Raseinių naujienų portalas

NuomonėsPramogos

Raseiniuose susituokti šeštadienį – misija neįmanoma, o rajono vadovai tokią situaciją toleruoja (papildyta mero komentaru)

Šį faktą byloja raseiniškių pasakojimai ir Raseinių rajono savivaldybės administracijos internetiniame puslapyje skelbiama informacija. Nėra galimybės patikrinti informacijos, kiek susituokti norinčių Raseinių rajono gyventojų buvo priversti vykti į kitą rajoną, arba susitaikyti su mintimi, kad tuoktis teks darbo dieną –  penktadienį. Nėra ir galimybės paskaičiuoti, kiek pinigų skirtų vestuvių iškilmėms „išplaukė“ iš mūsų rajono verslininkų kišenės.

Praėjusią savaitę socialinėje medijoje po vieno, daugeliui raseiniškių pažįstamo, asmens paskelbtos informacijos apie planuojamas tuoktuves Kelmėje, be daugybės sveikinimų nuskambėjo ir klausimas; „o kodėl ne Raseiniuose?“, mat būsimas jaunikis žinomas, kaip tikras Raseinių krašto patriotas, o čia – tokia svarbi diena ir svetimame rajone.  O priežastis, pasirodo, daugiau nei juokinga. Liepos mėnesį, planuodami vestuves, jaunuoliai nuvyko į Metrikacijos skyrių norėdami užregistruoti prašymą tuoktis spalio mėnesį. Specialistė pareiškė, kad informacija, kuriomis datomis yra tuokiama – skelbiame savivaldybės tinklapyje. Jaunuoliai grįžę ir patikrinę datas buvo šokiruoti – spalio mėnesį susituokti galima tik penktadienį, spalio 15 dieną. Tad jaunas vyras po komentarais savo socialinėje paskyroje juokavo: „Kas gi „ženyjasi“ penktadieniais, mes gi švęsti norim. Žodžiu, pravarė mus Raseiniai“. Tad istorijos finalas – santuoka įregistruota Kelmėje, kaip ir visi šventei skirti finansai palikti (kavinės nuoma, maitinimas, nakvynė) gretimame rajone.

Ir tokia istorija, pasirodo, Raseiniuose pasakojama ne viena. Kažkam tiesiog nesinori dirbti savaitgaliais? Nuo neatmenamų laikų metrikacijos darbuotojai santuokas registruodavo šeštadieniais, o pirmadieniais turėdavo išeiginę, ne darbo, dieną.

Kiek naudingas prierašas, kad santuokos gali būti registruojamos ir kitomis dienomis, jei faktai byloja ką kitą?

Tačiau sužinoti, kodėl tokia ydinga praktika yra Raseiniuose – misija – sudėtinga. Redakcijai išsiuntus klausimus rajono merui Andriui Bautroniui, savivaldybės administracijos direktoriui Edmundui Jonylai, Teisės ir personalo ir metrikacijos skyriaus vedėjai Rimai Kedavičienei, kuri yra atsakinga už Metrikacijos skyriaus veiklą gautas atsakymas – sukelia lengvą juoką. Pirmiausiai į atsakymus atsako pati Metrikacijos skyriaus specialistė, kurios nenoras dirbti šeštadieniais raseiniškius sužadėtinius išgina laimės ieškoti į kitus rajonus,  o tekste be visų išvardintų Civilinės metrikacijos taisyklių punktų – pasirodo, kad visi tie, kurie nenorėjo tuoktis penktadienį ir buvo išvaryti į kitą rajoną – tiesiog nesupratingi (?!).

Nekoreguota citata iš atsiųsto atsakymo į klausimus: „Taigi, santuokos registravimo laikas paskiriamas tik gavus prašymą ir susitarus su norinčiais susituokti asmenimis. Santuokos sudaromos visomis įstaigos darbo dienomis ir valandomis. Taip pat   atsižvelgiant ir į susiklosčiusias tradicijas bei  papročius susituokiančiųjų pageidavimu santuokos yra registruojamos ir šeštadieniais. Savivaldybės internetiniame puslapyje paskelbtos santuokų registravimo datos yra preliminarios. Santuokų sudarymo grafikas nėra ir negali būti tvirtinamas jokiu teisės aktu ir privalomas norintiems susituokti. Mažose savivaldybėse nėra problemos dėl santuokų registravimo laiko, kadangi santuokų registruojama nedaug. Reikia tik norintiems atvykti ir pateikti prašymus. Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reglamentavimą santuokos gali būti registruojamos bet kurioje savivaldybėje, priklausomai, nuo to, kur asmenys pageidauja susituokti“.

Reziumuojant, matyt reikia mokėti prašyti ir tartis, kad Raseiniuose galėtum susituokti šeštadienį.

Rajono mero Andriaus Bautronio pakartotinai paprašius atsakyti į užduotus klausimus, atsakymo redakcija vis dar laukia. Tik juos gavę – publikaciją papildysime.

RN redakcija klausimus išsiuntė atsakingiems vadovams, tačiau į juos atsakymus atsiuntė ta pati Metrikacijos skyriaus darbuotoja, kuri vienai jaunavedžių porai ir atsakė, kad santuokos registruojamos tik tinklapyje nurodytomis datomis

Pagaliau gauti ir mero A. Bautronio atsakymai. Į klausimą ar jam žinoma situacija, kad savivaldybės tinklapyje datos santuokai registruoti nurodytos tik penktadieniais, meras atsakė: „darbuotoja informavo apie situaciją – internetiniame puslapyje yra siūlomos datos, tačiau atsižvelgiant į pateiktus prašymus, santuokos gali būti registruojamos ir kitomis dienomis“. Į visus tolimesnius klausimus mero komentarai panašūs – „darbuotoja patikino“.  

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
K.Skirmuntas

Man su dabar jau žmona taip pogi teko tuoktis kitame rajone. Tik ne dėl datos pasirinkimo kilo keblumų bet apskritai ne pavyko prašymo pateikti nes gyvenam užsienyje. Žodžiu jokio lankstumo… Su metrikacijos skyriaus darbuotoja D. Dauniene bendravimas telefonu buvo nemalonus.Jurbarkas mus priėmė be jokių “išsikalinėjimų”. Datą ir laiką puikiai suderinom.

Medismedinis

Eilinis metrikacijos darbuotojų išsikalinėjimas, kultūros trūkumas, damos tikriausiai labai patogiai dirba 😊

Contact Us