Raseinių naujienų portalas

Kita

Ką daryti, jei matote įlūžusį skęstantį žmogų

Šiemet  ugniagesiams gelbėtojams jau teko atlikti 28 gelbėjimo darbus vandenyje.  Išgelbėti jiems pavyko trijų žmonių gyvybes. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiais metais jau nuskendo 6 gyventojai. Ką reikėtų daryti, pamačius skęstantį žmogų? „Tuoj pat kvieskite pagalbą, skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112, arba įpareigokite tai padaryti kitą asmenį. Būtinai įsitikinkite, kad tarnybos vyksta į pagalbą, –  sako Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas Giedrius Ruočkus.  – Gelbėti skubėkite tik gerai įvertinę savo galimybes ir aplinkybes, taip pat jei tikrai žinote, kaip elgtis, jei turite priemones, kurias galite panaudoti. Taip pat reikėtų įsitikinti, koks ledo tvirtumas ir ar įmanoma pasiekti skęstantįjį. Jei abejojate – nerizikuokite“.

Pasak jo, gelbėjant  reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes žiemą vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje.

„Artintis prie eketės reikėtų labai atsargiai, maksimaliai didinant plotą, šliaužti plačiai ištiesus rankas, panaudojant nusegtas slides, lentą ar kitas didinančias plotą priemones, geriausia – turinčias plūdrumą. Prie pat eketės krašto nepatariama šliaužti, nes ledas ten  būna silpniausias.  Priartėjus, skęstančiajam reikia ištiesti, kad įsikibtų, slidę, slidžių lazdą, lentą, numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus, drabužius,“ – pataria jis.

Jei žmogus sąmoningas, o jo gelbėtojui pakanka jėgų, reikėtų įlūžusįjį ištraukti iš vandens, jei ne – tiesiog laikyti jį, kol atskubės pagalba.  

Ištraukus iš vandens, reikia  kuo toliau šliaužti nuo eketės ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą bei suteikti jam pirmąją medicinos pagalbą.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us