Raseinių naujienų portalas

KitaVerslas

„Raseinių vandenų“ byloje – posėdis beveik po pusantrų metų, mirė vienas kaltinamasis

Šiaulių apygardos teismas kovo pabaigoje pradėjo nagrinėti buvusio „Raseinių vandenų“ direktoriaus Stanislovo Bartkaus ir dar dviejų asmenų baudžiamąją bylą.

Byla atversta praėjus beveik pusantrų metų nuo tada, kai buvo perduota teismui – 2020 metų lapkritį. Ne vieną teisiamąjį posėdį teismui teko atidėti dėl vieno iš kaltinamųjų – K. Š. – ligos. Vėliau jis mirė, pranešė teismas.      

Praeitą savaitę įvykus pirmajam posėdžiui teismui buvo pateiktas prašymas dėl baudžiamosios bylos nutraukimo dėl kaltinamojo mirties.

Mirusiojo sutuoktinė raštu teismą informavo nepageidaujanti, kad baudžiamasis procesas šioje byloje būtų tęsiamas. Anot jos, byla nėra reikalinga mirusiajam reabilituoti, todėl moteris teismo prašė baudžiamąjį procesą K. Š. atžvilgiu nutraukti. Teismas sprendimą šiuo klausimu numato paskelbti balandžio 5 dieną.   

Šioje baudžiamojoje byloje buvęs „Raseinių vandenų“ direktorius S. Bartkus kaltinamas piktnaudžiavimu, svetimo turto pasisavinimu ir iššvaistymu. Šiuo metu šioje bendrovėje Nuotekų tinklų ir nuotekų valyklų tarnyboje dirbantis Povilas Vežbavičius teisiamas už turto pasisavinimą ir iššvaistymą, o privačios bendrovės direktorius Arvydas Lukminas – dokumentų klastojimą. Jau miręs privačios bendrovės technikos direktorius buvo kaltinamas turto pasisavinimu ir iššvaistymu.   

Vienas teisiamasis kaltę pripažįsta

Pirmajame teisiamajame posėdyje perskaitytas kaltinamasis aktas. Kaltinamieji S. Bartkus ir P. Vežbavičius teismui pareiškė, jog sutinka duoti parodymus, kaltinamasis A. Lukminas pageidavo, kad teismas jį apklaustų tik po to, kai bus apklausti liudytojai.

S. Bartkus ir A. Lukminas savo kaltę neigia, kaltinamasis P. Vežbavičius teigė, jog kaltę pripažįsta.

Bylos duomenimis, nusikaltimas bendrovėje „Raseinių vandenys“ galėjo būti padarytas 2017 metų lapkritį, vykdant viešuosius pirkimus dėl buitinių nuotekų tinklų rangos darbų.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad kelių bendrovių grupei laimėjus „Raseinių vandenų“ viešuosius pirkimus, realiai ne visos bendrovės atliko sutartyje numatytus darbus.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, kai kuriuos rangovo turėtus atlikti darbus, tuometinio bendrovės direktoriaus S. Bartkaus nurodymu, vietoje rangovo  tuos darbus savo darbuotojų ir technikos pajėgomis atliko patys „Raseinių vandenys“.

Tokiu būdu realiai darbus mažesnėmis nei rangovų kainomis, kitomis sąnaudomis atlikus pačiai viešųjų pirkimų organizatorei, dalis įmonės lėšų tokiu būdu galėjo būti iššvaistytos. Įtariama, kad kaltinamasis S. Bartkus, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, iššvaistė bendrovei „Raseinių vandenys“ priklausantį turtą – daugiau kaip 9 tūkstančius eurų.

Byloje taip pat pateikta duomenų, kad vienos privačios bendrovės vadovas susitarė su dabar jau buvusiu bendrovės „Raseinių vandenys“ direktoriumi S. Bartkumi dėl dalyvavimo Nuotekų perpumpavimo stoties įrangos viešajame pirkime, jo pasiūlymo kaina galėjo būti nepagrįstai dirbtinai padidinta 4 tūkstančiais eurų.

Pagal tokį susitarimą viešojo pirkimo organizatorė sudarė minėtai įmonei palankias sąlygas tokį pirkimą laimėti.

Įtariama, kad už tokį palankumą buvusiam bendrovės direktoriui S. Bartkui ir šios bendrovės  nuotekų tvarkymo inžinieriui P. Vežbavičiui buvo finansiškai atlyginta.

Byloje bendrovė „Raseinių vandenys“ pareiškė 13 tūkst. 427 eurų ieškinį.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs balandžio 22 dieną.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us