Raseinių naujienų portalas

NaujienosNuomonės

Lietuvos kariuomenė: Žmonės, mes ir patys esame NATO. Ta prasme, Lietuvos kariuomenė = NATO kariuomenė

Dar viena klausimų kariuomenei grupė: „Ar galima pasitikėti NATO? Ką darys NATO, jei nors viena šalis nesutiks aktyvuoti 5-ojo straipsnio? Kaip dėl NATO ir Ukrainos?“.

Pirma, svarbi išlyga – Lietuvos kariuomenė (kaip ir jokios kitos NATO šalies kariuomenė) negali komentuoti politinės vadovybės sprendimų. Kitaip tariant, joks uniformuotas karys niekada nekomentuos to, ką sutarė NATO šalių vadovai, ką pasakė Prezidentas, Premjerė, ministras ar bet koks kitas politikas. Taip yra su visomis statutinėmis organizacijomis, todėl tokių vertinimų mūsų prašome neprašyti. Jų nebus.

Antra, dėl visų „NATO neateis“, „Kai ateis, bus per vėlu“ – kaip visada, žiūrėkime į faktus.

Pirmasis – NATO vienybė nėra išmėginta kovos lauke, tai faktas. Iki šiol suveikė atgrasymas ir nė viena NATO narė po Aljanso įkūrimo užpulta nebuvo.

Antras faktas – NATO jau seniai yra Lietuvoje, taip seniai, kad Ruklos gyventojai jau greičiausiai kalba keliomis kalbomis, nes nuolatiniam buvimui karinis junginys iš kelių NATO šalių Lietuvoje dislokuotas nuo 2017-ųjų. Lietuvoje taip pat dislokuotas JAV karių dalinys, kuris yra išvis arti rytinės šalies sienos, Pabradėje. Visi šie daliniai yra normaliai ginkluoti, turi tankus ir pėstininkų kovos mašinas ir yra integruoti į Lietuvos gynybos sistemą.

Bet pats svarbiausias yra trečias faktas, bent jau mūsų nuomone, nes matome, kad visi truputį užsimirštame: žmonės, mes ir patys esame NATO. Ta prasme, Lietuvos kariuomenė = NATO kariuomenė ir tai reiškia, kad mes lygiai taip pat įnešame savo indėlį į bendrą gynybą ir kad Lietuvos kariuomenė gintų ne tik Lietuvą, bet ir bet kurią kitą NATO šalį. Lietuva jau seniai nėra „našlaitė Sigutė“, kuri tik sėdi ir laukia, kol kas nors apgins. Tam treniravomės visą Nepriklausomybės laikotarpį, šiandien esame pasirengę taip, kaip niekada nebuvome ir rytoj būsime dar geriau.

***

Primename:

1) Į klausimus pradedame atsakinėti viešai.

2) Būsime atviri ir ne visada sakysime tai, ką norite girdėti.

3) Nemėginsime atspėti ateities.

4) Esame statutinė organizacija ir turime apribojimų – nesikišame į kitų institucijų atsakomybę ir nekomentuojame politinių sprendimų

5) Atsakymai bus parašyti tikrų žmonių, tikrų karių – ne šabloniniai ir ne automatiniai

Lietuvos kariuomenė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us