atėjęs palaikyti dalyvių.

Tuo tarpu ant Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, žinomos kaip Soboras, laiptų susibūrė grupelė žmonių, kalbėjusių maldas.

„Niekas jų… aš taksistu buvau, veždavau juos ir panašiai. Lai susirenka, bet žmonės labiausiai piktinasi dėl eitynių, o ne dėl to, kad jie yra“, – kalbėjo buvęs politikas Vytautas Šustauskas, taip pat atėjęs į renginį.

Į renginį iš Vilniaus atvykęs Venjaminas, pasipuošęs aukštakulniais ir rožiniu sijonu, pasakojo, kad į Lietuvą prieš kelerius metus persikraustė iš Maskvos.

„Čia, Lietuvoje, laisviau, esu laisvas“, – žurnalistams lietuviškai sakė jis.

Jis teigė, jog žmonės jį pamatę reaguoja „beveik normaliai“.

17-os Emilija ir 41-erių Skaistė BNS teigė, kad be galo džiaugiasi šiuo renginiu, įvykusiu būtent Kaune, nors žygiuojant dėl provokacijų ir buvo kilęs nerimas.

„Norėjosi verkti iš laimės, Kaune labai reikėjo šito renginio, todėl labai džiaugiamės. Kad visi būtumėme laisvi – tai svarbiausia“, – sakė Skaistė.

„Tai buvo mano pirmosios eitynės, ir taip – norėjosi verkti tiesiog iš laimės, matyti tuos žmones, kurie nori mylėti laisvai. Momentais buvo šiek tiek baisu“, – sakė Emilija.

34-erių Rūta ir 37-erių Ulijona sako atvažiavusios iš Vilniaus palaikyti bendruomenės Kaune, LGBT idėjų ir kovos už žmogaus teises.

„Labai džiugus renginys, truputėlį nuliūdino, kad nebuvo įleidžiami žmonės po pirmos valandos. Matėsi, kad daug žmonių, kurie norėjo patekti, negalėjo, nes truputėlį pavėlavo. Bet tai, palyginus – smulkmena“, – sakė Rūta.

Eitynės vyksta nuo Nepriklausomybės aikštės prie Soboro Laisvės alėja iki jos pabaigos, tuomet jų dalyviai apsisuks ir judės tuo pačiu maršrutu atgal. Eitynės pasibaigs vėl susirenkant Nepriklausomybės aikštėje.

Prieš renginį organizatoriai yra pateikę 14 punktų reikalavimų sąrašą, kuriame minimos teisės į santuoką ir įsivaikinimą nepriklausomai nuo partnerių lyties, įstatymų, kurie, pasak jų, leidžia cenzūruoti informaciją apie LGBTQ+ asmenis ir neužtikrina pakankamos jų apsaugos, pakeitimas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us